Ez a weboldal a felhasználói élmény optimalizálása érdekében sütiket használ.

2019. április 26. péntek

Kömlőd község

Kömlőd

Február a Gézengúz Óvodában

Ebben a hónapban három kiemelkedő programunk volt:

  • február elsején Pintér Sándorné Mónika néni pedagógus minősítő vizsgája
  • február tizedikén délután Ovifarsang
  • február tizedikén este Retro Party.

Alig búcsúztunk el az ó évtől, máris tele voltunk a közelgő Farsangra való lázas tervezgetéssel, tevékenykedéssel.

A Farsang, vízkereszttől húshagyó keddig, más megfogalmazás szerint hamvazó szerdáig, a nagy böjt kezdetéig – idén január 6-tól február 13-ig – tartó időszak. Hagyományosan a vidám lakomák, bálok, mulatságok, népünnepélyek jellemzik ezt a télbúcsúztató pár hetet.

 

A gyerekek nagyon szeretik ezt a hagyományt, mert a jelmezekbe öltözés egy kicsit a  „mássá válás” számukra. Már régóta tervezgették, hogy ki, mi lesz a Farsangon.

Az óvoda lakóinak minden napra adott feladatot a Farsang.

Először is vidám díszbe öltöztettük a termeket, öltözőt. Az ablakok nevetős bohócai, álarcai jelezték, hogy benn lázas készülődés folyik.

Mindkét csoport saját tánccal készült a bálra. Igen sok gyakorlást igényelt a gyerekektől, amin mindenki lelkesen vett részt.

Mi óvónénik és dadusnénik is készültünk egy tánccal, amit délután a kultúrterem színpadán is gyakoroltuk, csiszolgattuk.

Közben készültek a farsangi meghívók a családoknak, a leendő óvodásoknak, és a plakát a falu apraja-nagyjának. Kitaláltuk a kultúrterem dekorációját, készültek a jelmezek, kellékek…tehát volt bőven tenni valónk.

A szülők is kivették részüket a szervezésből: tombolatárgyakat hoztak, szendvics alapanyagokat vettek, különböző cégektől tombola felajánlásokat kértek (és kaptak is!).

Február 10-én reggel kilenc órától pezsgett az élet a kultúrban: a szülők szendvicseket készítettek, az óvónénik és dadusnénik dekoráltak. Hozták a süteményeket a családok, a nyugdíjas Klub tagjai, megérkeztek az innivalók és rágcsák. Délre minden elkészült, a helyére került.

Három órakor vette kezdetét a Farsang. Az ajtóban két apuka a jegyeket, két anyuka pedig a tombolajegyeket árulta.

Először a falu „babái” jelmezbe öltözve  mutatkoztak be, majd ezután az óvodások egyéni jelmezes felvonulása következett. Ezt követte a csoportok tánca. Először a Maci csoport adta elő műsorát: mindenki Minyonnak öltözve táncolt a színpadon. Majd a Napsugár csoport következett vadnyugati tánccal: a gyerekek western ruhában, „lóháton” ropták  a táncot.

Mindezek után következett az óvónénik és dadusnénik meglepetés műsorszáma. A sejtelmes félhomályban mi, mint 5 seprűs vasorrú boszorkány, ijesztgettük pár pillanatig a nézőket, majd a színpadon előadtuk táncunkat.

Egy kis eszem-iszom után elérkezett az izgalommal várt tombolahúzás ideje. Felnőtt és gyermek boldogan vitte haza a sok kisebb-nagyobb nyereményt.

Egy kis gyors takarítás és teremrendezés után,  nyolckor  kezdetét vette a Retro party. A „buli” kezdetétől fogva folyamatosan vásárolták a tombolajegyeket, az ismert régi „nóták” forró hangulatot teremtettek. Éjfél előtt ismét  riogattuk egy kicsit a jelenlevőket, majd óriási taps kíséretében ismét eltáncoltuk boszorkánytáncunkat. Az ezt követő tombolahúzáson is sok értékes nyeremény talált gazdára. Hajnali négyig tartott a jó hangulat, amikor is mindenki nyugovóra tért.

Jó érzéssel búcsúztunk ettől a hónaptól és jelképesen a téltől, hiszen  az óvoda történetében még soha nem látott felajánlások és bevétel jött össze a két programmal. Mindent kifizetve, levonva összesen 407 460 forint maradt az óvoda kasszájában!

Hatalmas köszönet mindazoknak, akik valamilyen módon segítették ennek a két programnak  a sikeres létrejöttét, lebonyolítását!

Reméljük, mindenki jól érezte magát ezen a napon, illetve éjszakán!

                                                   a Gézengúz Óvoda dolgozói

2018.02.28.

 

Please publish modules in offcanvas position.