Ez a weboldal a felhasználói élmény optimalizálása érdekében sütiket használ.

Kömlődön történt – 2007.

A költségvetési források csökkenése mind több települést kényszerít arra, hogy keresse azokat a lehetőségeket, melyekkel megtakarítások érhetők el. Az egyik ilyen az önálló polgármesteri hivatalok megszüntetése és a körjegyzőségek megalakítása. Kömlődön az önkormányzat nehéz anyagi helyzete okán Kiss Ferenc polgármester folyamatosan kutatja azokat a lehetőségeket, melyek segítségével csökkenteni lehetne a település költségeit. Szerdán a kömlődiek mellett Dad és Kecskéd településvezetői, jegyzői, illetve a képviselő-testületek tagjai is részt vettek azon a megbeszélésen, ahol dr. Rácz Vanda a regionális közigazgatási hivatal megyei hivatalának osztályvezetője tájékoztatta a jelenlévőket és válaszolt kérdéseikre. Az már a rendezvény elején kiderült, bizony sokat kell áldozniuk a településeknek önállóságukból, ha a körjegyzőség megalakítása mellett döntenek, ugyanis abban az esetben megszűnnek a helyi polgármesteri hivatalok, és csak egy, székhelyhivatal intézi a körjegyzőség községeinek ügyeit. A megyében jellemzően két település részvételével alakultak meg ezek, de van egy kivétel is: Ácsteszér, Aka és Csatka hármas körjegyzőséget alakított.

2007.01.18.

Első alkalommal találkoztak szombaton a kömlődi borbarátok, hogy felmérjék, a helyi szőlősgazdák milyen nedűket készítenek, érdemes-e borversenyeket rendezni a jövőben a településen. Mindezt Hárskuti Attila, a rendező Kömlődért Baráti Társaság elnöke mondta köszöntőjében, s a kérdés eldöntésére a maguk közül választott bírálók mellett felkérték Tényi Sándor neves borszakértőt, a Zsigmond király borlovagrend tagját. Kilenc gazda húsz borát kóstolgatták a jelenlévők a jó hangulatú összejövetelen, amin megjelent Kiss Ferenc polgármester is, és kiderült, hogy a hagyományteremtő szándékkal szervezett eseménynek lesz folytatása, hiszen szabályos verseny esetén többen arany, illetve bronz minősítést kaptak volna. Mint Tényi Sándor elmondta, jövőre nyugodtan meghirdethetik a versenyt, mert átlagon felüli volt a minták minősége, ami jelzi, értő kezek gondozzák a szőlőt Kömlődön.

2007.01.21.

Ünnepség keretében értékelték az elmúlt évet szombaton a kömlődi Polgárőr Egyesület tagjai, akik büszkék arra, hogy több mint ezer szolgálati órát teljesítettek 2006-ban településükön. Marencsák László egyesületi elnök köszöntötte a rendezvényen megjelenteket, akik között helyet foglalt Kiss Ferenc a község polgármestere, Bogáth István alpolgármester, valamint Kosztinás Jenő a Megyei Polgárőr Szövetség elnöke is.

2007.01.28.

Az oroszlányi kistérség óvodavezetőit, óvodapedagógusait látták vendégül szerdán délelőtt Kömlődön azon a továbbképzésen, ahol a népi játékok és táncok nevelésben betöltött szerepéről hallhattak a résztvevők. Senkár Béláné óvodai tagintézmény-vezető köszöntötte a megjelenteket, aki a rendezvény előzményéről szólva elmondta, Tatán látta egy továbbképzésen Rigóné Szegvári Ildikó néptáncpedagógus bemutatóját, mely olyan nagy hatással volt rá, hogy úgy gondolta, a kistérség óvodáiban dolgozók is jól tudnák hasznosítani a módszert.

2007.01.31.

Közel hetven szülő várta szerdán este a kömlődi művelődési házban, hogy tájékoztatást kapjon az iskola jövőjéről, a településen ugyanis az elmúlt időszakban különböző találgatások keltek szárnyra, melyek között még az intézménybezárás is szerepelt. Kiss Ferenc polgármester bevezetőjében két vitaindító alternatívát vázolt fel. Az egyik szerint a következő tanévtől kezdve Kecskédre utaztatnák a 7-8. osztályos diákokat, míg a másik szerint két összevont csoportban tanítanák az alsó tagozatos gyerekeket. Iskolabezárásról viszont szó sincs, mondta a településvezető. Mindkét esetben két pedagógus álláshely szűnne meg. A fórumon jelen volt dr. Karácsonyiné Handl Mária, a mikrotársulás iskolaigazgatója és Dér Gusztáv közoktatási szakértő is. Ők a szakmai szempontokat és követelményeket ismertették. Mint elhangzott, a következő tanévtől változik a finanszírozás: az iskolák az osztálylétszámokhoz kötött teljesítménymutatók, az önkormányzati támogatások és a társulási normatívák alapján jutnak forrásokhoz. Szeptembertől az első három osztályban 16, a negyedikben 11, az 5-6-7. osztályban 17, míg a nyolcadikban 11 fő a létszámfeltétel. A 2008-2009-es tanévben az alsó tagozatban 21-re, míg a felsőben 23-ra emelkednek ezek a számok. Újabb szigorítás az is, hogy az állam csak akkor biztosítja a támogatást két év múlva, amennyiben 7-8. osztályban megvan a szükséges gyerekszám. Kömlődön jelenleg 74 gyerek ját iskolába, ez durván 9 fős átlaglétszámú osztályokat feltételez. Egyébként nyolcan járják utolsó évfolyamukat.

