Ez a weboldal a felhasználói élmény optimalizálása érdekében sütiket használ.

2024. május 4. szombat

Kömlőd község

Kömlőd

Kömlődön történt – 2006.

A kömlődi önkormányzat koszorúzási ünnepséget tartott csütörtökön este a Doni-csata áldozatainak emlékére három évvel ezelőtt felállított emlékműnél. A megemlékezésen Madari Ferenc polgármester mellett megjelentek a község képviselői, intézményvezetői, lakói, valamint a Perczel Mór iskola diákjai is, akik közösen hallgatták Hárskuti Attila alpolgármester visszaemlékezését az I. és II. világháborúban elesettekről, valamint arról a tizenhét kömlődi katonáról, akik sohasem tértek haza a Don-kanyarból. Ezt követően a jelenlévők elhelyezték az önkormányzat koszorúit, a kegyelet mécseseit az emlékmű talapzatánál.

2006. 01. 13.

Még decemberben hirdette meg a Kömlődért Baráti Társaság a település házainak karácsonyi feldíszítésére azt a versenyt, mely győztesének tízezer forintos fődíjat ajánlottak fel. A zsűri az ünnepek során végigjárta a települést, és tizenegy portát talált elismerésre méltónak. A legszebb házak tulajdonosait hívták meg csütörtökön a községházára, ahol Hárskuti Attila alpolgármester köszöntötte mindazokat, akik – mint mondta – sokat tettek azért, hogy a falu méltó díszben várja a szeretet ünnepét. Ezt követően a tíz helyezett emléklapot vehetett át, majd következett a baráti társaság által felajánlott fődíj, a tízezer forint átadása, melyet a zsűri a Vörösmarty utcában lakó Kovács Bélának és családjának ítélt.

2006.02.10.

Ünnepség keretében értékelték az elmúlt évet pénteken a kömlődi Polgárőr Egyesület tagjai, akik büszkék arra, hogy több mint ezer szolgálati órát teljesítettek 2005-ben településükön. Madari Ferenc polgármester köszöntötte a megjelenteket, többek között Marencsák Lászlót az egyesület elnökét és Schvarcz Istvánt az oroszlányi rendőrkapitányság közrendvédelmi előadóját. Marencsák László évértékelő beszámolójában elmondta, hogy céljaik között a közbiztonság erősítése mellett kiemelt szerepet kapott tevékenységük népszerűsítése a lakosság körében, illetve a környező településeken működő polgárőrökkel való szorosabb együttműködés kialakítása.

2006.02.10.

Három éve döntöttek úgy a kömlődi Perczel Mór iskola diákönkormányzatának tagjai, hogy minden évben Valentin nap kapcsán a legszimpatikusabb, legkedvesebb, legvonzóbb társaikat megkoronázzák. Kedden délelőtt az iskola zsibongójában került sor a hagyományteremtő szándékkal alapított ,,Szívkirálynő" és ,,Szívkirály" díjak átadására, melyet alsó tagozatos és felsős kategóriában ítéltek oda. Gotfried Anita az önkormányzat vezetője üdvözölte az összegyűlt gyerekeket, megköszönte a tanári kar támogatását, majd kihirdette az eredményt. Ennek értelmében az idén Nagy Petronella és Ábrahám Csilla lett a szívkirálynő, míg Tóth Tamás és Szabadi Benjámin vehette át a királyi koronát.

2006.02.14.

Évtizedekkel ezelőtti mindennapokat idéz fel az a közel 130 használati tárgy, melyekből péntek este nyílt kiállítás a kömlődi Művelődési Házban. „A tárgyak mögött hihetetlen emberi sorsok húzódnak meg, ezért kötelességünk őket megőrizni. Déd-, ük nagyszüleinkre emlékeztetnek, s mi, akik itt vagyunk, amíg élünk, vigyázunk rájuk. Ám épp azok nincsenek itt, akikhez leginkább szólni kívántunk ezzel a kiállítással. A fiatalok, akikre mi is örökül hagyjuk évszázados emlékeinket, bízva abban, hogy ők is megőrzik az utókor számára.” – fogalmazott a kiállítás megnyitóján Hárskuti Attila a Kömlődért Baráti Társaság elnöke. A társaság alig egyetlen hét alatt gyűjtötte össze a használati és munkaeszközöket, írott emlékeket, melyek között Kömlőd 1836-ból származó térképe, de egy 1910-es cselédkönyv is megtalálható.

2006.03.26.

