Ez a weboldal a felhasználói élmény optimalizálása érdekében sütiket használ.

Kömlődön történt – 2012.

Megjelent a kormany.hu oldalon a járási rendszer tervezete. Az új közigazgatási egységbe, az oroszlányi járásba 29.428 főt soroltak, ez hét települést jelent: Bokod, Dad, Császár, Kecskéd, Kömlőd, Oroszlány, Szákszend. Tehát tulajdonképpen maradt a kistérség, ami Császárral egészült ki. Országosan 168 járás, Budapesten pedig hét úgynevezett körzet létrehozását tervezik. A kormányhivatalok járási hivatalainak legfontosabb feladata a megyei szintnél alacsonyabb szinten intézendő államigazgatási feladatok ellátása lesz, minden magyarországi állampolgár számára elérhető közelségben és magas minőségben. A járások és járási (körzeti) kormányhivatalok a fővárosi és megyei kormányhivatalok szervezeti egységeiként kezdhetik meg működésüket 2013. január 1-jével.

2012.01.11.

Serlegek, kupák, oklevelek, elismerések sokasága bizonyítja, milyen eredményes volt a kömlődi mazsorett mozgalom az elmúlt húsz évben. A múlt század kilencvenes éveinek elején a tarjáni Hegyesi István nívódíjas táncpedagógus és felesége vezetésével kezdte a munkát az akkor még kislányokból álló mazsorettcsoport, amelyik később hét országos bajnoki címet is magáénak tudhatott. Produkciójukkal bejárták Európát, felléptek Afrikában, s állandó szereplői voltak a hazai fesztiváloknak, gáláknak. A lányok időközben felnőttek, családi életük, munkájuk, tanulmányaik elszólították őket a községből, az utánpótlás pedig nem töltötte be a megüresedett posztokat, így lassú hanyatlás után felbomlott a közösség. Tavaly novemberben ünnepelték a helyi mazsorett mozgalom két évtizedes jubileumát, s ekkor vetődött fel a veterán táncosokban az ötlet, mi lenne, ha újrakezdenék? Az ötletből valóság lett, s idén januárban tizenegyen újra kézbe vették a mazsorett botot. Sikerült megnyerniük az egykori táncmestert is, így szombatonként a lányok, asszonyok újra menettáncokat és színpadi produkciókat gyakorolnak a művelődési házban.

2012.01.29.

„Csúszkapályát” építettek házuk udvarán Banay Béláék gyermekük nagy örömére, de hogy ne csak az apróság élvezhesse a jeges területet, pénteken meghívták az egész óvodát egy kis játékra, szórakozásra. A gyerekek a nagy hideg ellenére is nagyon élvezték a csúszkálást, bár eleinte csak végig szaladtak a jégen. Kellett egy kis gyakorlás a csúszás technikájának elsajátításához, de a végére már mindenki megtalálta a módját és két lábon vagy négykézláb, de csúszva ment végig a pályán.

2012.02.04.

Tizenkilencmillió forintos hiánnyal számol Kömlőd 2012-es költségvetési rendelete, de mint az a pénteki képviselő-testületi ülésen elhangzott, a tavalyi 24 milliós hiányhoz képest kedvezőbb az összkép, s fegyelmezett, takarékos gazdálkodással egyensúlyban lehet tartani a büdzsét – mondta Kiss Ferenc polgármester. Bevételi oldalon a legnagyobb tétel az önkormányzat működési bevétele és a támogatás, ami közel hatvanmillió forint. A 84 milliós bevétellel számoló költségvetés 103,9 milliót tervez a kiadási oldalon, melyből több mint hatvanmillió az önkormányzat igazgatási tevékenységét és a községgazdálkodást fedezi.

2012.02.10.

Mint az a polgárőr közgyűlésen elhangzott, minden tekintetben fejlődés volt tapasztalható az elmúlt év munkájában. Létszámuk a 2010-es évhez viszonyítva három fővel nőtt 17-re, így a hivatásos körzeti megbízottal stabilan el tudják látni feladataikat. Szolgálati idejük is emelkedett a tavalyelőtti 1397 órához képest, 2011-ben 1663 órát voltak a közterületen.

