Ez a weboldal a felhasználói élmény optimalizálása érdekében sütiket használ.

Továbbképzés

Óvodánk nevelőtestülete lehetőséget kapott egy továbbképzésen való részvételre, melyet ezúton is nagyon köszönünk Kömlőd község vezetőinek, képviselőtestületének.

A Budapesten megrendezett konferencia témája elsősorban a magatartászavaros gyerekek kezelése, segítése volt.

Az előadók különböző témákban osztották meg hitvallásukat a gyermekek nevelésének tekintetében, melyet több előadás során osztottak meg velünk.

Meghallgattuk az Óvodai Nevelés szaklap történtét, mely 70 évre nyúlik vissza. A régi időkből vett idézetek alapján  arra a következtetésre jutottunk, hogy magatartászavaros gyerekek régen is voltak, csak máshogy nevezték őket.

A  magatartászavarnak sok oka lehet. Ezek többsége rejtett probléma, mely stresszt okoz a gyermekben, ezt a feszültséget megszűntetni az oktatási intézményben ritkán lehet, de a tüneteit általában észrevesszük.

A problémás gyerekek „javítókulcsa” szinte minden előadó véleménye szerint a szeretet, a megfelelő korlátok felállítása és az odafigyelés.

Kiemelték a család szerepét, a nevelésben, hiszen az óvodának csak kiegészítő, segítő szerepe van a gyerekek életében. A nevelés elsősorban a család feladata, de nagyon fontos az intézmény és a szülők őszinte és harmonikus kapcsolata, hiszen az óvónő csak akkor  tud segíteni a gyermeknek, ha a probléma minden tényezőjét ismeri.

Ismertetőt  kaptunk a gyermekek alapvető jogairól. Az előadó kiemelte a gyermekek szeretethez való jogát, illetve felhívta a figyelmet a gyerekre való odafigyelés fontosságára.

Bízunk benne, hogy a konferencián  hallottak a gyakorlatban  is olyan jól fognak működni, mint ahogy azt a szakemberek elméletben elképzelik.

A megismert módszereket és stratégiákat alkalmazni fogjuk, hiszen hasznos dolgokat osztottak meg velünk az előadók. Reméljük, később is lesz alkalmunk ilyen hasznos beszélgetéseken, konferenciákon  részt venni.

Egy biztos, a Gézengúz oviban szeretetben továbbra sem lesz hiány.

Az óvoda nevelőtestülete

2017.10.09.