2007.02.15.

Kömlőd költségvetésének bevételi és kiadási oldala egyaránt 102,5 millió forinttal lett tervezve, de ez mégsem nyújt teljes képet a település büdzséjéről, ugyanis több mint harmincmillió, pénzeszközátadás keretében automatikusan megy az intézményfenntartó mikrotársulás kasszájába. A közel ezerszáz fős falu működési kiadásaiból 22,1 millióval részesedik az iskola, 8,2-el az óvoda, és harmincötmillióval a polgármesteri hivatal. Így aztán a civil szervezetek támogatására nincsenek szabad források, bár Kiss Ferenc polgármester megemlítette, amennyiben az év közben kedvező változások tapasztalható, lesz pénz ilyen célokra is. Tárgyi eszközök beszerzésére 178 ezret, a tartalékkeretbe pedig csak a kötelező 463 ezer forintot tudták betervezni. Az összes állami támogatás mértéke meghaladja a költségvetés 65 %-át. A különböző adónemek helyben maradó része 10 milliót tesz ki. A konyha működtetésére, étkeztetésre 11,9 milliót, a közvilágítás biztosítására 1,7 milliót, szennyvízkezelésre 3,3 milliót, míg a művelődési ház üzemeltetésére 450 ezret különítettek el. Védőnői feladataik ellátása 3,7 millióval terheli a közös kasszát, szociális támogatásokra pedig 4,7 milliót költenek. Mint Kiss Ferenc fogalmazott: komoly gondot jelent az általános iskolai tanulók alacsony száma, hiszen e normatíva alapvetően befolyásolja az önkormányzat költségvetését. Az iskoláskorúak közül a szülők több mint tíz gyereket más település iskolájába írattak be, s ez a tény közel hárommilliós hiányt jelent Kömlőd költségvetésében.

2007.02.25.

Kicsit bizonytalanok voltak januárban a kömlődi borbarátok, amikor nem merték megrendezni borversenyüket, helyette akkor egy bemutató keretében ízlelgették a szőlő nedűjét. Tényi Sándor neves borszakértőt, a Zsigmond király borlovagrend tagját is meghívták az eseményre, aki annak a véleményének adott hangot, hogy nyugodtan meghirdethetik a versenyt, mert átlagon felüli volt a minták minősége. Csak bő két hónapot kellett várni a bemutatót követően, s szombaton délután a Kömlődért Baráti Társaság szervezésében sor került a település első borversenyére. Hárskuti Attila a társaság elnöke köszöntötte a megjelenteket, akik között ott volt Kiss Ferenc polgármester, majd bemutatta a zsűri tagjait, Tényi Sándort és Horváth Mihályt a tatai körzet hegybíróját. A hagyományteremtő szándékú programon 31 bor várta, hogy eldőljön, hogyan kezelik a tőkék termését a helybéli gazdák. Az eredményhirdetésnél derült ki, hogy igencsak jól, hiszen Szabó Aladár két bora is arany minősítést kapott, de ugyanezzel dicsekedhetett Bogáth István és Hofer Vilmos is. A jó hangulatú programon a továbbiakban hat ezüst és kilenc bronz oklevelet osztott ki a zsűri.

2007.03.31.

A búcsú elsősorban családi ünnep, s ilyen volt ez a hétvégén Kömlődön is, ahol annak idején ezen a napon, Pünkösd vasárnapján szentelték fel a templomot. Ilyenkor a családtagok és a rokonok mind összegyűlnek, általában a család rangidős tagjának a házában. Természetesen közösségi alkalmak is színezik az eseményt: délelőtt a mise, délután a búcsúi vígasság, ahol sátrakat vernek fel az árusok, mézeskalácsot, törökmézet és rengeteg játékot, csecsebecsét árulnak bennük. Mindezek okán a község sok lakója látogatott ki a rendezvény térre egy kis kikapcsolódásra, szórakozásra, beszélgetésre.