Mintaértékű megállapodás aláírására került sor az elmúlt hétvégén Kömlődön, ahol két település képviselő-testülete tartotta ünnepi ülését. A történet az elmúlt év októberében kezdődött, amikor megalakult az oroszlányi többcélú kistérségi társulás. A résztvevő települések képviselői (Bokod, Dad, Kömlőd, Kecskéd, Oroszlány és Szákszend) akkor többek mellett megállapodtak arról is, hogy közös intézményfenntartó mikrotársulásokat hoznak létre. Bokod, Dad és Szákszend esetében ez a mai napig nem valósult meg, de Kecskéd és Kömlőd önkormányzata között már a szervezet megalakulásakor elvi egyezség született. A társulás munkaszervezetének és Dér Gusztáv közoktatási szakértőnek a támogatásával az elmúlt hónapokban megtörténtek az egyeztetések, és kialakult az a működési forma, melynek lényege, hogy a kecskédi iskola lesz az intézményi központ, míg a kömlődi iskola tagiskolaként működik szeptembertől.

2006.04.30.

Hosszú évek után újra tablót készítettek a kömlődi nyolcadikosok felelevenítve a régi hagyományt. A Kontráné Madari Piroska vezette tizenegy ballagó diák szombaton utoljára járta végig az alma mater termeit, hogy szeptembertől immár középfokú intézményekben folytassák tanulmányaikat Tatabányán és Tatán. Az osztályfőnök búcsúgondolataiban arra figyelmeztette a végzősöket, hogy a mai rohanó világban is fontos figyelni arra, hogy igazságosan éljenek, ami nem mást jelent, mint nem ártani az embereknek. A ballagó fiatalokat a szülők, rokonok, ismerősök mellett, Madari Ferenc polgármester is köszöntötte egy-egy szál virággal.

2006.06.18.

Szikrázó napsütés, és finom falatok fogadták pénteken Kömlődön a családi napra érkezőket. A Kömlődért Baráti Társaság másfél évvel ezelőtt alakult, mindössze kilenc fővel. Tagságuk azóta megduplázódott, és a családi napon még többen részt vettek, hiszen mindenki elhozhatta férjét, feleségét, gyermekét is. Mint azt Hárskuti Attila elnök elmondta, a nyári hónapokban a helyi hidat hozzák rendbe, hogy a tanév kezdetére elháríthassák a balesetveszélyt. A támasz nélküli idős emberek segítségére sietnek, ha a kertben fontosabb tennivaló van, így több helyen is lenyírják a füvet.

2006.06.25.

Bár folyamatosan anyagi gondokkal küszködik a kömlődi önkormányzat, arra minden évben gondot fordítanak, hogy intézményeikben ne maradjon el a nyári egészségügyi festés. Tavaly közcélú és közhasznú munkások igénybevételével készült el az iskola, óvoda, főzőkonyha és a védőnői szolgálat helyiségeinek felújítása, s a nagy pénszűkében az idén is ezt a módszert alkalmazták. Mint azt Madari Ferenc polgármester elmondta, a polgármesteri hivatalban is mind sürgetőbb lenne a teljes rekonstrukció és a több évtizedes bútorzat cseréje, de erre jelenleg forrás híján nincsen lehetőségük.

2006.07.13.

A szervezők és a résztvevők valamennyien egyetértettek abban, régen volt Kömlődön a szombatihoz hasonló, sikeres rendezvény, mint a II. Kistérségi Amatőr Együttesek Találkozója. A nagy meleg ellenére már koradélelőtt elkezdték a munkát az esemény kísérőprogramjára, a főzőversenyre érkező csapatok. Oroszlányt két csapat is képviselte, de ott voltak a szákszendi szakácsok, illetve a kecskédi és a bokodi képviselő-testületek együttesei is, összesen huszonegyen.

2006.07.23.

Az ország sok településéhez hasonlóan az oroszlányi kistérség pedagógus közösségei is megtartották tanévnyitó értekezleteiket, s készen állnak a diákok fogadására. Karácsonyiné Handl Mária vezeti a Kecskéd-Kömlőd Általános Iskola és Óvoda elnevezésű mikrotársulást, melynek székhelyintézményében, Kecskéden tízzel többen, 174-en kezdik meg tanulmányaikat az idei tanévben. Az iskolában tizennégy pedagógus dolgozik, s szeptemberben 27 elsős kisdiákot fogadnak. A kömlődi tagintézmény tízfős pedagógusgárdája 76 gyereket oktat a 2006/2007-es évben, s ott nyolc elsőst köszöntenek. A társulás iskoláiban a nemzetiségi német nyelv oktatása hagyományosan hangsúlyos szerepet kap.

2006.08.25.

