Ez a weboldal a felhasználói élmény optimalizálása érdekében sütiket használ.

2019. augusztus 24. szombat

Kömlőd község

Kömlőd

A szabadságharc kömlődi hőseiről is megemlékeztek

Több egykori kömlődi személyiség élete kapcsolódik szorosan az 1848-49-es forradalomhoz és szabadságharchoz, így különös gonddal készültek a községben a 164. évforduló méltó megünneplésére.

A híres honvédtábornok Perczel Mór családja a szabadságharc előtt és alatt Kömlődön élt. A híres katona 1846-ban itt nősült meg, s vette el a Sárközy család egyik leányát, Juliannát. A szabadságharc bukása után innen indult külföldi száműzetésébe. Obernyik Károly 1814-ben a faluban született, később Pestre került ügyvédként, ahol barátságot kötött Petőfivel, tagja volt a Tízek Társaságának, s komoly szerepe volt az 1848-as események előkészítésében.  Csütörtök délelőtt a művelődési házban léptek színpadra a Kocs-Kömlőd intézményfenntartó mikrotársulás diákjai, hogy a Himnusz eléneklését követően verseikkel, dalaikkal idézzék fel az 1848-49-es szabadságharc és forradalom eseményeit. A programon Kiss Ferenc polgármester meghívásának eleget téve ott volt Bódis Jánosné, Kocs településvezetője, Beke Ferenc, a kocsi ÁMK Vincze Imre Általános Iskola igazgatója, s a két település képviselő-testületének több tagja is.

Ezt követően a több mint félszáz résztvevő a Perczel család valamikori lakóépületét kereste fel, ahol a szabadságharc honvédtábornokának tavaly felavatott emlékművét koszorúzták meg, végül az ünneplő tömeg a Hősök Parkjába vonult.

A 48’-as kopjafánál Kiss Ferenc méltatta a nemzet egyik legkiemelkedőbb, leghősiesebb együttmozdulásának jelentőségét.

- Ha jelenünket a múltunkból fakadó tudással éljük, nem kell félnünk a jövőtől. Erre tanít minket Széchenyi István, és erre tanít minket az 1848-as forradalom és szabadságharc ünnepe. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, mert a magyar nemzet polgáraiként büszkén nézhetünk a múlt tükrébe, és erőt meríthetünk belőle a jövő kihívásaihoz – hangsúlyozta a község első embere.

Az ünnepség zárásaként a szabadságharc tiszteletére állított kopjafánál Kiss Ferenc polgármester, Schvarczné Stieber Rita jegyző, a kocsi önkormányzat képviseletében Bódis Jánosné polgármester és Beke Ferenc ÁMK igazgató, valamint a Kömlőd civil szervezeteinek képviselői helyezték el koszorúikat.

A községi és az óvodai megemlékezés képeit a GALÉRIÁBAN tekintheti meg!

2012.03.15.

Please publish modules in offcanvas position.