Ez a weboldal a felhasználói élmény optimalizálása érdekében sütiket használ.

Kömlődön történt – 2009.

Tavaly nyáron kapott zöld utat a kistérségi társulás (Bokod, Dad, Kömlőd, Szákszend és Oroszlány) közös pályázata a települések információs rendszerének kiépítésére, melyet a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség 15,5 millió forinttal támogatott. A projekt keretében (amit kiegészített a társulás mintegy ötmilliós önrésze) 150 oszloprendszeren, 547 tájékoztató panelt helyeztek ki a látogatók jobb tájékozódása érdekében a településeken, így Kömlődön is.

2009.01.07.

Sem az utakra, sem az egészségügyi fejlesztésre benyújtott pályázatunk nem volt sikeres az elmúlt évben, ez azonban nem szegte kedvünket – tájékoztatott Kiss Ferenc, Kömlőd polgármestere. Ami pénzügyi helyzetünket illeti, a második félévben mintegy ötmillió forintnyi folyószámlahitelt vettünk fel, de még az év vége előtt ezt visszafizettük. Intézményeinket biztonsággal tudjuk működtetni, ugyanakkor nagy gondot jelent, hogy iskolánk felső tagozatában nagyon alacsony a gyermeklétszám. Ennek kezelése az idei év egyik legnagyobb feladata. Fejlesztéseinkben elsőbbséget élveznek az utak, amikre már nagyon ráférne a felújítás, de hasonló a helyzet az orvosi rendelő és a védőnői szolgálat épületével is.

2009.01.25.

Mind bevételi, mind kiadási oldalon 103,4 millió forinttal terveztek a faluban, s az így egyensúlyba került kassza biztonsággal kezelhető. 54,3 millió a működési bevétel, s ennek legnagyobb tétele a 48,6 milliós átengedett központi adó. Helyi adókból 6,3 millióhoz szeretnének jutni, de mint a polgármester elmondta, tavalyról is vannak elmaradások, s a kint lévő majd 2 milliós tartozás behajtására is nagy hangsúlyt fektetnek. Ugyanakkor plusz forrást jelenthetnek azok a bevételek, melyeket a be nem jelentett iparűzési adóból remélnek. A község külterületén elhelyezkedő ingatlanok földtulajdonosainak, illetve használóinak közel kétharmada nem tett eleget bejelentési kötelezettségének. A megyei földhivatal a közeljövőben elkészíti a helyrajzi számok leválogatását, majd ezt követően öt évre visszamenően szólítják fel a földtulajdonosokat és használókat az adóbevallásra. A két intézmény, az óvoda és az iskola támogatására a normatíván felül majdnem 22 millió forintot fordítanak, dologi kiadásokra 22,3 millió jut. A személyi juttatások és járulékaik 26,4 milliót visznek el, beruházásokra pedig csaknem 12 milliót különítettek el. Utak rekonstrukciója, iskola-felújítás, fűtéskorszerűsítés, művelődési ház és önkormányzati lakásfelújítás szerepel a tervek között. A bevételeket növelheti a Határ úti lakópark projekt beindulása is, ahol a kilenc telekből egy már elkelt. Itt egyébként a több gyermekkel építkezni szándékozók komoly árengedményre számíthatnak.

2009.02.17.

Rengeteg kíváncsiskodó érkezett a szombat délutáni iskolás farsangra a kömlődi művelődési házba. A megjelentek között ott volt Kiss Ferenc polgármester is, aki többekkel egyetemben állva nézte végig az előadást, mert az ülőhelyek hamar elfogytak. Az idei évben a szülői választmánynak több mint negyven szponzort sikerült szereznie, ami nagy segítséget jelentett a program szervezésében. Az est a hagyományoknak megfelelően a hercegi pár bevonulásával kezdődött, majd kezdetét vette a felvonulás. A gyerekek egyénileg és csoportosan léptek színpadra, volt aki több produkcióban is bemutatkozott. A nagyérdemű találkozhatott nindzsával, lovaggal, Harisnyás Pippivel, vagy Öreg néne bőrzekéjével. Nagy sikert aratott a Pancsoló kislány-formáció, az Ördög-Angyal páros, illetve Jacko és a zombik. Mikor az utolsó szereplő is elhagyta a pódiumot, a szervezők a szülők segítségével átrendezték a termet, és kezdetét vette a lakmározás, majd tánc és tombola zárta a maszkabált.

2009.02.22.

