Ez a weboldal a felhasználói élmény optimalizálása érdekében sütiket használ.

2023. szeptember 30. szombat

Kömlőd község

Kömlőd

Faültetés

Kömlőd címerében hangsúlyos szerepe van a gesztenyefának, így nem csoda, hogy azt is ültettek a község szombati fatelepítési akciójában.

Az egyik helyi lokálpatrióta, Bauer József ajánlotta fel a mintegy kétszáz csemetét, felerészben gesztenyét, felerészben fekete diót. Mint elmondta, azért ezt a két fajtát választotta, mert a gesztenye rendkívül lassan fejlődő életciklusát jól kiegészíti a fekete dió gyors növekedése és terebélyesedése.

A Kömlődért Baráti Társaság és a Kömlődért Egyesület aktivistái mellett szép számban voltak jelen a fiatalok is, akik két helyszínen, a Petőfi utcában és a rendezvénytéren ásták a gödröket, locsolták a frissen telepített állományt.

Mint Kiss Ferenc polgármester elmondta, hagyomány a településen, s idén is folytatódik a faültetési program, mely során mintegy 1000 feketedió és gesztenye csemete telepítésére nyílik lehetőség. Ebbe az akcióba a lakosság mind szélesebb rétegét be kívánja vonni az önkormányzat. Ezzel kapcsolatban az is elhangzott szombaton, sajnálatos, hogy alig húszan vettek részt egy ilyen eseményen az 1200 lelkes Kömlőd lakói közül. A jelenségre már tavaly felhívta a figyelmet Madari Ferenc alpolgármester, aki akkor azt nyilatkozta: Mind kevesebben vannak azok, akik tettekkel is bizonyítják a közösség iránti elkötelezettségüket, s vesznek részt a munkákban. Ez így nem fog menni a jövőben, hiszen ez a kollektíva is öregszik, s nem bírja már az olyan feladatok elvégzését, mint a falunapi előkészítés, amikor tonnák tucatjait kell megmozgatni a szervezés során. Szintén tavaly októberben szorgalmazta Kiss Ferenc, hogy meg kell szólítani a falu lakosságát, vállaljon nagyobb részt a település szépítéséből, csinosításából, hiszen az közös érdek. Nos, a jelek szerint ez megint nem sikerült, pedig mindenhová eljutottak a felhívások a mostani ültetésre. Talán ezért is fogalmazódott meg az az ötlet, hogy meg kellene fontolni: a civil, társadalmi és sportszervezetek támogatása tükrözze az adott csapat közösségért végzett tevékenységét is.

Természetesen sokkal vidámabb témák is a felvetődtek a jó hangulatú délelőtt folyamán, s miközben az önkéntesek a terepen munkálkodtak, a Baráti Társaság aktivistái bográcsban készítették a babgulyást, hogy azzal vendégeljék meg a munkában megfáradt faluszépítőket.

2012.03.11.

Please publish modules in offcanvas position.