Ez a weboldal a felhasználói élmény optimalizálása érdekében sütiket használ.

2019. április 25. csütörtök

Kömlőd község

Kömlőd

Tíz év után újra

A visszaemlékezők szerint tíz évvel ezelőtt volt utoljára szüreti felvonulás Kömlődön. Ebben az évben azonban voltak olyanok, akik felvállalták mégis megpróbálják megszervezni ezt a minden faluban élő hagyományt.

A szervezés motorja az egy éve újjáalakult nyugdíjas egyesület „vezérkara” volt. Ők szólítottak meg néhány fiatalt, hogy újjá kellene éleszteni a hagyományt. Megértő fülekre talált a felkérés és elkezdődhetett a szervezés.

A helyi lovas egyesület is mozgolódott, hogy ők is felvonulnak. kivezetik lovaikat és a környékből még újabb lovas fogatokat is beszerveznek.

Közben fiatal kömlődi lányok kis csapata is lelkesen készült a szombati napra. Ruhát kölcsönöztek maguknak és rég nem gyakorolt táncokat tanultak meg.

 

Az utolsó helyhatósági választások óta új közösségi összefogások alakultak, rájuk lehetett támaszkodni. E napnak a szervezése is a tenni akarás jegyében zajlott.

Mazsorett csoport is újjáéledt, így ők is nagy kedvvel és jó szívvel vállalták a fellépést, vállalták, hogy végig táncolják a település utcáit.

Az időjárás azonban közbeszólt és az egész napos esőzés alaposan bezavart a nap eseményeibe. Pedig sikerült bírót és kisbírót is találni a hosszú kihagyás után. Már egy teljesen új generáció készülődött a felvonulásra.

Az esőzésnek is köszönhetően csupán egy lovas fogat jelent meg, ők is Oroszlányból érkeztek.

Kora délutánra azonban az idő naposra fordult és a résztvevők úgy döntöttek, hogy mégis elindulnak. Ebben élenjárók voltak a fiatal mazsorett táncosok, akik már alig várták, hogy végig menetelhessenek a falun. Nem akarták, hogy kárba vesszen készülődésük. Az fiatal táncos lány igazi jókedvvel mutatta be a megállásokkor a tanult táncokat. Rövidített útvonalon, de a menet sikeresen visszaérkezett a kultúrházhoz. Itt a színházteremben újra bemutatásra kerültek a táncok és a verses mondókák.

A hűvös időben ezután kimondottan jól esett az a forró babgulyás amivel a nyugdíjasok visszavárták a fiatal felvonulókat. A késői ebéd elfogyasztása után még jó időre együtt maradtak a szervezők, fellépők. Jó kis beszélgetések kerekedtek ki az együttlétből.

A megújulás és a szervezés nehézségei ellenére dícsérendő a kezdeményezés, melyről mindenki azt mondta jövőre is legyen felvonulás és ehhez komolyabb segítséget is hajlandóak megadni.

Kívánjuk, hogy így legyen, kívánjuk, hogy a kömlődi közösségi élet ébredése ne hanyatlódjon le és az ilyen kezdeményezések hosszú távon megéljenek.

Sok sikert hozzá!  

2017.09.25.

Please publish modules in offcanvas position.