Az alma a Bibliában a bűnbeesés szimbóluma, de más jelentése is van: általában az egységet, a termékenységet, az egészséget, a szépséget hirdeti.
Az alma a legértékesebb hazai gyümölcsünk, bár napjainkban kissé mellőzött lett. A friss gyümölcs fogyasztásának igen kedvező az étrendi hatása. Nyersen fogyasztva segíti az emésztést, a székrekedés és a hasmenés egyaránt orvosolható a rosttartalom miatt. Az alma megköti a bélben a rákkeltő anyagokat, így csökkenti a vastagbéldaganatok kialakulásának kockázatát. Serkenti a nyálelválasztást, távol tartja a baktériumokat. A fogszuvasodás kialakulását csökkenti. A szárított almahéjból készült tea kiváló hatású gyomor- és bélbántalmakban.
A gyümölcs jótékonyan hat az agyra, szabályozza a vese- és májműködést. Jó tudni, hogy ahol sok almát fogyasztanak, nemigen van köszvényes ember. Pektintartalma csökkenti a vér koleszterinszintjét, ebből következik, hogy csökken a koszorúér-betegség kialakulásának esélye.Kutatások kimutatták, hogyha az áldott állapotban lévők rendszeresen fogyasztanak almát, hányingerük csökken, és a születendő gyermekben is csökken az asztma kialakulásának kockázata.
Ez a finom gyümölcs kiváló hatású még cukorbetegségben is, mivel a vékonybél falát bevonva csökkenti a cukor felszívódását.
Leve frissen üdít, és ajánlható még láz, gyulladás, rekedtség, álmatlanság esetén is.
Az almában előforduló fő antioxidánsok főleg a héjban vannak jelen, ezért ha nem muszáj, ne hámozzuk meg!
Az alma természetes zsírégető tulajdonsága miatt ecet formájában is igen közkedvelt.
Minden nap együnk meg egyet e nemes gyümölcsből, s máris tettünk valamit egészségünkért!
Egy régi közmondás szerint: az alma az orvost távol tartja.
WiKla
2013.10.09.