Ez a weboldal a felhasználói élmény optimalizálása érdekében sütiket használ.

2024. május 2. csütörtök

Kömlőd község

Kömlőd

Kömlődön történt - 2008.

Az idei év legfontosabb feladata a toborzás – fogalmazta meg a szombati évzáró közgyűlésen Bognár Lajos a kömlődi Polgárőr Egyesület elnöke. Mint elhangzott, jelenleg 16 tagja van a szervezetnek, s ez bizony nem elég. A polgárőrök napi szinten vesznek részt a bűnmegelőzésben, kísérik a postást, amikor érkezik a nyugdíj, s Halottak Napján is ügyeletet biztosítanak a temető környékén. Az elnök a visszajelzések alapján úgy véli: a helyiek örülnek a jelenlétüknek, hiszen például átutazó házalók sem érkezhetnek úgy Kömlődre, hogy a polgárőrök ne kísérnék ténykedésüket figyelemmel, de olyan is előfordult, hogy az ő jelzésük alapján sikerült elfogni a rendőröknek egy bűnözőt. Pénz hiányában azonban egyre nehezebb a taglétszámot növelni, hiszen a polgárőrök nemhogy fizetést nem kapnak, de még ők járulnak hozzá a kiadások fedezéséhez havi 200 Ft-tal.

2008.01.27.

Ahogy az várható volt, a bruttó 486 Ft/m3-es csatornadíj borzolta fel leginkább Kömlődön a kedélyeket, s ez is vált a péntek esti közmeghallgatás legtöbb hozzászólást kiváltó témájává. Pedig a Dad és Kömlőd alkotta társulásnak sikerült elérni, hogy a szolgáltató ne emeljen évkezdetkor. Az összeg tehát a tavalyi maradt, de még így is messze magasabb mint más településeken. A költségvetési beszámoló sem hozott vidámabb perceket a közmeghallgatás során, hiszen a polgármester elmondása szerint ciklusváltáskor 30 milliós hiánnyal vette át a büdzsét. Azóta a hitelek prolongálásának és a szolgáltatókkal kötött megállapodásoknak köszönhetően ezt sikerült szinte nullára csökkenteni, bár van néhány tétel, ami még terheli az idei költségvetést, amit majdnem 17 milliós hiánnyal terveztek. A közel 108 milliós kiadási oldalból 29,5 milliót visz el az iskola és óvoda fenntartása (többet, mint amennyi állami támogatásként érkezik), pedig a két intézmény költségvetése igen takarékosan készült. Ezzel kapcsolatban Kiss Ferenc azt is leszögezte: biztosan lesznek népszerűtlen döntéseik, ám az iskolát nem fogják bezárni, viszont osztályösszevonások az alsósoknál szóba jöhetnek.

2008.02.10.

A farsangi népszokások egyikét, a kiszebáb készítést elevenítették fel szerdán a kömlődi óvodában. Az elkészült bábot aztán körbehordozták, kézről kézre adták, merthogy egységben van az erő, illetve a tél messzire zavarása. S mivel ahhoz, hogy a tél ne jöjjön vissza, a jelenlévők együttes akaratára van szükség, télkergető, tavaszváró énekeket, mondókákat, verseket mondogattak. Végül aztán Fáncsit – merthogy az apróságok ezt a nevet adták a bábunak – a tűzre dobták. A lányok sikítottak, a fiúk tapsoltak. Ha a kiszebáb elégetése nem lett volna elég, a nagy zaj, a füst bizonyára végleg elijesztette a rossz időt, s meghozza a tavaszt.

2008.02.14.

