Ez a weboldal a felhasználói élmény optimalizálása érdekében sütiket használ.

2020. augusztus 6. csütörtök

Kömlőd község

Kömlőd

DONI MEGEMLÉKEZÉS

Január 11-én a délutáni órákban gyülekezett az a csoport, akik fontosnak érezték és elkötelezték magukat, hogy megemlékeznek a Don folyó menti katasztrófa 76. évfordulójára.

A kömlődi református templomban hangzott fel a HIMNUSZ a megemlékezés kezdetén. Szemeti Ferenc, kömlődi lelkipásztor, aki a Magyar Honvédség nyugalmazott ezredese, tábori esperes elevenítette fel az egykori eseményeket. Beszédében eloszlatta azokat a vádakat, amely szerint a II. magyar Hadsereg hódító szándékkal vonult volna fel a keleti frontra.

Beszélt a sok szenvedésről és emberi hőstettekről amelyek ott történtek. A magyar katonák hősies ellenállása rövid ideig még megállította az előre nyomuló hadakat, azonban az egyértelmű túlerő átszakította   a védők vonalait is megállíthatatlanul mentek előre.

A templom falai közt újra elhangzottak mindazon kömlődiek a nevei akik a Don-kanyarban áldozták életüket.

Az emlékezők ezután átvonultak a Hősök Parkjában lévő emlékműhöz, ahol meggyújtott mécsesekkel némán emlékeztek az elesett hősökre.

Az eseményt a Magyar Takarodó hangjai zárták, melyet szokás szerint egy katona trombitán adott elő.

Bogáth István polgármester szavaival ért véget az esemény, aki megköszönte a megjelenteknek, hogy legalább ők nem felejtenek és tovább is adják gyermekeiknek mi is történt ott a Don-kanyarban.

2019.01.14.

Please publish modules in offcanvas position.