Ez a weboldal a felhasználói élmény optimalizálása érdekében sütiket használ.

2021. január 17. vasárnap

Kömlőd község

Kömlőd

Öt éve történt

- Éppen hogy meghaladta a száznegyvenmillió forintot Kömlőd költségvetésének bevételi és kiadási előirányzata 2006-ban, ezért a testület arra törekedett, hogy az intézmények működése biztosított legyen, annak ellenére, hogy a büdzsé huszonkilencmilliós hiányt tartalmazott, amit telek és ingatlanhasznosítással próbált meg pótolni a település, mint utóbb kiderült, eredménytelenül. Mindezek ellenére - ha minimálisan is - de fejlődött a falu, igaz, ez elsősorban egy sikeres pályázatnak és a civil szféra adakozásának köszönhető. Minden évben gondot fordítanak, hogy intézményeikben ne maradjon el a nyári egészségügyi festés. Két éve közcélú és közhasznú munkások igénybevételével készült el az iskola, óvoda, főzőkonyha és a védőnői szolgálat helyiségeinek felújítása, s a nagy pénzszűkében tavaly is ezt a módszert alkalmazták. 2007.01.08.

- A költségvetési források csökkenése mind több települést kényszerít arra, hogy keresse azokat a lehetőségeket, melyekkel megtakarítások érhetők el. Az egyik ilyen az önálló polgármesteri hivatalok megszüntetése és a körjegyzőségek megalakítása. Kömlődön az önkormányzat nehéz anyagi helyzete okán Kiss Ferenc polgármester folyamatosan kutatja azokat a lehetőségeket, melyek segítségével csökkenteni lehetne a település költségeit. Szerdán a kömlődiek mellett Dad és Kecskéd településvezetői, jegyzői, illetve a képviselő-testületek tagjai is részt vettek azon a megbeszélésen, ahol dr. Rácz Vanda a regionális közigazgatási hivatal megyei hivatalának osztályvezetője tájékoztatta a jelenlévőket és válaszolt kérdéseikre. Az már a rendezvény elején kiderült, bizony sokat kell áldozniuk a településeknek önállóságukból, ha a körjegyzőség megalakítása mellett döntenek, ugyanis abban az esetben megszűnnek a helyi polgármesteri hivatalok, és csak egy, székhelyhivatal intézi a körjegyzőség községeinek ügyeit. 2007.01.18.

- Első alkalommal találkoztak szombaton a kömlődi borbarátok, hogy felmérjék, a helyi szőlősgazdák milyen nedűket készítenek, érdemes-e borversenyeket rendezni a jövőben a településen. Mindezt Hárskuti Attila, a rendező Kömlődért Baráti Társaság elnöke mondta köszöntőjében, s a kérdés eldöntésére a maguk közül választott bírálók mellett felkérték Tényi Sándor neves borszakértőt, a Zsigmond király borlovagrend tagját. Kilenc gazda húsz borát kóstolgatták a jelenlévők a jó hangulatú összejövetelen, amin megjelent Kiss Ferenc polgármester is, és kiderült, hogy a hagyományteremtő szándékkal szervezett eseménynek lesz folytatása, hiszen szabályos verseny esetén többen arany, illetve bronz minősítést kaptak volna. 2007.01.20.

- Ünnepség keretében értékelték az elmúlt évet szombaton a kömlődi Polgárőr Egyesület tagjai, akik büszkék arra, hogy több mint ezer szolgálati órát teljesítettek 2006-ban településükön. Marencsák László egyesületi elnök köszöntötte a rendezvényen megjelenteket, akik között helyet foglalt Kiss Ferenc a község polgármestere, Bogáth István alpolgármester, valamint Kosztinás Jenő a Megyei Polgárőr Szövetség elnöke is. Az elnök évértékelő beszámolójában elmondta, hogy céljaik között a közbiztonság erősítése mellett kiemelt szerepet kapott tevékenységük népszerűsítése a lakosság körében, illetve a környező településeken működő polgárőrökkel való szorosabb együttműködés kialakítása. Általában hét végén látják el szolgálati feladataikat, s ezek között végeztek rendezvénybiztosítást, járőrözést, illetve a nyugdíjat kézbesítő postás biztonságát felügyelték. 2007.01.28.

- Az oroszlányi kistérség óvodavezetőit, óvodapedagógusait látták vendégül szerdán délelőtt Kömlődön azon a továbbképzésen, ahol a népi játékok és táncok nevelésben betöltött szerepéről hallhattak a résztvevők. Senkár Béláné óvodai tagintézmény-vezető köszöntötte a megjelenteket, aki a rendezvény előzményéről szólva elmondta, Tatán látta egy továbbképzésen Rigóné Szegvári Ildikó néptáncpedagógus bemutatóját, mely olyan nagy hatással volt rá, hogy úgy gondolta, a kistérség óvodáiban dolgozók is jól tudnák hasznosítani a módszert. 2007.01.31.

- Egy héten belül immár másodszor ültek asztalhoz a kömlődi képviselő-testület tagjai, hogy megtárgyalják azon ügyeket, melyekre nem maradt idő előző ülésükön. A helyszín is rendhagyó volt, ugyanis a községháza helyett a művelődési ház adott helyet a döntéshozóknak, amit az indokolt, hogy az ülést követően a település lakóit is tájékoztatta Kiss Ferenc polgármester. A testület elé elsőként az a számvevőszéki jelentés került, ami több mint egy tucat hibát, hiányosságot tárt fel az önkormányzat gazdálkodásával kapcsolatban. Elhangzott ugyanakkor az is, hogy tavaly sorra váltották egymást a gazdasági vezetők a hivatalban, két választást is le kellett vezényelni Kömlődön, októbertől pedig új polgármester, s szinte teljesen kicserélődött testület viszi az ügyeket, s ezek, valamint a munkatársak túlterheltsége is hozzájárult a hibákhoz. Mint Kiss Ferenc elmondta, az ellenőrzés megállapításai nem teszik szükségessé a személyi felelősségre vonást, de az elkészült intézkedési terv alapján március végéig minden hiányosságot meg kell szüntetni. Végül szóba került a Daddal kötendő körjegyzőség meghiúsulása is. A vita során elhangzott, hogy az elmúlt években már volt egy próbálkozás ez ügyben, az akkor a dadi testület ellenállásán megbukott. Aztán tavaly a szomszéd falu kosarat dobott az intézményi mikrotársulásoknak, majd most, az újabb kömlődi ajánlatot is elutasította. Tudomásul kell venni, hogy Dad velünk nem közösködik, ezért ezirányú próbálkozásainkat egyszer, s mindenkorra el kell felejteni – mondta keserűen az egyik képviselő. 2007.02.03.

2012.02.22.

Please publish modules in offcanvas position.