Madari Ferenc polgármester köszöntötte a résztvevőket és a vendégeket csütörtökön délután, a képviselő-testület ünnepélyes cikluszáró ülésén. Mint rövid értékelése során elmondta, szűkös négy évet tudhat maga mögött a falu, ennek ellenére sikerült teljesíteni a legfontosabb célt, az intézményrendszer fenntartását és biztonságos üzemeltetését. A jövőt illetően biztonságot adhat Kömlődnek, hogy megkezdte működését a Kecskéddel alakított közoktatási mikrotársulás, valamint az, hogy a II. Nemzeti Fejlesztési Terv keretében fejlesztési forrásokhoz juthat a község.

2006.09.28.

Ünnepi állománygyűlésen emlékezett az 1956-os eseményekre és tisztelgett a hősök előtt pénteken a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Az eseményen Czibik József igazgató elismeréseket adott át, a többi között Almási István és Madari Ferenc is kitüntetésben részesült. Madari Ferenc, Kömlőd korábbi polgármestere a katasztrófavédelem munkájának segítése érdekében kifejtett példaértékű tevékenysége elismeréseként vehette át Nemzeti Ünnepünk, október 23-a alkalmából az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Főigazgatója, dr. Tatár Attila tűzoltó altábornagy által adományozott Katasztrófavédelmi emlékérmet.

2006.10.20.

Pénteken délután megtelt a Kömlődi református templom, ahol hálaadó istentisztelettel vette kezdetét az új foglalkoztató átadási ünnepsége. Dr. Márkus Mihály püspök igehirdetését követően Szemeti Ferenc helyi lelkipásztor köszöntötte a jelenlévőket, majd röviden összefoglalta a foglalkoztató megvalósításának állomásait. A projektet Bogáth István az egyházközség gondnoka ismertette, akit Kiss Ferenc polgármester emlékplakettel jutalmazott azért a munkáért, amit a település és az új intézmény átadása érdekében végzett. Az esemény végén az intézmény vezetői és dolgozói esküt tettek, hogy minden erejükkel azon lesznek, megfelelően működő, szervezett, sérült embertársaikat jól ellátó foglalkoztató várja a térségből érkezőket. Az istentisztelet befejeztével megszólaltak a harangok, majd a megújult épület előtti ünnepélyes szalagátvágást követően Szemeti Ferenc és Máté László esperes leleplezte a névadó, Kerényi Béla emléktábláját, aki 32 évig szolgálta a község református közösségét, s 1985-ben hunyt el.

2006.11.03.

Településünkön nem csak a polgármester személye változott októberben, hanem a képviselő-testület összetétele is – nyilatkozta Kiss Ferenc, az újonnan megválasztott polgármester. Meggyőződésem, hogy kemény, a falu érdekeit szem előtt tartó képviselők dolgoznak mellettem, akik jelenleg nem vesznek fel tiszteletdíjat, és magam is társadalmi megbízatással látom el funkciómat. Szükség is van a takarékosságra, hiszen több mint 27 millió forintos mínusszal kezdtük a ciklust. Ki nem fizetett beszállítói számlákat, szolgáltatási díjakat, hiteleket kell rendeznünk. Rövid lejáratú hiteleinket sikerült átütemezni, s jelenleg is több szolgáltatóval folynak a tárgyalások a tartozások kiegyenlítéséről. Csak azzal, hogy én tiszteletdíj mellett látom el faladatomat, közel hárommillió forint marad az önkormányzati kasszában. Ugyanakkor viszont vannak komoly kintlévőségeink, melyek beszedése érdekében megtettük a szükséges lépéseket. Ezek összege eléri a 4,5 milliót.

2006.11.15.

November elején avatták fel Kömlődön azt az új intézményt, melyben a középsúlyos értelmi fogyatékos fiatalok és felnőttek foglalkoztatását biztosítják. Az egykori iskolaépületet a református egyház igényelte vissza, majd rendbetétele érdekében pályázatot nyújtottak be, aminek eredményeképpen a 115 millió forintos teljes rekonstrukcióhoz közel nyolcvanmilliós EU-s forrást sikerült szerezni. Az állam 20 millióval, míg azt egyházközség 16,3 millióval járult hozzá a költségekhez. Az építkezés 2005 nyarán indult meg, ami a kedvezőtlen időjárás, és egyéb nem várt problémák miatt egy évet késett. Azonban mégsem indulhatott meg a munka a korszerűen felszerelt intézményben, mivel az átadást követő éjszakán egy hibás sarokszelep törését követően sok ezer liter víz árasztotta el az épületet, meghiúsítva ezzel a tervezett nyitást. Bár még most is folynak a mintegy négymilliós kár helyreállítási munkái, december első napjától már fogadják a gondozottakat.

2006.12.01.

 

Please publish modules in offcanvas position.