Ez a weboldal a felhasználói élmény optimalizálása érdekében sütiket használ.

2024. május 5. vasárnap

Kömlőd község

Kömlőd

Kömlődön történt – 2005.

Madari Ferenc polgármester több alkalommal is hangot adott annak a véleményének, hogy a becsült bevételek alapján látható, hogy az önkormányzat az idei évben is forráshiányos lesz, és az elkészített költségvetési koncepcióból az is kitűnik, hogy a település hitelfelvételi képessége korlátozott. A pályázati pénzek bevonásában sem nagyon bízhatnak a falu lakói, hiszen a pályázatok kiírói az esetek döntő többségében önerő meglétéhez kapcsolják a részvételt, de ahol ez hiányzik, ott már indulni sem tudnak.  Mindezek alapján komoly erőfeszítéseket kell tenni annak érdekében, hogy a 2005-ös évet viszonylag biztonságban át tudja vészelni Kömlőd.

2005. 01. 09.

A Kömlőd Községi Önkormányzat Képviselő-testülete koszorúzási ünnepséget tartott szerdán délben a Doni-csata áldozatainak emlékére két évvel ezelőtt felállított emlékműnél. Hárskuti Attila alpolgármester megemlékezett az I. és II. világháborúban elesettekről, valamint a közelmúltban Dél-Ázsiában bekövetkezett természeti katasztrófa áldozatairól. Ezt követően Madari Ferenc polgármester és Hárskuti Attila elhelyezte az önkormányzat koszorúját az emlékműnél, majd a Perczel Mór iskola diákjainak rövid műsora zárta az ünnepséget.

2005. 01. 12.

Nem éri el a száznegyvenmillió forintot Kömlőd költségvetésének bevételi és kiadási előirányzata. A Madari Ferenc polgármester vezette testület arra törekedett, hogy az intézmények működése biztosított legyen. A bérköltségeket, azok járulékait, illetve a dologi kiadásokat levonva, így nem marad húszmillió sem a kasszában az egész évre. A szociálpolitikai támogatások és a hiteltörlesztés kifizetése után pedig a településnek két és fél millió forintja marad azokra az útfelújításokra, csapadékvíz elvezetésekre, melyeket régóta meg szeretnének valósítani. A szűkös költségvetésből előreláthatólag a pályázati pénzek sem segíthetik ki a falut, hiszen az ezekhez szükséges önrész biztosítása megoldhatatlan feladat elé állítja az önkormányzatot.

2005.02.22.

Kömlődön önkormányzati és magántulajdonú építési telkek kialakításáról döntöttek. Madari Ferenc tájékoztatása szerint a több mint harminc közművesített telek – melyek közül hat már elkelt - 800 négyzetméter körüli nagyságú, és 1250 forintos bruttó négyzetméter áron lehet őket megvásárolni, két éves beépítési kötelezettséggel.

2005. 04. 07.

Rendhagyóan kezdődött szombaton a ballagás a kömlődi Perczel Mór iskolában, ugyanis a diákok kezükbe kapták azt a harmadik osztályos korukban készített önvallomásukat, melyben Ilyen vagyok címmel kellett megírniuk, mit gondolnak önmagukról, tanáraikról, társaikról, jövőjükről. Aztán elindult utolsó iskolai útjára Madari Brigitta osztálya, hogy gyönyörűen énekelve bejárják az épületet, melyben életük meghatározó részét töltötték. Az évzáró ünnepség befejezéseképpen jutalomkönyvet vehettek át a tanév során kiemelkedő tanulmányi és közösségi munkát végző kömlődi diákok.

2005.06.19.

Kömlőd második legnagyobb beruházása kezdődött meg a kedd délutáni alapkőletétellel: a Református Egyházközség az EU társfinanszírozásával 120 millió Ft-ból nappali foglalkoztató építését kezdte meg. Bár az időjárás és a terepviszonyok ezúttal nem kedveztek a szervezőknek, a templomban tartott ünnepségen Bogáth István az egyházközség gondnoka úgy fogalmazott: bízik benne, hogy a kivitelező munkáját nem akadályozzák a jövőben a külső körülmények, és az épület elkészül november 30-áig. Mint elhangzott, a Kömlődi Református Egyházközségtől 1952-ben vették el az egykori iskolát, melynek tulajdonjogát 1994-ben a helyi önkormányzat kapta vissza. Három évvel később a településen elkészült az új alapoktatási intézmény, így a régi épület pusztulásnak indult. Hosszas tárgyalások után, 2004-ben került vissza a használati jog az egyházközséghez, melynek gondnokát azzal a javaslattal kereste meg egy édesanya, hogy az épületben olyan intézményt lehetne létrehozni, melyben az alapképzésből 18 éves koruk után kikerülő, középsúlyosan értelmi fogyatékos fiatal felnőttek további, szakképzett ápolókkal történő foglalkoztatására nyílik lehetőség. A gondolat megszületésével egy időben, 2004 tavaszán jelent meg a Humán Erőforrás Fejlesztési Operatív Program pályázata fogyatékkal élők nappali foglalkoztatásának megvalósítására. Az egyházközség terve megvalósításához elkészítette pályázatát, melyben vállalta a régi iskola felújítását, kibővítését. 2004 októberében érkezett a hír: a foglalkoztató megépítéséhez 98.980.000 Ft-ot nyertek el, az összeg 75 %-át EU-s, míg 25 %-át hazai állami forrásból biztosítják, emellett a Kömlődi Református Egyházközség közel 22 millió Ft-tal járul hozzá a költségekhez.

