Ez a weboldal a felhasználói élmény optimalizálása érdekében sütiket használ.

Marad a riasztás!

A szűnni nem akaró forróság miatt az országos tiszti főorvos jövő hétfő éjfélig meghosszabbította a múlt szombat óta tartó hőségriadót.

Szerda reggelre virradóra 62 éves melegrekord dőlt meg Budapesten. A fővárosban, ma hajnalban 24,5 fokot mértek, ami több mint 2 Celsius fokkal több, mint az 1950-ben mért hőfok. Ma napközben 33-38 fokig emelkedhet a hőmérséklet, és meteorológusok előrejelzése szerint pedig a legmelegebb ismét a Duna-Tisza közére várható. A harmadfokú hőségriasztás mellett az UV-B sugárzás legmagasabb értékei ma is meghaladhatják az extrém (8-as) szintet, ezért a hosszan tartó, napvédő nélküli napozás senki számára sem ajánlott.

A felfrissülést ígérő csapadék heves záporok, zivatarok formájában érkezik meg, de ez minket (szerencsére, vagy sajnos) egyelőre még nem érint. A nagy erejű felhőszakadások miatt elsőfokú riasztást adtak ki Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas, Zala, Veszprém, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén megyére. Az ország több pontján előforduló esőzéseket óránkénti 60 kilométeres sebességet meghaladó széllökések, valamint jégeső kíséri. A vízparton lévők járnak a legjobban. Az ország tavainak vízhőmérséklete várhatóan 25-27 fok körül alakul, a Balaton Siófoknál 25, a Velencei-tó Agárdnál már 27 fokos, ami kellemes hűst nyújthat a nagy melegben. A meteorológiai előrejelzések szerint a héten nem enyhül jelentősen a hőség, még vasárnap is 37 fokra lehet számítani.

Az előző hétvégén a nagy meleg hatására egy átlagos nyári időszakhoz képest mintegy 10%-kal nőtt az ország áramfogyasztása, az idei nyár legnagyobb terhelését hétfőn mérték, a napi csúcs 6.200 megawatt körül alakult, hasonlóan a tavaly nyári csúcsértékekhez - írta a Napi Gazdaság szerdán.
A lapnak a rendszerirányító Mavir Zrt.-nél elmondták, hogy egy-egy kánikulai napon 26 fokos napi átlaghőmérséklet fölött minden további egy fokos hőmérsékletemelkedés 60-100 megawatt terhelésnövekedést jelent, elsősorban a tömegesen beindított légkondicionálók miatt. A magyar villamosenergia-rendszer egyébként elegendő tartalékkal rendelkezik, a 2007-es, helyenként a 40 fokot is meghaladó hőségben az eddig mért nyári rekordot jelentő 6.320 megawattos igény sem jelentett gondot.

Az ÁNTSZ és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság továbbra is arra kér mindenkit, hogy a nagy melegben igyon minél több folyadékot, 11 és 15 óra között ne tartózkodjon a tűző napon.

2012.07.04.