Ez a weboldal a felhasználói élmény optimalizálása érdekében sütiket használ.

2024. június 14. péntek

Kömlőd község

Kömlőd

Kátyúzni kellene, de miből?

Rendhagyó epizóddal kezdődött a képviselő-testület legutóbbi ülése, melyen kezdésként Schvarczné Stieber Rita egy lakossági levelet ismertetett. Ez az elmúlt időszak két eseményére is reflektál. Többek között ez áll benne: A Béke utcát a Jókai utcával összekötő úton a közlekedés felér egy komoly kihívással. Vajon tisztában vannak-e az urak, hogy amennyiben ezen hibákra visszavezethetően valakinek kára keletkezik, kinek a kötelessége a kárt megtéríteni? Vajon a Polgármesteri Hivatalnak lesz e miből megtéríteni a kárt? Véleményem szerint a többi utcában lakó kedves kömlődi lakosnak is lehetnek hasonló tapasztalatai. Ezzel együtt, amennyiben a falunak nincs forrása a munkákra, nincs sok mindenről beszélni, mert forintot nyomtatni nem tudunk. (A teljes levelet, illetve az ahhoz tartozó hivatkozott cikkeket az AKTUÁLIS menüpont alatt teljes terjedelemben elolvashatja.)

Ezt követően a közelmúltban elhunyt Molnár Sándorra emlékeztek néma főhajtással a jelenlévők, aki az első szabadon választott képviselő-testület tagja volt Kömlődön. Rövid ügyrendi vita után eldőlt, hogy az ülésen 4 napirendi pontot tárgyalnak, így a Tatai utca lakóinak panaszával is foglalkoztak a döntéshozók. Kiss Ferenc polgármester felvezetőjében elmondta, hogy több eddig tervezetlen költség merült fel az utóbbi időszakban. Ilyen az iskola tetejének váratlan meghibásodása, a művelődési ház villamoshálózatának félmilliós teljesítménynövelése, a kocsi iskola felé mintegy 5,5 milliós a tartozás, és rendezetlen a községhez visszakerült óvoda dolgozóinak bére is. Mint mondta, a felügyelet gazdálkodási előadója arra kérte, hogy amíg nem tisztázódnak a pénzügyi feltételek, a polgármester ne vállaljon újabb kötelezettséget. Ezt indokolja az is, hogy a felbomlott intézményi társulás miatt csökkent a finanszírozás.

Ami a Tatai utcát illeti, egy közlekedési mérnök felmérte a legszükségesebb munkák költségigényét, de mint Hastó Zoltán képviselő elmondta, megtette ezt Bogáth István képviselő is – és közel 200 ezer forintból megoldható lenne a legszükségesebb feladat – mondta Hastó Zoltán.

- Én azt kérem, hogy menjünk végig a falun, és akkor a tisztelt képviselő-testület az utcák állapotának megfelelően állítsanak fel egy prioritási sorrendet. Ezt tudom mondani, mert sajnos máshol is komoly problémák vannak, komolyabb problémák, mint a Tatai utcában. Nekem polgármesterként az egész falut kell néznem. Lehet, hogy van, aki csak egy részét nézi, én az egészet. Nem vagyok egy-egy utca ellen, vagy mellette, én az egészet nézem, és éppen ma reggel volt, hogy az egyik közmunkás bejelentette, elesett egy kátyúban a béke utcában kerékpárral. – mondta a polgármester.

Bogáth István azt fogalmazta meg: nem akarásnak nyögés a vége. Valahol most már el kell kezdeni. Itt van, most adott a lehetőség, egy lépéssel előbb van a Tatai utca, mint bármi más, tehát itt kell elkezdeni. Én emellett állok ki most, ezen a testületi ülésen.

A közel egyórás vita végén a képviselők egyhangúan megszavazták a Tatai utca javítására előterjesztett összeget, de mint az az utcában lakóktól elhangzott, a munkából ők is kiveszik a részüket.

2012.10.15.

Please publish modules in offcanvas position.