Ez a weboldal a felhasználói élmény optimalizálása érdekében sütiket használ.

2020. június 3. szerda

Kömlőd község

Kömlőd

Falunap 2018.

Évek óta hagyomány már, hogy augusztus második szombatján tartja az önkormányzat a Kömlődi Falunapot. Nem volt ez másként ebben az évben sem. Lázas, hosszú készülődési folyamat előzi meg ezt az eseményt. Mindazok, akik kilátogatnak a Rendezvénytérre nem is gondolnák, hogy már hónapokkal a Falunap előtt elkezdődnek a szervezőmunkák. Elsősorban a fellépőkkel történő egyeztetés, hiszen nyár van, és rengeteg helyen tartanak különféle fesztiválokat, ahova meghívják az ismert, és kevésbé ismert művészeket. Sokan már januárban „foglaltak” és elérhetetlenek. Másik fontos dolog, - amit kevesen gondolnának -, hogy az ismertebb nevek már-már horror összegért vállalnak félórás fellépéseket, amit nem minden település vállalhat fel. Így marad a kompromisszum, hogy elérhető áron, de még megfelelő minőségben találjuk meg azokat az énekeseket, zenekarokat, akik szórakoztatni tudják a nagyérdeműt. Nem kis feladat az étkeztetés sem, hiszen ott is maximálisan összehangolva kell megtervezni a menüt, utánajárni, beszerezni a hozzávaló alapanyagokat.

 

Ez évben is, mint minden alkalommal megtisztelte a Falunapot Czunyiné dr. Bertalan Judit asszony országgyűlési képviselő, Popovics György a megyei közgyűlés elnöke, a környező községek polgármesterei elöljárói. A Képviselő Asszony megnyitó beszédében üdvözölte a jelenlévőket, megköszönte azt a bizalmat, amit feléje árasztottak, és aminek köszönhetően ismét itt lehet ezen az eseményen. Elmondta, hogy a szokásokhoz híven most sajnos nem hozott semmit a tarsolyában Kömlődnek, de elkeseredésre nincs ok, mert Kömlőd mindig képben van nála és igyekszik minden lehetőséget megragadni, hogy segíteni tudjon. Popovics György is örömét fejezte ki, hogy jelen lehet.

A köszöntők után kezdetét vette a műsorfolyam. Már kevéssel dél után szóltak a dallamok mindazoknak, akik jóízűen fogyasztották a finomabbnál finomabb ételeket, amiket az üstökben főztek a helyi önkéntesek. Volt vadpörkölt, birkapörkölt, cigány töltött káposzta, hot-dog, ki-ki ízlésének megfelelően ebédelhetett a jelképes, 300 forintos támogatási jegy ellenében.

Természetesen a csodaszép fellépő ruhákban, pattogós zenére a Kömlődi Mazsorett csoport ügyes lányai rázták fel a nagyérdeműt az ebéd utáni elnehezülésből. Egyre többen kapnak kedvet ismét ahhoz, hogy a csapat tagjai legyenek, ami örvendetes a kömlődi mazsorett hagyományokhoz híven.

Ez évben  határainkon túlról is ellátogatottak fellépők a Falunapra, nevezetesen a felvidéki Nemesócsáról a 23 tagú fúvószenekar és mazsorett csoportja szórakoztatta a közönséget. Nekik aztán nem kellett hangosítás, annyira szépen szóltak a hangszerek, látszott rajtuk, hogy szívvel-lélekkel és nem utolsósorban élvezettel játszanak. A csoportnak egészen fiatal tagjai is vannak, akik lehetőséget kapnak a fellépésre, de természetesen túlnyomórészt rutinos, régi zenészek alkotják a zenekart. A humort sem nélkülöző zenészek igen-igen jó hangulatot teremtettek a mazsorett csoportjuk lányaival együtt. Igazán emlékezetes pillanatokat szereztek, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy a jelenlévő, környező települések polgármesterei is „kinézték” őket a saját településük ünnepére.

Szekér Anna és a barátai már-már visszatérő vendégei a Falunapnak, és ismét bebizonyították, hogy csodaszép hangjuk van és nagyon tehetségesek egytől-egyig.

A Ciril akrobatikus táncosok is elkápráztatták, mint eddig minden évben, a közönségüket a hajlékonyságukkal, ügyességükkel.

A  Környebányai Magyar Dalkör már hosszú évek óta ápolja a hagyományokat és éneklik a szép régi nótákat, aminek a különlegessége, hogy még szebben szól a szakértő citerakísérettel.

A sok ülésből rázta fel a közönséget a lovasbemutató, melyet a Musztáng Lovas udvar ügyes lovasai és trénerei tartottak. Sok csodálójuk volt, hiszen a lovak mindig elvarázsolják kedves lényükkel az embereket. A tanítványok pedig megmutatták tudásukat, mely bármilyen egyszerűnek is tűnik kívülről, rengeteg gyakorlást, fegyelmet, munkát követel meg tőlük ahhoz, hogy a lovas és lova összhangban legyenek.

Az est sztárvendége Szíj Melinda volt, aki bizony a televíziós tehetségkutató után méltatlanul mellőzve van, nem szerepeltetik a médiában, pedig maximálisan megérdemelné, hogy széles körben megismerhessék a tehetségét az emberek. Ennek ellenére bebizonyította Kömlődön is, hogy helye volt a versenyen és helye lenne a zenei életben is, mert tiszta, szép hangjával, dallamos számaival, egyszerű, szerény, kedves természetével elvarázsolta a közönségét.

Sajnos a Los Andinos zenekar nem annyira maradt meg az emberek emlékezetében, pedig bizony ők Ki-Mit-Tud versenyt nyertek, igaz nem egészen ilyen felállásban, ahogy megjelentek Kömlődön, de vezetőjük Tárnok Ákos akkor is, ahogy most is vezetője a zenekarnak, ma is imádja, amit csinál. Érdekesség, hogy a fia is zenekari tag, aki akarva, akaratlan az andoki muzsikán nőtt fel, és szintén „megfertőződött” a rendkívül fülbemászó dallamoktól. A székesfehérvári zenekar tagjai többször jártak Peruban, hogy az Andok hegyei között élő népektől gyűjtsék a magával ragadó, hiteles, eredeti népzenét, amit a hazai közönségnek közvetíthetnek.  Természetesen, mint mindig a legnépszerűbb „produkció” ez évben is a tombolahúzás volt. Sokan egy egész asztalnyi kis szelvénnyel várták a kinézett kincset, volt, akinek sikerült, volt aki úgy távozott, hogy csak az élményt vitte magával.

Zárásként a Goodfaces zenekar húzta a talpalávalót a hajnalig tartó utcabálban.

Köszönet illeti meg az összes résztvevőt, rendezőt, közmunkást, önkéntest, akik fáradhatatlan munkájukkal hozzájárultak ahhoz, hogy a falu egy kellemes, kikapcsolódást ígérő naphoz hozzájusson. Nem utolsósorban köszönet az „időjárás felelősnek”, hiszen ennél optimálisabb időt nem is képzelhettünk volna. A hőség és esőmentes nap is része volt annak, hogy jó hangulatban teljen az ez évi Falunap.

Varga Katalin

2018.08.15.

Please publish modules in offcanvas position.