Parázs hangulatú vitának lehettek szemtanúi Kömlődön azok, akik csütörtök este részt vettek az iskola jövőjével kapcsolatban szervezett fórumon. Mint ismert, a község Kecskéddel közös intézményfenntartói társulásban működtette az iskolát, ám a másik település jelezte, hogy az egyre kedvezőtlenebbül alakuló gyerekszám miatt meg kívánja szüntetni az együttműködést. Kömlődnek tehát döntenie kell: mivel kötelező feladatellátásról van szó, vagy megpróbálja önállóan biztosítani az iskola működtetéséhez szükséges súlyos milliókat, vagy másik településre utaztatják a felsős diákokat. Kiss Ferenc polgármester már egy héttel korábban is hangsúlyozta: az önkormányzat képtelen előteremteni a hiányzó összeget, így akkor a szülők a kocsi, környei, bokodi és szákszendi iskolák igazgatóitól tájékozódhattak a szóba jöhető lehetőségekről, majd az eltelt napokban Kocsra, Környére személyesen is ellátogattak. Csütörtök este pedig újabb községgel gyarapodott a kínálat, mivel Kun Katalin, a dadi református iskola igazgatója ismertette intézményük jellemzőit, eredményeit, felszereltségét. Az igazgató azt sem titkolta, hogy a hetedik és nyolcadik osztály kivételével tízfős évfolyamokkal működnek, így – megfogalmazása szerint – ha nem lesz együttműködés, mindkét iskola meghal. Kun Katalin ugyanakkor felhatalmazás híján arra a kérdésre nem kívánt válaszolni, hogy Dadon milyen összeggel támogatja az önkormányzat az egyházi iskola működését, így megközelítően sem sikerült meghatározni, hogy egy esetleges együttműködés esetén milyen anyagi vállalást kellene biztosítaniuk a kömlődieknek.

2009.03.12.

A kialakult patthelyzethez vezető események összegzésével kezdte a kömlődi testület szerda esi ülését Kiss Ferenc polgármester. Mint ismert, a község két éve intézményfenntartói mikrotársulást működtet Kecskéddel, ám a másik település a csökkenő gyerekszám miatt felmondta az együttműködést, mert annak fenntartásával az egész kistérségi társulás létét veszélyeztették volna. A lehetséges alternatívák közül végül Kocs és Környe maradt a befutó, a két intézményt a szülők egy része személyesen is megtekintette. Szerdán azonban kiderült, hogy újabb patthelyzet állt elő, hiszen a szülők által visszaküldött kérdőíves voksolás eredményeként 12-en támogatták Kocsot, s ugyanennyien Környét, négyen pedig más településre szeretnék vinni gyermeküket. Bár egy kétgyermekes szülő azt is jelezte: ha nem valósulnak meg a hatosztályos gimnáziummal kapcsolatos tervei, akkor Kocsot választja. Így e tekintetben Kocs irányába billent a mérleg. A szülői választmány, iskolaszék, alkalmazotti közösség, nevelőtestület, diákönkormányzat véleményét ismertetve elhangzott: egyik szervezet sem ért egyet az utaztatással, némelyik súlyos következményektől tart, de többségük tudomásul veszi. Bogáth István erre reagálva kifogásolta, hogy nem foglaltak állást a leginkább érintettek, hiszen a két település közötti döntést „rálőcsölik” a testületre. „Tudomásul vesszük és oldjátok meg!” – summázott az alpolgármester. Felvetésére Gulyásné Molnár Judit igazgató elmondta: a tantestület – ha már elkerülhetetlen az utaztatás – akkor Kocsot támogatja.

2009.03.19.

Minden bizonnyal megszívlelték a szőlősgazdák az elmúlt évek kritikáit és tanácsait, s talán ez is oka, hogy a tavalyi év szeszélyes időjárása ellenére jó borokkal neveztek – mondta értékelése során a zsűri elnöke, Horváth Mihály tatai hegybíró Kömlőd borversenyén. Banay István, a Kömlődért Baráti Kör elnöke köszöntötte szombaton délután a harmadszor megrendezett program résztvevőit, akik 31 nedűt neveztek a megmérettetésre. A hét vegyes fehér, tizennégy fajta fehér, három rozé, három vörös vegyes és négy fajta vörös italt nemcsak versenyeztette, hanem egyenként értékelte is Horváth Mihály, hogy a gazdák megismerjék a húszpontos borbírálat titkait, illetve közösen okuljanak a hibákból. Az immár hagyományos rendezvényen az is kiderült, hogy igencsak jól kezelik a szőlő termését a jelenlévők, hiszen László Kálmán Kocsról érkezett vendégversenyző két arany minősítése mellett nyolc ezüst és nyolc bronz értékelés is született a jó hangulatú eseményen.

2009.04.12.

