Ez a weboldal a felhasználói élmény optimalizálása érdekében sütiket használ.

2024. május 3. péntek

Kömlőd község

Kömlőd

Kömlődön történt – 2010.

A kömlődi áldozatok előtt is lerótták kegyeletüket kedden este Kömlődön, ahol a református templomnál kezdődött az ünnepség. Ezt követően a doni-csata áldozatainak emlékére hét évvel ezelőtt felállított emlékműnél folytatódott a program, ahol Kiss Ferenc polgármester mellett megjelentek a község képviselői, intézményvezetői, a civil szervezetek delegációi és a falu lakói, akik elhelyezték az emlékezés koszorúit, virágait és mécseseit, miközben Bogáth István alpolgármester felolvasta annak a tizenhét kömlődi katonának a nevét, akik sohasem tértek haza a Don-kanyarból, ahol odaveszett csaknem az egész 2. magyar hadsereg, s ahol közel 70 ezren meghaltak, további 70 ezren fogságba estek vagy eltűntek.

2010.01.12.

Egyetlen fillér tartozás nélkül kezdjük az évet, s azt gondlom ez a komoly eredmény községünk életében - ismertette a pénzügyi helyzetet Kiss Ferenc polgármester, aki azt is hozzátette, hogy idén mintegy kétmillió forinttal kevesebb állami normatíva érkezik Kömlődre, ami érzékenyen érinti a közös kasszát. Tavaly szeptember óta a gyermeklétszám csökkenése okán több mint harminc felső tagozatos diák a szomszédos Kocs iskolájába jár, amit mára elfogadtak a szülők is, nem beszélve arról, hogy ennek következtében 5-6 millió forint megtakarítás jelentkezett a költségvetésben. 2009-ben 3 millió forintból sikerült a falu teljes területén kátyúmentesíteni a szilárd burkolatú utakat, s több mint kétmilliót fordítottak a művelődési ház festésére, az iskola, óvoda és községháza fűtéskorszerűsítésére.

2010.01.26.

Annak ellenére, hogy van körzeti megbízottunk, a közös szolgálat elenyésző – fogalmazott a szombati évzáró közgyűlésen Bognár Lajos, a kömlődi Polgárőr Egyesület elnöke. Mint elhangzott, tavaly két tagot magatartásbeli problémák miatt el kellett tanácsolniuk, de három új önkéntes érkezett, így tizenheten kezdhetik meg munkájukat 2010-ben. A kömlődi polgárőrök tavaly 1414 órát töltöttek közterületen, s ebből 77 órát rendőri közreműködéssel. Az említettek mellett állandó segítői a falu rendezvényeinek, s jó kapcsolatot ápolnak a település intézményeivel, civil szervezeteivel is.

2010.02.06.

Százhatvanezer forintnyi bevételt könyvelhettek el szombaton a kömlődi óvoda farsangi kavalkádjának szervezői, s az már biztos, hogy ebből az összegből kirándulni mennek tavasszal az apróságok. Szülői Munkaközösség lelkes munkájának köszönhetően sütemény és szendvicshegyek fogadták a művelődési házban a szülőket, nagyszülőket, rokonokat, s persze elsősorban a kicsiket, akik izgatottan öltötték magukra a szebbnél szebb maskarákat. Már a következő hónapokat idézte a méhecske, a sok pillangó, gomba, de voltak indiánok, hercegnők, kutyusok és a mesevilág számtalan más hőse. A jelmezes felvonulás után közös tánc következett csoportonként, aztán jött a tombola, süti, üdítő, s egy nagyon kellemes közösségi délután.

2010.02.13.

Pénteken újabb fejezet kezdődött a kömlődi Kerényi Béla Református Diakóniai Intézmények életében, átadták ugyanis azt a teljesen felújított műemlék parókiát, amiben műhelyeket és közösségi helységeket alakítottak ki az ellátottak részére. A történet kezdete hét évre nyúlik vissza, akkor döntött a helyi református egyházközség presbitériuma arról, hogy az ötvenes években államosított, majd a rendszerváltozást követően visszakapott egykori iskola épületében olyan intézményt alakítanak ki, melyben a középsúlyos értelmi fogyatékos fiatalok és felnőttek foglalkoztatását biztosítják. Az elöregedett épület rendbetétele érdekében pályázatot nyújtottak be, aminek eredményeképpen a 115 millió forintos projekthez közel nyolcvanmilliós EU-s forrást sikerült szerezni. Az állam 20 millióval, míg azt egyházközség 16,3 millióval járult hozzá a költségekhez.

