Ez a weboldal a felhasználói élmény optimalizálása érdekében sütiket használ.

2024. május 3. péntek

Kömlőd község

Kömlőd

Kömlődön történt – 2011.

Első fordulóban került a döntéshozók elé Kömlőd 2011-es költségvetési rendeletének tervezete, amit soronként vitattak meg a képviselő-testület csütörtöki ülésén, ahol Kiss Ferenc polgármester több alkalommal is hangsúlyozta: tervezetről van szó, tehát az összegek nincsenek kőbe vésve. A 139 millió forintos kiadási oldalon – mint minden településen – a legnagyobb tételt az igazgatási és község-üzemeltetési feladatok ellátása jelenti, 86 millióval. Az iskola működtetése 17, az óvoda tíz és félmillióval részesül a közös kasszából. Több mint hétmilliót terveznek szociális ellátásra, s nyolcmilliót a háziorvosi szolgálatra. A 48 millió forintnyi működési bevétel és az ötmilliós áthidaló hitel mellé idén 25 milliós hitelfelvételt tervez az önkormányzat. Ezt azért is megtehetik, mert a község nincs eladósodva, nincsenek komolyabb tartozásai.

2011.01.27.

Fő feladatunk Kömlőd közrendjének és közbiztonságának fenntartása, a bűn megelőzése – kezdte ünnepi beszédét szombaton Bognár Lajos, a község Polgárőr Egyesületének elnöke a közösség jubileumi, évadnyitó ülésén. Mint elhangzott, húsz évvel ezelőtt is ezeket a feladatokat fogalmazták meg azok az önkéntesek, akik vállalták, hogy szabadidejüket feláldozva vállalják a szolgálatot a polgárok nyugalmának biztosítása érdekében. Jelenleg 14 fővel, a hivatásos körzeti megbízottal stabilan ellátják feladataikat, s tavaly 1397 óra szolgálatot adtak – mondta az elnök. Az ülésen Csaba Imre, Marencsák László és Madari Ferenc 20 éves, míg Bognár Lajos, valamint Kovács Mihály 15 éves szolgálatáért vehette át az elismerő oklevelet és a jutalmat.

2011.01.30.

Elkeseredésükben fordultak a Határ utca lakói a kömlődi képviselő-testülethez, hogy végre megoldást találjanak a terület áldatlan állapotának megszüntetésére. Mint levelükben fogalmaznak: „Tudomásunkra jutott, hogy bizonyos személyeknek megint sikerült megakadályozniuk az előrelépést a Határ utca katasztrofális helyzetének megoldásában. Ezért mi, az itteni lakosok egy petíciót nyújtunk be, melyben kérjük, hogy 2011. március 31-ig történjen valami előrelépés, és ha az időjárás engedi, kezdődjenek meg a munkálatok. Ha ez nem történik meg, úgy kénytelenek leszünk jogi úton érvényesíteni akaratunkat.”

2011.02.04.

Az ősszel alakult Kömlődi Hagyományápolók és Értékteremtők Társasága szándékosan nem versenyezni, hanem mustrára hívta a borosgazdákat, hiszen – mint később Horváth Mihály tatai hegybíró alá is támasztotta – azon találkozók, ahol nem az érmek, hanem tapasztalatok gyűjtése a cél, sokkal hatékonyabbak, sokkal több útravalóul szolgálnak, mint a borversenyek. A szervezők invitálását 14 gazda fogadta el, érkeztek Tatáról, s Bokodról is, összesen 34 palackkal, bennük többfajta borral, de többnyire fehérrel. A mustra „alanyait” Horváth Mihály tatai hegybíró, s Maller Zsolt amatőr borász hosszú órákon át értékelte, elemezte, a rossz, s jó bor esetében is választ adva a miért kérdésre. A gazdák végül összességében elégedettek lehetnek, hiszen a mustra végére kiderült, hogy bár nagyon rossznak vélték a tavalyi esztendőt, a minősített borok aránya elérte a 30 százalékot. De legfontosabb eredményként a személyre is szabott, hasznos tanácsokat könyvelhették el a jelenlévők az első kömlődi bormustrán.

2011.02.18.

A szombaton megtartott farsangi karnevállal nem ért véget a bolondozás a kömlődi óvodások számára. Kedden a Művelődési házban Szegvári Ildikó a Művészeti Iskola vezetője, Kurdi Gábor népzenész társaságában fergeteges táncházat tartott. A gyerekek megismerkedhettek a kecskedudával, mint népi hangszerrel, majd dudazenére ropták a táncot. A délelőttöt pedig egy tréfás kecskevásár zárta.