2007.05.28.

Nem csak a gyermeknap, hanem szinte az egész hét az apróságokról szólt május utolsó négy napján a kömlődi óvodában. Kedden a Kincsesláda bábszínház látogatta meg az intézményt, nagy élményt okozva A Kiskakas gyémánt félkrajcárja című mesedarab előadásával, majd szerdán a játék volt a főszereplő, amikor is Tatabányára látogatott a mintegy negyven aprótalpú, a Máltai szeretetszolgálat játszóterére. Csütörtökön igazán jól kezdődött a nap, hiszen a Kolcsár pékség segítségével hot-dogot készítettek a gyerekek, és mire jóízűen elfogyasztották a finomságot, már várta őket az udvaron a légvár, melyben egész nap ugrálhattak, hancúrozhattak. A programsorozat pénteken érte el csúcspontját, amikor a nagycsoportosok végleg búcsút vettek szeretett óvó nénijüktől és dadájuktól, s a ballagási műsorral, valamint a tánccsoportosok bemutatójával ért véget a kömlődi óvoda közel egy hetes rendezvénysorozata.

2007.06.01.

Hagyomány, hogy a kömlődi ballagó diákokat nemcsak nevelőik, szüleik, rokonaik, barátaik, kisebb társaik búcsúztatják a jeles ünnepen, hanem a település első embere is. Így történt ez szombaton is, s Kiss Ferenc polgármester nem érkezett üres kézzel: a 8 búcsúzó fiatalt osztálytermükben egy-egy szál virággal köszöntötte. A végzősök köszönetét, s a kisebbeknek szóló „intelmeket” Ábrahám Csilla és Tóth Zsuzsanna tolmácsolta, nem feledve azokat a pillanatokat sem, amikor még ők tekintettek hasonló irigységgel a nagyokra. Gulyásné Molnár Judit igazgató a tisztelet létének fontosságára helyezte a hangsúlyt ünnepi beszédében, s az elköszönő diákoknak azt kívánta: mindannyiuk életében legyen valaki, akit tisztelhetnek, s akire okkal, s joggal számíthatnak. „Nem kívánom senkitől, hogy csodás dolgot tegyen, de joggal elvárom mindenkitől, hogy mindig ember legyen” – zárta beszédét Ady Endre gondolataival „mindenki Jutka nénije”.

2007.06.06.

Kömlődön 1991-ben alakult meg a csoport, a megyében az oroszlányi csapat után másodikként. Az együttes megalakulása akkor nagy tetszést aratott a faluban. Szakszerű tanításuk, színvonalas koreográfiáik nyomán látványos produkciók születtek. Sikereiket jelezte, hogy nem csak Komárom-Esztergom megyében hívták őket fellépésekre, hanem az ország sok településére, s bemutathatták tudásukat Franciaországban, Szardínián, Tunéziában, Olaszországban és Csehországban is. Ez volt a dicső múlt, de beszéljünk a jelenről. Bizony az nem ilyen fényes. Az évek során nagyon megfogyatkozott a csapat létszáma. Nem sikerült a megfelelő utánpótlás csapatot létrehozni, pedig a feltételek ugyanúgy adottak, csak a lányok hiányoznak, akik ezt a szép hagyományt tovább éltetnék a faluban, miközben a környező településeken sorra alakulnak újabb csoportok. Most azonban újraéledni látszik a dicső múlt, köszönhetően Senkár Béláné egyesületi elnöknek és Kiss Ferenc polgármesternek. A jövő héten egy fórumra várják a szülőket, hogy az újonnan megalakítandó csoporthoz toborozzanak 5-8 éves kislányokat, akiket egy hatnapos kurzus során tanítanának meg a mazsorett alapjaira.

2007.07.25.

Félelmetes játékerőt képviselt a kömlődi labdarúgó klub a hatvanas-hetvenes években, de ez a nimbusz mára jócskán megkopott – köszöntötte a megjelenteket szombaton Hárskuti Attila a Kömlődért Baráti Társaság elnöke, a közösségi összefogással felépített sportöltöző avatási ünnepségén. Mózes János a Kömlőd Községi Sportklub elnöke és Daróczi Sándor szakosztályvezető egy évvel ezelőtt kezdeményezte, hogy a romos épületet újítsák fel. A munkák során betonkoszorút készítettek, tetőt ácsoltak, burkoltak és festettek, kiszintezték és újrafüvesítették a pályát. A mintegy 2,5 millió forint értékű munkát nem segítette sem pályázati, sem önkormányzati forrás, kizárólag néhány vállalkozó támogatta az építkezést. Mindezek ellenére, modern, öltözőkkel, fürdőkkel, mellékhelységekkel ellátott létesítményben vághatták át a nemzetiszínű szalagot szombaton. Az eseményen – ami közös vacsorával zárult - megjelent Kiss Ferenc polgármester, a klub tagjai, segítői, s támogatói is.