2010.03.06.

Születésének 250. évfordulója alkalmából emlékeztek meg vasárnap Kömlőd neves szülöttjéről, Pálóczi Horváth Ádámról, aki 1760. május 11-én látta meg a napvilágot a községben. Itt kezdte iskoláit, majd Császáron lakott, ahol édesapja sírja is található. A Pálóczi emlékév eseményeként szervezett programra közel kétszázötvenen érkeztek a kömlődi református templomba, ahol a neves irodalmárt annak idején megkeresztelték. Máté László esperes igehirdetését követően dr. Németh József, a zalaegerszegi Göcsej Múzeum nyugalmazott igazgatója és dr. Papp Vilmos nyugalmazott lelkipásztor méltatta Pálóczi munkásságát és életművét, a Kocs-Kömlőd iskola tanulói, a helyi lakóotthon gondozottjai, valamint a császári református énekkar pedig versekkel, dalokkal tette emlékezetessé az istentiszteletet.

2010.05.09.

Szó szerint kettévágta a falu mélyebben fekvő területeit a csütörtök esti jéggel kísért felhőszakadás Kömlődön. Tíz nappal ezelőtt már beszámoltunk arról, hogy több helyen keletkezett vízátfolyás, különösen a szőlőhegyről zúdult le hatalmas mennyiségű sár és iszap. Most ez ismétlődött meg, csak sokkal nagyobb károkat okozva. A megáradt patak miatt nem lehetett átkelni a hídon, a sár és iszap eldugaszolta a szennyvízátemelőt és a rendszert, több ingatlanban feltört a szennyvíz, s a két legmélyebben fekvő házat teljesen körülvette a bűzös ár. Sok önkéntes érkezett, hogy Kiss Ferenc polgármester vezetésével eltereljék a vizet, de erre esélyük sem volt, akkora mennyiségben dőlt az utánpótlás.

2010.05.27.

A hónap végén fejeződik be az a tavaly indított képzés, melyen az oroszlányi térségből négy polgármester vett részt: Menoni Gabriella (Várgesztes), László Kálmán (Szákszend), Grúber Zoltán (Kecskéd) és Kiss Ferenc (Kömlőd). A TÖOSZ (Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége) és a Budapesti Corvinus Egyetem Polgármester Akadémiájának elsődleges célja az volt, hogy speciális képzést nyújtsanak a polgármesterek részére, ami egyedülálló módon segíti azon ismeretek bővítését, amelyek a településvezetők mindennapi életével függnek össze.

2010.07.07.

Koradélután Kiss Ferenc polgármester köszöntötte a falunap közönségét, és megnyitotta a késő éjszakába nyúló programot. A gyerekeket légvár, csocsó, darts, és különböző bemutatók várták, s hatalmas sikert aratott gyermekműsorával Levente Péter. A színpadon fellépett többek között a tatabányai tűzoltózenekar, a császári Violett, a Josefina jazz és a dadi Lorinda tánccsoport, a kömlődi Mini Mazsorettek, az oroszlányi Flame musicalcsoport, a Cirill táncstúdió, illetve a kisbéri mazsorettek.

2010.08.07.

Kétmillió forintot különített el az év elején a kömlődi képviselő-testület az óvoda elavult játszószereinek cseréjére - tudtuk meg Kiss Ferenc polgármestertől. Az új, EU konform játékok elkészültek, s a helyi Baráti Társaság vállalta szakszerű telepítésüket. Csütörtökön délelőtt éppen a mászókát állították össze az intézmény udvarán, az apróságok nagy örömére. Mint a polgármester elmondta, egy gyerekpörgő és két láncos hinta már használható, s a napokban szerelik össze a mászóka mellett a fészek hintát, valamint az egyensúlyozó gerendát.

2010.09.23.

Évtizedekig szolgálta Kömlőd lakóit az a gémeskút, melyet szombaton adtak át helyreállított állapotában a falu lakóinak. Az ünnepségen Madari Ferenc, a helyi Baráti Társaság elnöke köszöntötte a jelenlévőket, köztük a kistérség polgármestereit. A szónok kiemelte: a civil szervezet már évekkel ezelőtt elhatározta, hogy eredeti helyén felállítja a község kútját, de a rengeteg egyeztetés, az anyagbeszerzés miatt csúszott a megvalósítás. Az ötletgazda Hárskuti Attila, a civil szervezet korábbi elnöke volt, aki megfogalmazta a hagyományok ápolásának fontosságát, a régi emlékek megőrzésének szükségességét. A dadi kanyarban lévő, szépen megépített gémeskút Havelda József asztalos kezemunkáját dicséri, s annak felállításában a társaság tagjainak az ifjúsági klub aktivistái segítettek.