2011.02.22.

Kömlőd két civil szervezete is pénteken tartotta összejövetelét a kultúrházban, ahol jelen volt Kiss Ferenc polgármester mellett a képviselő-testület több tagja is. Elsőként a Kömlődért Egyesület értékelte az elmúlt évet és határozta meg ez évi feladatait. Mint arról Fojtek Mihály levezető elnök, a falu mindentudó Misi bácsija beszámolt, egy éve, születésének 250. évfordulója alkalmából emlékeztek meg Kömlőd neves szülöttjéről, Pálóczi Horváth Ádámról, aki 1760. május 11-én látta itt meg a napvilágot, idén pedig újabb helyi kötődésű híresség, Perczel Mór születésének bicentenáriumára szerveznek ünnepséget. Ezt követően a Kömlődért Baráti Társaság ülésére került sor, melyen Madari Ferenc elnök szólt többek között arról a tervről, hogy mintegy 300 facsemetét ültetnek a község több pontján, valamint beszámolt arról a törekvésről, hogy felvegyék a kapcsolatot a hasonló nevet viselő településekkel.

2011.02.25.

Igencsak meglepődtek a kömlődi apróságok csütörtök délelőtt, amikor a kopogtatást követően két „igazi” rendőr lépett a csoportszobába, majd illően minden gyermekkel kezet fogtak és bemutatkoztak. Senkár János főtörzsőrmester, helyi körzeti megbízott és Kleiber Krisztina törzsőrmester az Ovizsaru program keretében kereste fel az intézményt, aminek célja megismertetni a bűn- és balesetmegelőzés legalapvetőbb tudnivalóival az óvodáskorúakat. Nagyon fontos, hogy már a kicsik is tudjanak vigyázni és mérlegelni bizonyos szituációkban, s a most átadott alapismeretekre épülhetnek később a további bűn- és balesetmegelőzési programok.

2011.03.17.

Előzetes becslések szerint több mint félmillió forintnyi kárt okoztak azok a vandálok, akik pénteken este a község főútja mellett több műtárgyát is megrongáltak. Betörték az egyik élelmiszerbolt kirakatát, a posta világító tájékoztatóját, kidöntöttek több buszmegálló táblát és egy útjelzőt is. A legnagyobb kárt azonban a Doni emlékmű ledöntésével és a környék feldúlásával okozták. Tizenhét kömlődi katona esett áldozatául a II. világháború talán legvéresebb csatájának, a Don mellett vívott ütközetnek. Közösségi összefogással ennek emlékére állították fel 2004-ben a Hősök Parkjában azt a több százkilós márványtáblát, amit most kiszakítottak talapzatából az ismeretlen tettesek, a március 15-én szintén a parkban megtartott ünnepség koszorúit pedig belehajigálták az árokba.

2011.03.19.

Belecsöppentem egy vallásháborúba, pedig itt a gyerekekről van szó! – ez a mondat péntek este a kömlődi művelődési házban hangzott el, ahol a község önkormányzatának meghívására mintegy félszázan érkeztek a szülői fórumra. Mint ismert, a növekvő terhek és csökkenő gyerekszám miatt Kömlődről két éve ingáznak a felső tagozatosok Kocsra, ám a falu szeretné, ha ismét 8 évfolyamos iskolája lenne. Ennek megvalósítására a tavalyi kampányban ígéretet is tett valamennyi jelölt. Az előző év decemberében úgy határoztak, hogy tájékozódó tárgyalásokat kezdeményeznek a Pápai Református Kollégium és Gimnáziummal, a részletekről 21-én, hétfőn Bogáth István, Hárskuti Attila, Szemeti Ferenc képviselők, s Bakiné Takács Irén, a dadi, a református egyház által fenntartott iskola igazgatója tájékoztatta az érdeklődőket.

2011.03.26.