„1 gyerek, 1 palánta” – ez a mottója évek óta a kömlődi óvoda Föld Nap-i akciójának, amikor minden gyermek az intézménybe egy-egy virágpalántával érkezik, melyeket közösen ültetnek el az udvaron és a virágládákban. Így történt ez idén is, ám az ötletet Kiss Ferenc úgymond „megfejelte”. A község polgármestere egy néprajzi előadáson úgy hallotta, hogy a régi hagyományok szerint leánygyermek születésekor almafát ültettek őseink, míg a fiú érkezését körtefa ültetésével ünnepelték. A hallottak szöget ütöttek a fejében, s úgy döntött, ha kicsit módosítva is, de meghonosítja Kömlődön a hagyományt, visszamenően is. Egy alapítványon keresztül – a képviselő-testület jóváhagyásával – az önkormányzatnak sikerült kedvező áron megvásárolni a platán, kocsányos- és vöröstölgy facsemetéket, így pénteken a község rendezvényterén számos szülő, s apróság várta, hogy elültethesse a „saját” fáját. Összesen 88 facsemete került földbe, jelezve, hogy 2009 áprilisának végén ennyi óvodáskorú, vagy annál fiatalabb gyermek él Kömlődön.

2009.04.25.

Mintegy harminc fiatal alapított klubot a településen, s - mint arról Kiss Ferenc polgármester és Banay István a baráti kör elnöke beszámolt - azzal hívták fel magukra az önkormányzat figyelmét, hogy rövid idő alatt komoly munkát végeztek a falu érdekében. Virágosítottak, parkosítottak, rendbe rakták a körzeti megbízotti ház jelenleg használaton kívüli épületét és kertjét, a napokban pedig előkészítették a faanyagot ahhoz a gémeskúthoz, amit a baráti körrel közösen állítanak fel. Kovács Máté, az egyik húzóember elmondta, nem nagyon volt a kocsmán kívül szórakozási lehetősége a kömlődi fiataloknak, ezért is határozták el néhányan, köztük Bauer Ádámmal és Kiss Norberttel, hogy klubot alapítanak, ahová mindenkit várnak 15-től 35 éves korig.

2009.06.21.

Üzenet az utókornak, projektismertető, támogatási szerződés, napi sajtó, Hét Határ református újság, s a 2009-es esztendő legújabb magyarországi fizetőeszköze, egy fém kétszáz forintos – ezek kerültek a hengerbe, majd pedig a kömlődi Kerényi Béla Református Diakóniai Intézmények bővítéseként hamarosan megújuló parókia épületében elhelyezett alapkőbe péntek este. A kömlődi református templomban négy év alatt már harmadik alkalommal került sor ilyen ünnepi esemény kapcsán hálaadó istentiszteletre, hiszen 2005 júliusában kezdődött meg 120 millió forintos beruházással az egykori iskola rekonstrukciója, s átalakítása nappali foglalkoztatóvá, míg a lakóotthon alapkövét 2007 decemberében helyezték el. Az egyház a négy év alatt összességében 205 millió forintos támogatást nyert el, miután idén a regionális fejlesztési tanács „Szociális alapszolgáltatások infrastrukturális fejlesztése” címmel közzétett pályázatán is sikerrel szerepelt a foglalkoztató infrastruktúrájának fejlesztéséhez, illetve ezzel párhuzamosan egy támogató szolgálat létrehozásához mintegy 40 millió forint régiós forrást szerezve.

2009.06.29.

Nem sok pihenésre jutott ideje az elmúlt napokban Kiss Ferenc kömlődi polgármesternek. Fellépőkkel egyeztetett, sátor felállítást felügyelt, főzőversenyt koordinált, vásározókkal alkudozott – azaz szervezte az ötödik Kistérségi Amatőr Művészeti Csoportok Találkozóját. A település a kistérségből egyedüliként nyújtott be pályázatot az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programra, melyen félmillió forintot nyert a rendezvény költségeinek fedezésére, de mindez persze korántsem lett volna elég egy sikeres lebonyolításhoz. Ehhez kellett a helyi közösségek támogatása is, amire bizton támaszkodhatott a falu első embere. A kömlődi baráti kör és a közelmúltban alakult ifjúsági klub önkéntesei egyként sorakoztak fel, így nem csoda, hogy emberemlékezet óta nem volt ilyen sikeres rendezvénye a községnek. Koradélután megelevenedett a rendezvénysátor környéke, ahol sorra léptek színre a zenés és szórakoztató műfajok képviselői. A sort a tatabányai tűzoltózenekar nyitotta, majd az oroszlányi Flame musicalcsoport és Cirill táncstúdió, a tardosi Vörösmárvány táncegyüttes, a kisbéri mazsorettek és az Ízisz hastánccsoport gondoskodott a publikum szórakoztatásáról. A gyerekeket a nap folyamán játszóház, légvár, élőcsocsó, darts, s különböző bemutatók várták, s hatalmas sikert aratott gyermekműsorával Levente Péter.

2009.08.02.