2012.02.11.

Rendhagyó kiállítással ünnepelték a nőnapot Kömlőd lányai és asszonyai, akiknek munkáiból gazdag kiállítás nyílt csütörtök délután a művelődési házban. Kovács Mihályné védőnő, az ötletgazda először szórólappal, majd személyesen felkeresve a családokat buzdította a község hölgyeit, hogy rendezzenek tárlatot az általuk készített használati és dísztárgyakból, s hogy a felhívás nem volt hiábavaló, jelzi az a mintegy száz hímzés, kisplasztika, játék, falikárpit, ruházati termék és használati tárgy, melyeket két hétig tekinthetnek meg az érdeklődők. Mint az a megnyitón elhangzott, hagyományt szeretnének teremteni ezzel az akcióval, s jövőre újra megrendezik a bemutatót.

2012.03.09.

Kömlőd címerében hangsúlyos szerepe van a gesztenyefának, így nem csoda, hogy azt is ültettek a község szombati fatelepítési akciójában. Az egyik helyi lokálpatrióta, Bauer József ajánlotta fel a mintegy kétszáz csemetét, felerészben gesztenyét, felerészben fekete diót. Mint elmondta, azért ezt a két fajtát választotta, mert a gesztenye rendkívül lassan fejlődő életciklusát jól kiegészíti a fekete dió gyors növekedése és terebélyesedése. A Kömlődért Baráti Társaság és a Kömlődért Egyesület aktivistái mellett szép számban voltak jelen a fiatalok is, akik két helyszínen, a Petőfi utcában és a rendezvénytéren ásták a gödröket, locsolták a frissen telepített állományt.

2012.03.11.

A költészet napján az oroszlányi Gárdonyi Géza Könyvtár és a Kölcsey Művelődési Központ adott otthon a térségi diák szavalóversenynek. Oroszlány, Dad, Kömlőd és Szákszend iskolái két-két versenyzővel neveztek be. A felső tagozatosok között a szákszendi Szabó Réka egy dadi versenyzővel osztozott az első helyen, míg a másik szákszendi diák, Valkó Júlia szavalatát különdíjjal jutalmazta a zsűri. Szintén különdíjjal zárta a nemes versengést a kömlődi Szomori Adrienn és Karner János.

2012.04.12.

Immár hetedik éve szervezi meg a községben a bakancsos túrát a Kömlődért Baráti Társaság. Az elmúlt években felkeresték többek között Konkoly Thege Miklós csillagász egykori szülőházát, a zsidó, illetve a Sárközi temetőt, a Meggyfasort, az Almást, a Libamezőt, a Grófkertet, a Levente lőteret, tavaly ősszel az Alsó Mihály pusztát és a Felső Mihály pusztát, valamint a kömlődi patakokat, míg szombaton Kömlőd déli területeinek felderítésére indult a mintegy 30 kiránduló.

2012.04.29.

Hetekkel ezelőtt, egy baráti beszélgetés során született az ötlet, ne a hagyományos gyermekműsorral köszöntsék Kömlőd asszonyait az Anyák Napja alkalmából, hanem minden korosztály vegyen részt az előadásban, így téve emlékezetessé az ünnepet. A gondolatot felkarolta a Kömlődért Egyesület és a Kömlődért Baráti Társaság, majd megkezdődtek az előkészületek. Személyesen keresték fel és invitálták a község közel négyszáz asszonyát, összeállították a versekből és dalokból álló programot, rendezték a termet, terítettek a vendéglátáshoz, így vasárnap délután minden készen várta az ünnepelteket. A műsor sikerét pedig mi sem bizonyította jobban, mint az, hogy kevés szem maradt szárazon vasárnap Kömlőd anyák napi ünnepségén – beleértve ebbe a fellépőket, a meglett korú férfiakat is. Fellépők: Kiss Ferenc, Madari Ferenc, Károly Szilveszter, Ferenczi Roland, Henter Noel, Csaba Levente, Nagy Levente, Kiss Tamás, Bauer József, Sternhardt Mihály, Marencsák László és Fojtek Mihály.