2010.10.02.

Csütörtök délután tartotta alakuló ülését, s tette le esküjét Kömlőd új képviselő-testülete, valamint Kiss Ferenc polgármester, aki már az előző ciklusban is irányította a település életét. A választás rendben lezajlott, rendkívüli esemény nem történt – ismertette Makkné Bóka Tünde, a Helyi Választási Bizottság elnökhelyettese. Az oroszlányi kistérség községei közül egyébként két szempontból is kiemelkedő számokat tudhat magáénak Kömlőd a választás kapcsán. A hat képviselői helyre 26-an pályáztak, s a szavazás napján a választásra jogosultak közel 62 százaléka járult az urnákhoz. A polgármesteri tisztet öten szerették volna elnyerni, Kiss Ferenc az érvényes szavazatok 39,1 százalékát szerezte meg. A képviselő-jelöltek közül Bogáth István, Fojtek Mihály, Hárskuti Attila, Hastó Zoltán, Madari Ferenc és Szemeti Ferenc szerezte a legtöbb voksot, tehát csütörtökön ők vehették át megbízóleveleiket, majd titkos szavazással döntöttek az alpolgármester személyéről, s miután Madari Ferenc megkapta a minősített többséghez szükséges igen voksokat, a következő négy évben ő töltheti be a tisztet.

2010.10.14.

Október végi ülésén döntött a kömlődi képviselő-testület arról, hogy a községben több közérzetjavító beruházást is megvalósítanak. Ezek között szerepel többek között a buszmegállók felújítása, köztéri szeméttárolók vásárlása, intézmények tetőfelújítása és a község kátyútlanítása. A határozatot a héten immár konkrét tettek követték - tájékoztatott Kiss Ferenc polgármester aki szerdán a helyszínen irányította a falu két buszmegállójának megkezdett felújítását. Az első lépésben a vízelvezető árkok fedését bővítették, ezt követi a megállók váróinak rendbetétele, környezetének rendezése. A beruházást egyébként saját költségvetéséből finanszírozza az önkormányzat.

2010.11.03.

Igazi helytörténeti csemegével érkezett a Kömlődért Baráti Társaság legutóbbi ülésére Bauer József, aki az egyik régi ház padlásán több dokumentumra is bukkant. A legérdekesebbnek az az 1903-ban íródott állategészségügyi jegyzet ígérkezik, amit kézzel vetett papírra szerzője, néhai Varjú Lajos. Jó helyre kerültek a ritkaságok, hiszen 2004 novemberében pont azzal a céllal alakították meg a közösséget, hogy segítse a település hagyományainak megőrzését, a helyi értékek továbbörökítését. A dokumentumokat a helytörténeti kutatásokkal is foglalkozó Fojtek Mihály tanár úr vette gondozásába.

2010.11.15.

Kiss Ferenc polgármester köszöntötte a falu lakóit elsőként Kömlőd szombati falukarácsonyán. Mint azt a község első embere kiemelte: A közös ünneplés mindannyiunk számára az összetartozást jelenti, mivel ebben a rohanó világban bizony kevés időt szánunk egyébként egymásra. A médiumok azt sugallják, hogy az ünnep elsősorban az ajándékozásról szól, pedig nem! Ezeknek a napoknak az egymás iránti figyelemről, a családról, békességről és harmóniáról kell szólnia. S hogy mi a karácsony titka? – tette fel a kérdést a polgármester. - A hívők úgy mondják, az isteni szeretet: az Isten emberré lett. Azért jött, hogy megmutassa a szeretet útját, hogy megváltsa életünket, s azt gondolom, a nem hívőknek is a szeretet az első szó, ami eszébe jut a közelgő ünnep kapcsán. Kívánom mindenkinek, hogy a szeretet és a békesség tegye széppé karácsonyukat, s ez az időszak legyen a testi és lelki megújulásé – mondta Kiss Ferenc.

2010.12.18.

Please publish modules in offcanvas position.