Sokadik fórumon egyeztették szerda este az álláspontokat a kömlődi iskola jövőjével kapcsolatban, ezt a találkozót 12 szülő kérésére hívta össze az önkormányzat. Mint ismert, a községben jelenleg csak az alsó tagozatosok tanulnak helyben, összevont osztályokban, a felsősök két éve a kocsi általános iskola diákjai, ám többen azt szeretnék, ha a falunak ismét önálló, 8 évfolyamos intézménye lenne. Az eltelt hetekben több alternatíva is megfogalmazódott, a református egyházi működtetés mellett a Hit Gyülekezetével való együttműködés is felmerült, s az érvek, vélemények ütköztetése során gyakran igen éles, személyeskedésbe csapó viták is kialakultak.A fórum végül majdnem két és fél órán keresztül tartott, s a közeljövőben azok a szülők is kifejthetik véleményüket, akik ezúttal távolmaradtak. A polgármester ugyanis elmondta, hogy bár a következő tanévet érintő döntés már nem születhet, a 0–14 év közötti gyermeke(ke)t nevelő családokhoz kérdőívet fognak eljuttatni, erre várhatóan egy hónapon belül kerül sor. Hastó Zoltán képviselő pedig így fordult a jelenlévőkhöz: ha kimennek innen, mondják el az embereknek, hogy mi nem hozhatunk a fejük felett döntést…

2011.04.14.

Szombaton a Baráti Társaság tagjai a falu szőlődombjának északi oldalában elterülő egykori zsidó temetőt tisztították meg és tették rendbe a Holokauszt emléknapja alkalmából. Munkájukat a helyi Ifjúsági Klub és a Kömlődért Közhasznú Egyesület önkéntesei segítették. Mint megtudtuk, az 1800-as években több zsidócsalád is letelepedett Kömlődön és környékén, melyek elsősorban kereskedésből éltek. Számuk az 1850-es évekre meghaladta a százat, saját zsinagógájuk, iskolájuk és rabbijuk volt. Ők alapították a község külterületén temetkezési helyüket, melynek területét most méltó módon rendezték, s tizenkét kidőlt sírkövet is újra felállítottak az önkéntesek.

2011.04.16.

Faültetés a község rendezvényterén, a falu szőlődombjának északi oldalában elterülő egykori zsidó temető kitisztítása és tereprendezése, a polgárőr egyesület életében való aktív szerepvállalás – többek között ezekről a témákról is szó esett a Kömlődért Baráti Társaság szombati ülésén, ahol Madari Ferenc elnök számolt be a közösség tevékenységéről. Ami a közeljövő terveit illeti, a kömlődi búcsú sikeres megrendezése, illetve a falunapi felkészülés szerepel a közeljövő programjában. Persze a szombati nap sem telt tétlenül, az ülést követően – kiegészülve az ifjúsági klub tagjaival – a barátok felállították a falu májusfáját. A közel tizenöt méteres fenyő beállításához több mint egy tucat szorgos kézre volt szükség.

2011.04.30.

Május 8-a a Nemzetközi Vöröskereszt és a Vörös Félhold világnapja. 1828-ban ezen a napon született a mozgalom alapítója, Henry Dunant. Az idén 130 éves Magyar Vöröskereszt Komárom – Esztergom megyei szervezete május 9-én ünnepelte a kerek évfordulót. Balogh Lászlóné megyei elnök személyes hangú beszédben köszöntötte a vendégeket. Az ünnepi műsor után kitüntetéseket adtak át a kiemelkedő munkát végző önkénteseknek, szervezeteknek. A Magyar Vöröskeresztért kitüntetés bronz fokozatát kapta áldozatos munkájáért, a véradás népszerűsítéséért és elismertetéséért Kovács Mihályné, Kömlőd védőnője.

2011.05.11.

Kömlődön sikerült befogni azt a lovat, melynek lovasa életét vesztette, miután eddig tisztázatlan okból balesetet szenvedett. A 21 éves lány kedden koraeste nyereg és lovaglósisak nélkül indult útnak Kocson egy gidrán fajtájú kancával. Több kilométeres séta után a község határában dobta le hátáról a ló. Barátnője, aki néhány száz méterre lemaradva lovagolt mögötte, találta meg a már földön fekvő, eszméletlen állapotban lévő lovast. Elmondása szerint feltehetően a villámlástól vagy a közelben legelő birkáktól ijedhetett meg a ló, melynek hirtelen megváltozott viselkedését lovasa nem tudta kezelni és a betonútra zuhant. A ló tulajdonosa ellen foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt indult eljárás.

2011.05.27.