2012.05.07.

Napra pontosan 252 éve, 1760. május 11-én született Kömlődön Pálóczi Horváth Ádám, korának jeles írója, költője, akinek tiszteletére immár ötödik alkalommal került sor pénteken a Közelebb Egymáshoz alapítvány versmondó versenyére a református templomban. A kétévente megrendezett eseményre a térség kilenc településéről, többek között Mocsáról, Dadról, Környéről, Szákszendről, Nagyigmándról és Oroszlányból érkeztek irodalomkedvelő fiatalok, hogy négy korosztályban mérjék össze előadói tudásukat. Az 53 versenyző két alsó tagozatos és két felső tagozatos csoportban állt a zsűri elé, melynek elnöki tisztét a neves színész, Bács Ferenc vállalta el.

2012.05.12.

Igencsak szorítja az idő a kömlődi önkormányzatot, hiszen május 31-ig írásban kell nyilatkoznia az iskola további működtetésével kapcsolatban, annak jogállása pedig igen bizonytalanná vált az elmúlt napokban. A történet jó egy hónappal ezelőtt kezdődött, amikor kiderült, hogy a kocsi iskola működtetését szeptembertől átveszi helyi református egyházközség, így a kömlőddel közös intézményfenntartó társulás megszűnik augusztusban. Ez azt jelenti, hogy az óvoda működtetése is visszakerül a kömlődi önkormányzathoz. Április közepén minderről szülői fórumon tájékoztatták az érintetteket, akiket azzal nyugtattak, hogy Kocs továbbra is fogadja a gyerekeket (a felsősök jártak Kocsra, míg az alsósok tagintézményben, helyben tanultak). Akkor úgy tűnt, ez a megoldás mindenkinek megfelelő, a 23 érintett családból 22-en nyilatkoztak arról, hogy továbbra is odajáratják csemetéjüket.

2012.05.18.

Környével kíván közös iskolafenntartó társulást alakítani Kömlőd önkormányzata – döntött erről csütörtök délután a kömlődi képviselő-testület. Az ülésen Kiss Ferenc polgármester hangsúlyozta: az idő rendkívül sürgetett, hiszen május 15-én kapott kézhez a kocsi presbitériumtól egy olyan értesítőt, amiben kifejtették, hogy nem kívánnak tagintézményt működtetni. Ez egyben azt is jelentette, hogy az eddig jól működő Kocs-Kömlőd intézményfenntartó társulás augusztusban megszűnik. Mivel Kömlőd képtelen lenne egymagában fenntartani a kis létszámú intézményt, így mindenképpen megoldást kellett keresni a problémára. - Szóba került az egyházi működtetés is, de azt a testület nem támogatta. Az alternatívák közül a képviselők többsége végül a világilag semleges oktatás biztosítását preferálta. Nem akartuk megkötni azzal a szülők kezét, hogy valamelyik egyházi felekezet fenntartása folytán kényszerhelyzet alakuljon ki, ezért kezdtünk tárgyalásokat a környei önkormányzattal – jelentette ki az ülést követően Kiss Ferenc.

2012.05.31.

Rendkívül jeles naphoz érkezett a kömlődi református gyülekezet 2012. június 15-én. Ezen a napon hálaadó istentisztelet keretében megnyitotta kapuit a Pálóczi Horváth Ádám és Obernyik Károly, valamint a református egyházközség történetét bemutató emlékkiállítás. Az ünnepségen Isten Igéjét nt. Máté László esperes hirdette. A kiállítást Gerecsei Zsolt, ácsi református lelkipásztor, egyházmegyei jegyző nyitotta meg.

2012.06.19.