2007.08.19.

Tiszteletet parancsoló dossziévá híztak az elmúlt időszakban a kömlődi állattartó teleppel kapcsolatos szakhatósági ellenőrzések dokumentumai. A településen régebben a TSZ is hasonló célra használta az iskolától és lakóházaktól néhány száz méterre lévő objektumokat, de a helyiek szerint akkor nem volt zavaró azok bűzhatása. Mára azonban az ottlakóknak az a véleménye, hogy a nyugat felől érkező szél szinte elviselhetetlen szagokkal teríti be a falut, márpedig ott ez az uralkodó szélirány.

2007.09.13.

Négy évvel ezelőtt döntött a kömlődi református egyházközség presbitériuma arról, hogy az ötvenes években államosított, majd a rendszerváltozást követően visszakapott egykori iskola épületében olyan intézményt alakítanak ki, melyben a középsúlyos értelmi fogyatékos fiatalok és felnőttek foglalkoztatását biztosítják. Az egykori iskolaépületet a református egyház igényelte vissza, majd rendbetétele érdekében pályázatot nyújtottak be, aminek eredményeképpen a 115 millió forintos teljes rekonstrukcióhoz közel nyolcvanmilliós EU-s forrást sikerült szerezni. A közel egy évvel ezelőtti avatást követően most új épülettel gazdagodik a Kerényi Béla foglalkoztató – tájékoztatott Bogáth István az egyházközség világi gondnoka. Újabb pályázatuk - melyet ,,Új lakóotthonok létesítése fogyatékossággal élő emberek részére” címmel a szociális és munkaügyi minisztériumhoz nyújtottak be – sikeres volt, s 67,1 millió forintot nyertek.

2007.09.29.

Idén két közösség vehette át a Kömlőd Községért Díj ezüst fokozatát. Baudentisztl János, Madari Nándor és Lepcsényi József évek óta önzetlenül, ellenszolgáltatás nélkül gondoskodtak a közösségi rendezvények vendéglátásáról, nekik köszönhetően került minden alkalommal ízletes étel az asztalokra. A Kömlődi Községi Sportklub nevében Mózes János vette át az elismerést. Ők az összefogás, kitartás terén értek el kimagasló eredményt, hiszen a labdarúgás felélesztése érekében közel száz embert mozgósítottak, s mára már a tabella negyedik helyén tanyáznak. A legmagasabb elismerést, a Kömlőd Községért Díj arany fokozatát Hárskuti Attilának nyújtotta át a település polgármestere. Hárskuti Attila nyolc évig ténykedett alpolgármesterként, s tiszteletdíjával hozzájárult a falu fejlődéséhez, jelenleg az oktatási és humán bizottság elnöke. Nevéhez köthető a többi között a Doni emlékmű felállítása, a falutáblák elkészíttetése. Ő alapította meg a Kömlődért Baráti Társaságot, melynek azóta is elnöke.

2007.10.20.

Közel félmillió forintos adakozásból újultak meg a közelmúltban a kömlődi református templom tornyának ablakai – tájékoztatott Bogáth István az egyházközség világi gondnoka. A több mint száz éves épület felújítása azonban a közösség reményei szerint folytatódik, ugyanis pályázatot nyújtottak be a Norvég Alap forrásainak elnyerésére. Amennyiben ez a projektjük révbe ér – mondja Bogáth István -, úgy nem csak a templom, hanem a parókia teljes rekonstrukcióját is meg tudnák valósítani, ahol az Egyházmegyei Múzeumot és a Helytörténeti Múzeumot szeretnék kialakítani.

2007.11.15.

A nagyszülők és dédszülők játékaiból megnyílt kiállítás megtekintésével kezdhették pénteki programjukat mindazok, akik eleget tettek a meghívásnak, és részt vettek Kömlőd falukarácsonyi rendezvényén a kultúrotthonban. A tárlaton egy-két igazi ritkaság is látható az év végéig, köztük kézzel készített fa játékok, régi babák, a múlt század hatvanas éveinek diavetítője. Az időközben zsúfolásig megtelt nagyteremben Kiss Ferenc polgármester köszöntötte a község lakóit. Mint mondta, az az ember, aki nem csak saját magáért él, igazi harmóniát tud teremteni saját belső világában, lelkében és környezetében, de mindenek előtt családjában, amit kisugározhat a barátok, munkatársak felé is. Csak így tudjuk valóságossá tenni az otthon melegét, mely végigkíséri nem csak az ünnepnapokat, hanem a hétköznapokat is, megadva az állandó megújulás lehetőségét.

2007.12.22.