Több mint húsz szülő várt magyarázatot a polgármestertől az osztályösszevonással kapcsolatban Kömlődön csütörtök délután. A jelek szerint az alacsony gyermeklétszám drasztikus lépésre kényszeríti az önkormányzatot. Mint arról már korábban beszámoltunk, a kömlődi költségvetésben a közel 108 milliós kiadási oldalból 29,5 milliót visz el az iskola és óvoda fenntartása, pedig a két intézmény költségvetése igen takarékosan készült. Kiss Ferenc akkor leszögezte: biztosan lesznek népszerűtlen döntéseik, ám az iskolát nem fogják bezárni, viszont osztályösszevonások az alsó tagozatosoknál szóba jöhetnek. A kérdést a héten véleményezte a szülői munkaközösség, az iskolaszék és a diákönkormányzat is, mivel egyértelművé vált, hogy az intézmény szerkezeti átalakítása elkerülhetetlen. A csütörtöki összevont szülői értekezletet azért hirdették meg, hogy a település lakói is megismerhessék a probléma hátterét és elmondhassák véleményüket. A megbeszélésen a polgármester hangsúlyozta: A kisszámú gyerek miatt a normatívák is csökkennek, ami drasztikus lépésekre kényszeríti a községvezetést. Hozzátette, hogy az itt élők elvárják a fejlesztéseket, de a magas kiadások miatt erre egyre kevesebb jut. Kiss Ferenc arra kérte a szülőket, hogy felelősségteljes döntést hozzanak. Az értekezleten felszólalt dr. Karácsonyiné Handl Mária a Kecskéd-Kömlőd Általános Iskola és Óvoda vezetője is. Az igazgatónő ismertette a közoktatási törvényben előírt osztálylétszámokat (alsó tagozaton 21 fő, felső tagozaton 23 fő). Elmondta, hogy ha nincsenek meg a törvényben előírt átlaglétszámok, akkor megszűnik az állami támogatás. Az intézményvezető hozzátette, hogy a fennálló bizonytalan helyzetnél még egy rossz döntés is jobb.

2008.02.22.

Míg a ciklusváltáskor 30 milliós hiány volt Kömlődön, addig az idei költségvetést majdnem 108 milliós kiadással, s csupán 16,8 milliós hitelfelvétellel tervezik – tudtuk meg Kiss Ferenc polgármestertől, aki szerint az összeg kezelhető. A büdzsét 54 millió Ft-os működési bevétellel tervezték, melynek legjelentősebb tétele, közel 41 millió az átengedett központi adók. Helyi adókból 6,3 millióhoz szeretnének jutni, de mint a polgármestertől megtudtuk, tavalyról is vannak elmaradások, s a kint lévő majd 4 milliós tartozás behajtására is nagy hangsúlyt fektetnek idén. A két intézmény, az óvoda és az iskola támogatására a normatíván felül majdnem 44 millió forintot fordítanak, dologi kiadásokra 22,5 M jut. A személyi juttatások és járulékaik 34 milliót visznek el, így beruházásokra csak 5,7 M marad. Ezek közül is a legjelentősebb az építési telkek kialakítása, amire 5 milliós kiadást terveznek, ugyanakkor értékesítés esetén az összeg többszörösen is megtérül. A szűkös büdzsé miatt – bár tervezik a községben – az utak rendbetételére csak akkor kerülhet sor, ha sikerül hozzá külső forrást találni.

2008.02.14.

Kömlőd két iskolájában és óvodájában pénteken emlékeztek meg a 160 évvel ezelőtti eseményekről, majd nemzeti ünnepünkön került sor a település ünnepségére, ahol immár többedszer bizonyosodott be, mire is képes a közösségi összefogás. Csodálatos kopjafa magasodott abban az emlékparkban, amit évekkel ezelőtt alakított ki az önkormányzat. A szépszámú megjelentet Hárskuti Attila a Kömlődért Baráti Társaság elnöke köszöntötte, aki felidézte a szabadságharc legemlékezetesebb pillanatait, majd lehullott a lepel a baráti kör munkájának és adakozásának köszönhetően elkészült kopjafáról, amit megáldottak az egyházak képviselői. A település új díszének talapzatánál Kömlőd önkormányzatának, intézményeinek és civil szervezeteinek képviselői helyezték el koszorúikat.

2008.03.15.

Hárskuti Attila, a Kömlődért Baráti Társaság elnöke köszöntötte pénteken délután a második borverseny résztvevőit, akik 23 nedűt neveztek a megmérettetésre. A hat vegyes fehér, hat fajta fehér, egy rozé, három vörös vegyes és 7 fajta vörös italt nemcsak versenyeztette, hanem egyenként értékelte is a Horváth Mihály tatai hegybíró vezette zsűri, hogy a gazdák megismerjék a borbírálat titkait, illetve közösen okuljanak a hibákból. Az immár hagyományos programon az is kiderült, hogy igencsak jól kezelik a szőlő termését a jelenlévők, hiszen Nagy Imre arany minősítése mellett hét ezüst és három bronz értékelés is született a jó hangulatú eseményen.

2008.03.16.