Bensőséges ünnepség keretében köszöntötte pénteken délután az önkormányzat a községháza, az egészségügy és gyermekintézmények köztisztviselőit, közalkalmazottait. Mint Kiss Ferenc polgármester fogalmazott, ők azok, akik munkája nélkül ellehetetlenülne a lakosság megfelelő színvonalú ellátása, ők azok, akik a hivatalban, az orvosi rendelőben, a védőnői szolgálatban, az iskolában, illetve az óvodában magas színvonalon látják el feladataikat. Az ünnepségen Schvarczé Stieber Rita jegyző köszönt el a nyugdíjba vonuló Gulyásné Molnár Judit tagintézmény-vezetőtől, akinek édesapja is tanár volt, s aki 22 évvel ezelőtt kezdte pedagógus munkáját a községben. Tanított biológiát, földrajzot, technikát és éneket, és hosszú ideig igazgatta az iskolát. Hivatása mellett aktív részese volt a falu közösségi életének.

2012.06.30.

Több beruházásról és felújításról is döntött a kömlődi képviselő-testület legutóbbi ülésén. Az óvodánál már az elmúlt héten megkezdődtek a munkák. Lekaparták a régi festéket a külső falakról és újonnan lefestik őket, ugyanakkor 460 ezer forintnyi ráfordítással felújítják az elöregedett tetőszerkezetet. Az intézmény udvarán kijavításra kerül a homokozó feletti balesetveszélyes faszerkezet, aminek értéke 130 ezer forint. Mindeközben a Baráti Társaság tagjai a kerítést rakják rendbe. A jövőre gondolva szavazott meg a testület 720 ezer forintot az óvoda majdani tetőtér beépítésének tervezési munkáira és az engedélyezési terv elkészítésére. A beruházás megkezdésére egy megfelelő és sikeres pályázatot követően kerülhet sor.

2012.07.20.

Emlékezzünk I. István királyunkra, akit Magyarország megteremtőjeként tisztelünk. Ő volt az, aki országépítő harcai közben törekedett az egység megteremtésére, a közigazgatás megszervezésére, s amikor negyvenévnyi uralkodás után elragadta a halál, erős, egységes, modern államot hagyott az utókorra – kezdte ünnepi gondolatait Madari Ferenc, a helyi Baráti Társaság elmúlt évet értékelő pénteki összejövetelén. A csapat aktivistái közel nyolcszáz órát dolgoztak a közösségért. Többek között két alkalommal megszervezték a mind népszerűbb Bakancsos túrát, az Idősek Napi eseményt, a Köztisztviselők Napját, fát ültettek a községben, segítettek az óvoda kerítésének és az óvoda-kultúrház vizesblokkjának rendbetételénél, oroszlánrészt vállaltak a Falunap sikeres lebonyolításában, s nem utolsó sorban az elmúlt évek legsikeresebb Anyák Napi rendezvénye is tevékenységüket dicséri.

2012.08.18

Ragyogó idő, ízletes falatok, rengeteg látogató, számos színes program és neves vendégek – ha csak pár szóval jellemeznénk, akkor valószínűleg ezek jutnának az ember eszébe az augusztus eleji Kömlődi Falunap kapcsán, melyet szombat koraeste értékelt a művelődési házban a község polgármestere, alpolgármestere, képviselői, s „főszereplőkként” a segítők. Merthogy az idei Falunap sikere minden bizonnyal abban is rejlett, hogy közel nyolcvanan mozdultak meg, segítették munkájukkal a program szervezését, lebonyolítását. Az önkéntesek között ott voltak a képviselő-testület, a Baráti Társaság, a Kömlődért Egyesület, a Sport Klub, a Polgárőr Egyesület tagjai, az intézményi alkalmazottak egy része, s egyáltalán nem utolsó sorban fiatalok, akiket Kiss Ferenc polgármester örömére sikeresen szólítottak meg.

2012.09.03.

Egyszer volt, hol nem volt, hét határon innen, s túl, ott ahol a kurta farkú kismalac túr, volt egy kis óvoda. Nagy volt a bánata, hiszen neki nem volt neve. Körülötte mindenki nevet viselt: volt neve a falunak, az utcáknak, a gyerekeknek, a felnőtteknek, az iskoláknak, a kiskutyáknak, csak neki nem volt. Addig sóhajtozott, addig szomorkodott, mígnem valaki meghallgatta bánatát és elhatározta, hogy segít rajta. A sok jó ajánlott név közül a Gézengúz nevet választották ki az óvoda számára. Simonné Hegyháti Mária megtervezte az emblémát, Lepcsényi Katalin formába öntötte, az óvodások és a dolgozók szeptember 27-én a délelőtti órákban megtartották az óvodai névadót. A hatalmas ünnepi tortát az Akóts pékség készítette, amit a gyerekek jó étvággyal fogyasztottak el.