Baba-mama börzét szervezett az oroszlányi Szociális Szolgálat Kömlődön a helyi Vöröskereszt és a Máltai Szeretetszolgálat oroszlányi csoportja segítségével és támogatásával – tájékoztatott Szmilek Zsuzsanna szociális családgondozó. A keddi akcióban a község lakóinak lehetősége nyílt a már megunt, kinőtt ruhák cseréjére, illetve a többi szervezet által felajánlott ruhák és játékok elvitelére. Mint azt a szervezőktől megtudtuk, mind fontosabbak az ilyen kezdeményezések, hiszen környezetükben sok olyan kisgyermekes család él, akiknek a napi megélhetésük biztosítása is gondot okoz, nem beszélve az apróságok ruháztatásáról. Szmilek Zsuzsanna elmondta, a programot szeretnék a közeljövőben Oroszlányban is megszervezni.

2011.06.29.

Bár a növénytelepítés és füvesítés még folytatódik, mostantól birtokba vehetik a kömlődi gyerekek a község első játszóterét, miután a kedd délutáni műszaki átadás-átvétel során mindent rendben találtak. A 250 négyzetméteres területen a kicsiket vár, fészek- és lengőhinta, rugós játék, pörgő, álló libikóka és csúszda várja, s minden bizonnyal nagy örömmel múlatják majd ott az időt, hiszen – mint Kiss Ferenc polgármester elmondta – a település ez idáig nem rendelkezett játszótérrel. A 11 millió forintos beruházáshoz az önkormányzat egy 2009-ben benyújtott pályázatával 8,8 millió forintot nyert el az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programtól, a pozitív elbírálásról szóló jó hír ez év tavaszán érkezett. Mivel a játszószereket a rendezvénytéren helyezték el, a munkálatokat a búcsú miatt kicsit csúsztatták, ám a kivitelezőnek köszönhetően igen gyorsan, két hét alatt el is készültek.

2011.07.13.

Egy gépágyút, több alumíniumdarabot és lőszereket fordított ki a földből tarlóhántás közben egy munkagép hétfő délután a Komárom-Esztergom megyei Kömlőd határában - közölte Madari Ferenc, a település alpolgármestere. A föld alatt további, nagyobb darabok lehetnek, mert a traktor a roncsok második érintésekor már nem tudott továbbmenni. Az alpolgármester elmondta: a település környékén a második világháborúban lezuhant egy repülőgép, melyet már évtizedekkel ezelőtt kiástak. A most megtalált roncsok ettől a helytől 200-300 méterre kerültek elő. A helyszínt körbekerítették és várják a lőszerek felkutatását végző tűzszerészeket.

2011.08.09.

A 18. Vértes Expo csütörtöki nyitónapján átadták a vásárdíjakat. A kömlődi Jázmin Díszfaiskola tulajdonosa, Pataki Iván érdemelte ki a megyei önkormányzat elismerését, amelyet Popovics György közgyűlési elnök adott át. Popovics György elmondta, hogy a megyei díjat általában mezőgazdasági vállalkozóknak ítélik oda, ezzel is szeretnének rávilágítani arra, hogy Magyarország gazdasági felemelkedése a mezőgazdaság és az abból élők megbecsülése nélkül nem lehetséges. Gratulált a főállásban postásként dolgozó vállalkozónak, aki nagy örömmel vette ezt a nem mindennapi elismerést. A 18. alkalommal megrendezésre kerülő Vértes Expon egyébként, már az első napon is sok érdeklődőt vonzott. A kiállítók száma – a gazdasági nehézségek ellenére – sem csökkent.

2011.08.26.

Hat első osztályos kisdiákot köszöntöttek csütörtök reggel a kömlődi általános iskolában társaik, pedagógusaik, s Kiss Ferenc polgármester, Madari Ferenc alpolgármester, Beke Ferenc, a kocsi ÁMK igazgatója mellett természetesen a büszke szülők is megjelentek az ünnepélyes tanévnyitón. A legkisebbekkel együtt 21 diák ült a nyári szünet után első alkalommal iskolapadba, s Gulyásné Molnár Judit reményét fejezte ki, hogy megtartják az évzárón elhangzott versbe foglalt ígéretet, miszerint ősztől még jobban tanulnak. A tagintézmény vezető a közelmúltban átadott játszótérért köszönetet mondott az önkormányzatnak, hiszen – mint fogalmazott – a közelsége miatt biztos, hogy szinte minden szervezett szabadidejüket ott fogják majd tölteni a diákok.

2011.09.01.