2005.07.12.

1913-ban édesapja tiszteletére állítatta Mihályi Endre Kömlőd határában azt a keresztet, mellyel a példaértékű ember életútja előtt tisztelgett a földbirtokos. A keresztet 1973-ban ledöntötték, s 2005-ben ismét egy példaértékű közösség és kezdeményezés kellett ahhoz, hogy a július 15-ei emlékműavatás napjától újra olvashatóvá váljon a kereszten a tábla: „Rétalapi Mihályi Ignácz emlékére – 1913”. A 12 mázsás emlékművet az eltelt harminc esztendő alatt szinte teljesen ellepte a föld, így daruval kellett kiemelni.

2005.07.17.

A legkisebbek, Radnóti Ádám első, Szathmári Roxána második és Nagy Petronella harmadik osztályos diákok szavalatával kezdődött az évnyitó a Kömlődi Perczel Mór Általános Iskolában szerdán, ahol csütörtök reggel 75, közöttük 9 első osztályos gyermek kezdte meg a 2005/2006-os tanévet.

2005.09.01.

Immár negyedik alkalommal került sor csütörtökön délután a kömlődi óvodában, a „Tök jó buli!” elnevezésű eseményre. Senkár Béláné intézményvezető, valamint kollégái fogadták a gyerekeket és szüleiket, akik sorra hozták a saját termésű tököket, nagy izgalommal várva, kié lesz idén a legnagyobb, legsúlyosabb. Végül közfelkiáltással Tatári Dominika növényei az első és a harmadik helyet is megszerezték, míg második Kolozsvári Áron és családja lett. Mint megtudtuk, megérdemelt győzelem született, hiszen a kislány és szülei kimondottan a versenyre készülve, különös gonddal nevelték a ,,győztest”.

2005.10.21.

Először két évvel ezelőtt rendezték meg születésének évfordulóján a Perczel Mór napot a kömlődi általános iskolában. A hagyományteremtő szándékkal szervezett eseményre pénteken immár harmadik alkalommal került sor a diákönkormányzat és a tantestület közreműködésével.  Az 1848-49-es szabadságharc híres hősének egyébként személyes kötődése is volt a településhez, hiszen 32 évesen itt lakott, és itt ismerte meg későbbi feleségét, Sárközi Júliát.

2005.11.11.

Az oroszlányi kistérségben mind több településen költ az önkormányzat arra, hogy a karácsony közeledtével ünnepi világítással díszítsék fel az utcákat. Advent első vasárnapján kapcsolták be a fényeket Vértessomlón, a közelmúltban Oroszlányban is kigyúltak a fényfüzérek, és Kecskéd is mintegy félmillió forintot költött a község központjának díszkivilágítására. A kömlődi önkormányzat szűkös anyagi lehetőségei miatt nem tudott forrást biztosítani ilyen célra, ezért a Kömlődért Baráti Társaság úgy határozott, hogy tagjainak adományaiból megvásárolja, és felszereli a falu karácsonyi fényeit. Szombaton délelőtt álltak munkához, hogy a polgármesteri hivatal előtti közel száz méteres területen az oszlopokhoz rögzítsék az összesen ötvenezer forintért beszerzett fűzéreket, majd az óvoda épületét is ellátták futófény dísszel.

2005.12.10.

Közel 100 gyermek énekelte lelkesen szerdán délelőtt a „Kis karácsony, nagy karácsonyt” a Perczel Mór Általános Iskola kultúrtermében, ahová a karácsonyi ünnepségre ezúttal a helyi óvodások is meghívást kaptak, s akik a szó szoros értelmében tátott szájjal ámultak a szikrázó csillagszórók láttán. Kis Béláné az ünnepség szervezője köszöntőjében arról beszélt, kinek, mit jelent a karácsony: van, akinek a szeretet ünnepe, van, akinek a családé, van, aki a Megváltóra emlékezik ilyenkor, s van, aki nem tulajdonít különösebb jelentőséget ezeknek a napoknak sem. A pedagógus szerint ugyanakkor a legfontosabb, hogy az ajándékozás minden mozzanata üzenetet hordozzon. Azt az üzenetet, hogy szeretlek és fontos vagy számomra.

2005.12.21.

Please publish modules in offcanvas position.