Beköszöntött az ősz, a diákokat az iskolakezdés foglalkoztatja, de a kömlődi Kerényi Béla Református Diakóniai Intézmények lakóit másfajta izgalmak tartják lázban. Lovas-bemutatóra készülnek, ahol megmutathatják tudásukat szüleiknek, rokonaiknak, a kíváncsi nézőknek. Nem szokványos előadásról van szó, hiszen sérült fiatalok mutatják meg mit tanultak január óta a Musztáng Lovasudvarban. Van, aki önállóan ül a nyeregben és képes lépésben lovagolni, a többség azonban futószáron vezetve végzi a gyakorlatokat, míg megint mások eszközökkel dolgoznak menet közben vagy álló helyzetben. Sokat fejlődött a fiatalok egyensúlyérzéke, mozgáskoordinációja és figyelme az elmúlt hónapokban. Az intézmény lakói örömmel vesznek részt a foglalkozásokon, bizalmas kapcsolat alakult ki a trénerekkel és a lovakkal, nyitottabbak lettek, gátlásaik oldódtak, ahogy közel kerültek ehhez a nemes állathoz, melynek az ápolásában is részt vesznek. A közeljövő bemutatójához, a felkészüléshez, illetve az otthonban élők gyógylovaglásához egyébként a Vodafone Magyarország Alapítvány pályázata segítette hozzá a kömlődieket.

2009.09.16.

Hosszú évek óta hagyomány, hogy „Tök jó bulit” szerveznek a nevelők a kömlődi óvodások számára, ám a program gyökerei nem az amerikai halloween hagyományokban keresendők. Az őszi vidám rendezvény a termény betakarítás apropóján kelt életre anno, ám az egyik esztendőben a szervezők azt tapasztalták, hogy szinte minden gyermek és szülő tökkel a hóna alatt érkezett, amelyekből hangulatos lámpásokat készítettek, s megállapították: ez „Tök jó buli”. Maradt tehát az elnevezés, s fő attrakcióként a tök, hiszen az is nem titkolt céljuk, hogy megízleltessék, s megszerettessék a mára kevésbé fogyasztott sütőtököt. Így csütörtök este természetesen ebből az ízletesen elkészített zöldségből is került az asztalokra a művelődési házban, ahol számtalan formában és nagyságban kerültek elő a táskákból a különböző tökök. Volt, aki már hosszú hónapok óta készült erre a napra, s mint később kiderült, el is nyerte méltó jutalmát. A tökkirály választás során ugyanis a nagycsoportos Csóti Ádám fejére került a korona, aki egész nyáron gondozta, locsolta a mostanra majdnem tízkilósra hízott terményét, s ezzel az övé bizonyult a legnagyobbnak. Ám alig pár perc telt el a királyválasztás után, amikor megkésve, kipirult arccal, nem kis erőfeszítések közepette görgetett be a terembe Henter Noel egy, a becslések szerint jó harminckilós tököt. Így a korona helyett ő fájdalomdíjként egy tökformájú asztali mécses tartót vihetett haza.

2009.10.18.

„Övék a jövő” – sóhajtott fel mosolyogva szombaton egy idős bácsi a kömlődi művelődési házban, ahol az önkormányzat, valamint a Kömlődért Egyesület és a Baráti Társaság közös rendezvényén köszöntötték a község 65 év feletti lakóit. Az idős ember kedves megjegyzését az óvodások színpadra lépése váltotta ki, akik mesével, verssel, körjátékokkal készültek, a szépkorúak pedig vastapssal hálálták meg az előadást. De ugyanilyen sikert aratott a legkisebb mazsorettek produkciója, s az iskolások műsora is. A rendezvényre 140 meghívót postáztak, azaz, a községben ennyien töltötték be 65. életévüket. A jelenlévők közül Csöre Julianna bizonyult a legidősebbnek, aki augusztusban ünnepli 85. születésnapját, valamint az 1929-es születésű Baudentisztl László. Őket külön is köszöntötte Kiss Ferenc polgármester.

2009.11.23.

„Marika néni! Mikor jön a Mikulás?” – kérdezgette szinte percenként egy apró lányka szombat délután az ünnepi műsor előtt a kömlődi művelődési házban. Neki és a többi gyereknek végül nem kellett soká várni, egyszer csak bekopogtatott a fehérszakállú. Mint mondta, hallotta, hogy itt Falukarácsonyra készülődnek, ezért úgy döntött: útban a Jézuskához ismét betér, s megörvendezteti a gyerekeket. Hatalmas zsákjából sorra kerültek elő a szaloncukrok, a kicsiket pedig egyáltalán nem kellett nógatni, hogy énekeljenek, verseljenek a Mikulásnak, aki Kiss Ferenc polgármestert is megajándékozta.

2009.12.21.