Zsúfolásig megtelt péntek délután a kömlődi református templom, melyben a megújulásáért tartott hálaadó istentiszteletre, s a Trianon emlékmű leleplezésére gyülekeztek a hívek, s az ünnepélyes ceremónia során gyakran elhangzott: milyen jó érzés lenne, ha más alkalmakkor is ilyen szép számmal érkeznének a templomba, melynek ajtaja mindenki előtt nyitva áll. Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke igehirdetése után Szemeti Ferenc, Kömlőd lelkipásztora könnyeivel küszködve, meghatottan köszöntötte a megjelenteket, köztük a Felvidékről, Erdélyből és Kárpátaljáról érkezett testvéreket. Bogáth István gondnok ismertette a Kömlődi Református Egyházközség eddigi sikeres pályázatait, melyek eredményeként az eltelt hat évben összesen 245 millió forintos támogatást nyertek el. A 270 éves műemléktemplom felújítását is évek óta tervezték, számos pályázatnak futottak neki, s a harmadik sikeresnek bizonyult: 39 millió forintot nyertek el, így tavaly ősszel, a művészettörténészek kutatása után, elkezdődhetett a torony belső vakolása, meszelése, az új lépcső kialakítása. A tető szerkezeti megerősítése már ez év tavaszán két hónapot vett igénybe, miközben az épület külső megújításán is folyamatosan dolgoztak.

2011.09.30.

A munkák már javában folynak, mint arról Kiss Ferenc polgármester és Madari Ferenc alpolgármester is meggyőződött a hétfő délelőtti bejáráson. 3 méter szélességben, 25 centi vastagságban, 730 méter hosszban készül a leendő út alapja, melyen már biztonsággal megközelíthetők lesznek az ott épült ingatlanok. De nemcsak a Határ úton dolgoznak a munkások, hanem a Jókai és Vörösmarty utcák aszfalttal nem rendelkező részét is ellátják az útalappal – tájékoztatott a község első embere. Előbbiben 150, utóbbiban 70 méter hosszúságban folyik a beruházás, melynek összértéke meghaladja a 6 millió forintot.

2011.10.24.

Szinte megszámlálhatatlan elismerő oklevél, plakett, serleg, dísztárgy, kerámia ajándék sorakozott vasárnap délután a kömlődi diákotthon tornatermében elhelyezett asztalokon. Mind-mind a múltról, a 20 esztendős majorette mozgalom kiemelkedő és irigylésre méltó sikereiről mesélt. Merthogy ezen a picinyke településen pontosan két évtizeddel ezelőtt született meg Senkár Béláné fejében a gondolat: az oroszlányiak után, a megyében másodikként alakítsanak majorette csoportot. Az első sikeres bemutatkozás pedig szinte kötelezte az ifjú hölgyeket és tanítóikat, segítőiket a folytatásra. 1992-ben már önálló táncfesztivált szerveztek, s miután az akkori döntéshozók is támogatták, 1993-ban az egész falu megmozdult: energiát, szabadidőt, pénztárcát nem kímélve Kömlődön rendezték meg hatalmas sikerrel az első Országos Majorette Táncversenyt, majd 1998-ig minden esztendőben idevonzották az ország csoportjait. Sőt, az egyik rendezvényre még a kínai magyar nagykövet is ellátogatott népes delegációjával, ám 1999-ben elmaradt a program, s az utolsót 2000-ben szervezték meg. Mindez már Madari Ferenc, egykori polgármester visszaemlékezéseiből derült ki, aki szerint a fesztivál nemcsak hírnevet szerzett a községnek, de össze is kovácsolta a falubelieket, hiszen valószínűleg ma sem találni olyan családot, amelyből valaki ne lett volna ott a táncosok, a szervezők, a támogatók, vagy a segítők között.

2011.11.28.

Kiss Ferenc polgármester köszöntötte a falu lakóit elsőként Kömlőd hétfőn megrendezett falukarácsonyán. Mint azt a község első embere kiemelte: A közös ünneplés mindannyiunk számára az összetartozást jelenti, mivel ebben a rohanó világban bizony kevés időt szánunk egyébként egymásra. A gazdasági válság és a politikai szétszakította a közösségeket, kevesebb időt szánnak egymásra az emberek, mind kevesebb idő jut a közös dolgok megbeszélésére, a problémák megvitatására. Az ünnepi gondolatokat követően a Hegyháti Alajos Általános Iskola és Diákotthon fiataljainak zenés, dalos adventi színdarabja szórakoztatta a község jelenlévő gyermekeit és szüleiket.

2011.12.19.

Please publish modules in offcanvas position.