Ez a weboldal a felhasználói élmény optimalizálása érdekében sütiket használ.

Bormustra Kömlődön

Az előző évek hagyományaihoz híven ebben az évben is megrendezésre került a kömlődi bormustra.

A résztvevőket Hárskuti Attila a kömlődi borversenyek megálmodója köszöntötte és kiemelte, hogy mennyire örül annak, hogy hagyománnyá vált ez a találkozó. Igaz most már nem verseny, hanem általános tanácsadás a lényege az együttlétnek.

Bogáth István, polgármester a hagyományokhoz híven ebben az évben is bemutatott a résztvevőknek egy kömlődi gyémántot, így nevezik ugyanis azokat a fiatal tehetségeket, akik kömlődön énekszóval, hangszeres bemutatóval köszöntik a közönséget. Az idén Molnár Dániel zongora darabok eljátszásával mutatkozott be.

A kömlődi boros gazdák seregszemléjére a házigazdák mellett ebben az évben is bokodi, dadi, tatabányai gazdák hozták el a 2018-as évben szüretelt boraikat. A cél most is az volt, hogy a tavaszi borversenyek előtt megkóstolhassák milyen is lett a féltve gondoskodott saját bor.

Ehhez most is segítséget nyújtott az állandó vendég Horváth Mihály tatai hegybíró, aki szakszerű értékelésével és tanácsaival látja el ilyenkor  a résztvevőket.  Idén a fiatal borász, a bokodi származású Czéh Pál volt a másik zsűritag. Fiatal kora ellenére már számos borversenyen bírálta a borokat. Mivel ő maga is bortermelő ezért a résztvevők bizalommal fogadták az ő véleményeit is.

Minden egyes mintával megismerkedhettek, sőt elhagzottak a megfelelő elismerő vagy esetlek bíráló szavak is. Mindezek azt a célt szolgálják, hogy minél jobb borok szülessenek.

Az elhozott 41 minta értékelése mintegy kettő és fél óra hosszan tartott és közben a gazdák vissza is kérdezhettek esetenként konzultáltak is a szakértőkkel.

 

Az általános megállapítás az volt, hogy nagy létjogosultsága van az ilyen előzetes bemutatóknak, hiszen van még idő rendbe tenni az esetleges problémákat. A kiemelkedően jó véleményt begyűjtő borok gazdáit a társaság tapssal jutalmazta.

Horváth Mihály összegző értékelésében kiemelte, hogy az előző év jónak minősíthető, sőt voltak igazán kiemelkedő teljesítményt mutató minták is. Az színvonal évről évre nő, bíztatta a szervezőket, hogy folytassák a munkát hiszen a borvidék számára is nagyon fontosak ezek az előzetes vizsgálódások.

A közös vacsora közben újra kóstolni lehetett valamennyi beérkezett bort. Fontos ez az események a baráti kapcsolatok ápolására  hiszen ilyenkor találkozhatnak a szomszédos települések boros gazdái.

2019.01.15.