Ez a weboldal a felhasználói élmény optimalizálása érdekében sütiket használ.

2024. június 14. péntek

Kömlőd község

Kömlőd

Hiányzó milliók


A 2013-tól bevezetendő járási rendszert, illetve az önkormányzatok mozgásterét is érintette röviden Kiss Ferenc két ülés közötti beszámolója a kömlődi képviselő-testület csütörtöki ülésén, miután a megyebeli települések vezetői is egy ezzel kapcsolatos tájékoztatón vettek részt a napokban. A polgármester ugyanakkor azt is elmondta: úgy érzi, számos kérdés még igen képlékeny, s további, különböző szintű egyeztetések várhatók.

Az biztos, hogy a 2000 fő alatti települések nem működtethetnek önálló hivatalt, a lehetséges társulások kapcsán viszont bőven vannak kérdőjelek. A tájékoztatón ugyanis az hangzott el, hogy a járáshatárok nem lesznek átjárhatóak, ugyanakkor azt is elmondták, hogy a közigazgatásilag szomszédos települések társulhatnak. Jó hír lehet, hogy a jövőben vállalkozási tevékenységet is folytathatnak az önkormányzatok, mellyel növelhetik bevételeiket – mondta el a polgármester, aki szerint érdemes elgondolkodni, Kömlőd esetében milyen szegmens jöhet szóba. A tömegközlekedéssel ingázó kömlődieket érinti az a bejelentése, miszerint tárgyalásokat kezdeményez a Vértes Volán Zrt-vel, mivel az Oroszlányba utazók a kecskédi elágazásnál meg tudják oldani az átszállást, hazafelé azonban már nem, s a faluból kell kigyalogolniuk a buszmegállóhoz. Kiss Ferenc szerint megoldást jelenthet még egy megálló beiktatása, s mint mondta, azt is szeretné elérni, hogy fedett buszmegállókat biztosítsanak a várakozók számára.

Az ülés további részében a képviselők első körben tárgyalták a falu idei költségvetését, amely jelenleg húszmilliós hiányt mutat. Öt millióval csökkent a települési alapfinanszírozás, így első körben 84 millió bevétellel, s majdnem 82 milliós kiadással terveznek Kömlődön, ám az összeg nem tartalmazza a két tagintézmény, az iskola és óvoda működtetéséhez való hozzájárulást, amely a kocsiak számítása szerint idén 24 millióra rúg. Képviselői kérdésre elhangzott, hogy tavaly 17 millió volt közmű költségek nélkül a Kömlődre eső, normatíván felüli működtetési kiadás, ezért pontosító számításokat, s egyeztetéseket kértek a kocsi ÁMK Vincze Imre Általános Iskola vezetőjétől.

Please publish modules in offcanvas position.