Szent György, aki a legenda szerint megölte a sárkányt és kiszabadította fogságából a királylányt, a lovagok, katonák, fegyverkovácsok, vándorlegények védőszentje volt. Magyarországon Szt. György napja az állatok tavaszi legelőre hajtásának napja. Számos hiedelem élt, melyekkel ezen a napon az állatok termékenységére, egészségére igyekeztek jótékonyan hatni. Április 24-én emlékeznek meg a sárkányölőről, de akkor a rossz idő meghiúsította a kömlődi iskola akadályversenyét, amit az ünnepkörhöz kapcsolódóan szerveztek meg az intézmény pedagógusai. Hétfőn délelőtt azonban szikrázó napsütés fogadta a diákokat, akik izgatottan várták, hogy vitézi módon teljesítsék a nyolc állomásból álló próbát. Az eligazítást követően megkezdődött a verseny, melynek során állatokról, pásztorokról szóló dalokat kellett énekelni, növényi terméseket kellett felismerni, volt zöldség-gyümölcs TOTÓ, mocsárjárás, királylány öltöztetés, sőt, még patkóhajítás is. A legnagyobb népszerűségnek azonban az a hatalmas fehér nyuszi örvendett, melyet sokan simogattak meg az iskola udvarán felállított karámban.

2008.04.29.

Hagyomány, hogy a kömlődi ballagó diákokat nemcsak nevelőik, szüleik, rokonaik, barátaik, kisebb társaik búcsúztatják a jeles ünnepen, hanem a település első embere is. Így történt ez szombaton is, s Kiss Ferenc polgármester ezúttal sem érkezett üres kézzel: Sárköziné Kovács Mária osztályfőnök nyolc búcsúzó tanulóját osztálytermükben egy-egy szál virággal köszöntötte. Gulyásné Molnár Judit tagintézmény vezető a búcsú szomorkás érzése mellett arra hívta fel a fiatalok figyelmét, hogy új szakasz kezdődik életükben. „Várnak rátok ismeretlen iskolák tantermei, új tanárok, új barátok. Néhány év és a kömlődi iskola nyolc éve szép emlékké szelídül, amit szívetek örökre elraktároz.” – fogalmazott Gulyásné Molnár Judit. Nemcsak a diákok életében kezdődik ősszel új szakasz, hanem az iskoláéban is, hiszen a 76 diák szeptemberben már új rendben kezdi meg tanulmányait. Mint ismert, a község képviselő-testülete a csökkenő gyereklétszám és az egyre szűkösebb költségvetés miatt osztályösszevonásokról határozott, így a nyári szünet után a 37 alsó tagozatos két évfolyamon kezdi meg az új tanévet.

2008.06.15.

Immár második alkalommal köszöntötte szombaton Hárskuti Attila, a szervező Kömlődért Baráti Társaság elnöke a Családi Nap résztvevőit. A szikrázó napsütésben körömpörkölt rotyogott a bográcsban, s csodálatos illatok jelezték, avatott kezek gondoskodtak az ebéd elkészítéséről. A kísérőprogramokban többek között talicskázás, valamint kerékpáros akadályverseny fokozta a hangulatot, különösen, hogy utóbbiban Kiss Ferenc polgármester is rajthoz állt. A jó hangulatú eseményt a nap folyamán felkereste Rudlof Tibor a megyei önkormányzat elnöki tanácsadója és Rajnai Gábor Oroszlány polgármestere, a kistérségi tanács elnöke.

2008.06.21.

Ha van az időjárásnak felelőse, akkor az minden bizonnyal nagyon ki akart szúrni a kömlődi Falunap szervezőivel: Délelőtt tízig zuhogott az eső, majd délután félóránként zápor, felhős ég és szikrázó napsütés váltogatta egymást. Hogy mégis az utóbbi évek egyik leghangulatosabb programjára került sor, abban Kiss Ferenc polgármester mellett oroszlánrésze volt a helyi Baráti Kör tagjainak, akik az égi áldással mit sem törődve egész nap főzték az ízesebbnél ízesebb pörkölteket, sütötték a lángosok, palacsinták százait. De nem csak ők, hanem a vendégek sem hagyták magukat az időjárás által befolyásolni, amit az bizonyít, hogy még ilyen körülmények között is nyolc közösség állt kondérhoz, hogy részt vegyen a főzőversenyen. Az eső és sár ellenére több százan látogattak ki a rendezvénytérre, ahol olyan illusztris vendégek is megfordultak, mint Rudlof Tibor a megyei önkormányzat elnöki tanácsadója, Bódis Jánosné Kocs, Rajnai Gábor Oroszlány, Grúber Zoltán Kecskéd, Beke László Környe és Hartdégen József Vértessomló polgármestere, valamint Hartmann Imre szákszendi alpolgármester.