2012.09.28.

Végéhez közeledik a Tatai utcai beruházás. Mint arról szeptember végén beszámoltunk, az ott élők arra panaszkodtak, hogy az utcában kialakult kátyúk mélysége már 130 mm, a zúzott kővel való mentesítést nem tartják elegendőnek, a kettétört esőelvezető árok-gyűrű pedig balesetveszélyes. A napirend tárgyalása során a polgármester többször hangsúlyozta, hogy az igény jogos, de pénz nincs rá, s meg kell érteniük, hogy a község szilárd útburkolatú útjainak csak a kátyúzása 4-5 millióba kerülne, s hogy vannak utcák, ahol sokkal súlyosabb a helyzet, mégsem tudnak segíteni. Október közepén aztán a képviselők egyhangúan megszavaztak a Tatai utca javítására 200 ezer forintot, azzal, hogy az utcában lakók is kiveszik a részüket a munkából. Ez a beruházás közeledik most a végéhez.

2012.11.09.

Mintegy másfélszáz 65 évnél idősebb lakója van Kömlődnek, akiket az elmúlt napokban személyesen invitáltak a helyi Baráti Társaság tagjai a község legrégebbi hagyománnyal bíró közösségi összejövetelére, az idősek napjának megünneplésére. A szépkorúak közel fele fogadta el a meghívást, akiket elsőként az egyesület elnöke, a község alpolgármestere, Madari Ferenc köszöntött. Ami a látványt és a muzsikát illeti, nem panaszkodhattak a jelenlévők, hiszen elsőként az ifjú mazsorettek szórakoztatták őket, majd az óvodások és az iskolások előadásának tapsolhattak. Két meglepetés produkció is szerepelt a programban: a múlt század kilencvenes éveinek elején a tarjáni Hegyesi István nívódíjas táncpedagógus és felesége vezetésével kezdte a munkát az akkor még kislányokból álló mazsorettcsoport, amelyik később hét országos bajnoki címet is magáénak tudhatott. A csapat idén januárban újra kezdte, a közelmúltban pedig elkészült fellépő ruhájuk is, így ismét színpadon álltak a lányok, asszonyok, hogy táncukkal feledhetetlen perceket szerezzenek a település idős polgárainak.

2012.11.18.

A Kömlődi Református Egyházközség Presbitériuma, valamint a Kömlődi Hagyományápolók és Értékteremtők Közössége szervezésében a községbe érkezett a Magyarországi Református Egyház Zsinatának vándorkiállítása. A tárlatot a nyitónapon egy művelődéstörténész előadása egészítette ki, amely a kiállított tablókhoz, molinókhoz hasonlóan nem csak a nagy reformátor életét, hanem az Európára gyakorolt hatását is bemutatta. Mint Millisits Mátétól megtudtuk, a vándorkiállítás a 2009-ben, Kálvin János születésének 500. évfordulójára Debrecenben bemutatott nagy Kálvin kiállítás válogatott anyaga, s ez egészül ki az adott helyszínekhez igazítva a vitrines kiállított műtárgyakkal, melyek saját családi gyűjteményének részei.

2012.12.02.

Második alkalommal hívta nemcsak a helyi, hanem környékbeli gazdákat is bormustrára péntek este a Kömlődi Hagyományápolók és Értékteremtők Társasága, de talán még maguk a szervezők sem számítottak arra, hogy a szíves invitálást ilyen szép számmal fogadják el. A mustrára érkeztek Szomódról, Dunaalmásról, Tatáról, Bokodról, Oroszlányból s végül 45, zömmel fehérbor várt arra, hogy a sorszámozott palackokból a poharakba kerüljön.

2012.12.07.