2008.08.09.

Alig két éve, hogy Kömlődön felavatták a régi iskolaépület átalakítását követően a középsúlyos értelmi fogyatékos fiatalok és felnőttek foglalkoztatóját, pénteken újabb, 88 millió forintos beruházást avattak, a fogyatékosok lakóotthonát. Megtelt pénteken délután a kömlődi református templom, ahol hálaadó istentisztelettel vette kezdetét az átadási ünnepség. Dr. Márkus Mihály püspök igehirdetését követően Szemeti Ferenc helyi lelkipásztor köszöntötte a jelenlévőket, majd Bogáth István, az egyházközség gondnoka ismertette a projektet, melynek kezdete 2006 decemberéig nyúlik vissza. Akkor jelentette meg a Szociális és Munkaügyi Minisztérium a fogyatékkal élő emberek számára felépítendő lakóotthon pályázatát. Az egyházközség presbitériuma 2007. elején döntött arról, hogy beadják terveiket egy 12 fős, bentlakásos épület megvalósítására. A bírálóbizottság kedvező döntésének köszönhetően 67 milliós állami támogatással, közel húszmilliós egyházközségi forrással és 1,5 millió forintos egyházmegyei hozzájárulással 2007 decemberében megtörtént az ünnepélyes alapkőletétel. A kömlődiek németországi egyházi partnereiknek köszönhetően kétkamionnyi berendezési tárgyat és ruhát kaptak, így terveiknek megfelelően kerülhetett sor az avatóünnepségre – idézte fel a projekt állomásait Bogáth István. Az istentiszteletet követően dr. Márkus Mihály püspök és Kemény Péter a szakminisztérium osztályvezető-helyettese vágta át a nemzeti színű szalagot és adta át immár a valóságban is a lakóotthont, melyet a nagyszámú vendég mellett megtekintettek a térség polgármesterei is.

2008.09.26.

Kilencen alapították 2004 novemberében azt a közösséget, melynek célja a település hagyományainak megőrzése, a helyi értékek továbbörökítése, mindazok összekovácsolása, akiknek ötletei vannak és azt meg is akarják valósítani Kömlőd felemelkedése érdekében. Szerda délután ülésezett a ma már tizenhét tagot számláló baráti kör, ahol megjelent Kiss Ferenc polgármester is. A program legfontosabb célja Hárskuti Attila, a posztjáról leköszönő elnök utódjának megválasztása volt. A közösség tagjai a voksoláson Banai Istvánnak szavaztak bizalmat, aki aktív tagja a baráti körnek. A frissen megválasztott elnök programbeszédében hangsúlyozta: követni kívánja az eddigi utat, azaz legfontosabb feladata Kömlőd közéletének felpezsdítése, a település lakosságának jó részénél tapasztalható közöny, befelé fordulás feloldása.

2008.10.22.

Maradjon időnk egymásra, tudjunk figyelni gyermekeinkre, családtagjainkra – figyelmeztette szombaton a zsúfolásig megtelt művelődési ház közönségét Kiss Ferenc polgármester, aki hozzátette: Az ajándékozási kényszer lassan intézményesül, sokan arra építenek, hogy minél több pénzünket otthagyjuk a plázákban olyan dolgokért, amik később teljesen feleslegesek lesznek. Elfelejtették az emberek miért is van ez az egész, hogy nem az ajándék a lényeg, hanem az, hogy a szeretet ünnepén kicsit gondoljunk egymásra is, ne csak rohanjunk. Az az ember, aki nem csak saját magáért él, igazi harmóniát tud teremteni belső világában, lelkében és környezetében, de mindenek előtt családjában, amit kisugározhat a barátok, munkatársak felé is. Csak így tudjuk valóságossá tenni az otthon melegét, mely végigkíséri nem csak az ünnepnapokat, hanem a hétköznapokat is, megadva az állandó megújulás lehetőségét. A polgármester karácsonyi jókívánságait követően a helyi óvodások és iskolások idézték meg a szeretet ünnepét versekkel, dalokkal, történetekkel a szépen díszített fenyőfánál.

2008.12.20.

 

Please publish modules in offcanvas position.