Ez a weboldal a felhasználói élmény optimalizálása érdekében sütiket használ.

2021. január 27. szerda

Kömlőd község

Kömlőd

Húsz napirendet tárgyaltak

Bőven volt mit megbeszélniük a képviselőknek a kömlődi testület csütörtöki ülésén, hiszen mintegy húsz témában kellett dönteniük.

A sort Madari Csaba oroszlányi rendőrkapitány és Soha János körzeti megbízott tájékoztatója nyitotta a község közbiztonságáról. Mint elhangzott, április 1-től hat új rendőr érkezett az oroszlányi kapitányságra, akik gyakorlatukat töltik itt, tehát rendes szolgálatot teljesítenek. Madari Csaba elismerően szólt a helyi polgárőr egyesület munkájáról, mellyel az új jogszabályi feltételek előírása szerint megkötötte az együttműködési megállapodást, ami feltétele a tevékenység folytatásának. A kistérségben csak a bokodi szervezet felel meg még ezeknek a feltételeknek – mondta a kapitány.

Kömlődön egyébként tavaly 16 bűncselekményről szerzett tudomást a rendőrség, ezek között 7 lopás volt, de előfordult sikkasztás, kifosztás és önbíráskodás is. Ezekkel a mutatókkal Kömlőd a bűnügyileg enyhén fertőzött területek közé sorolható. 2011-ben 18 szabálysértési eljárás folyt helyi lakos ellen, de ennek fele csak a közlekedés szabályainak kisebb fokú megsértése volt, igaz, előfordult engedély nélküli gépjárművezetés is.

A település kulturális helyzetét bemutató elemzés sajnálatosnak tartja az immár szinte mindenre kiterjedő közömbösséget. Mint az elhangzott, kiállításokat, irodalmi esteket szerveztek, s utóbbinál volt olyan, hogy még az egy tucatot sem érte el a nézőszám, de például a húsvéti locsolóbál azért maradt el, mert nem volt elég érdeklődő. Mindennek az a következménye, hogy már a vásározók is mind kevesebben keresik fel a falut. Míg a helypénzből származó bevétel a múltban elérte az évi 80-90 ezer forintot, mára ez a felére esett vissza. A könyvtárhasználattal is hasonló a helyzet, mindössze 73 regisztrált felhasználója van az 1200 fős településen, pedig több mint hat és félezer kötet várja az olvasni vágyókat.

Az ülésen a grémium megtárgyalta és elfogadta a tavalyi zárszámadási rendeletet. A 127 millió forintos bevételi és kiadási oldallal kalkuláló költségvetés tartalmazott 5 millió Ft folyószámlahitelt is, de ebből a takarékos gazdálkodásnak köszönhetően csak 188 ezret vett igénybe az önkormányzat. A fejlesztések közül megemlítendő az uniós pályázatból elkészült játszótér, valamint a Határ út, ahol a közeljövőben készülnek el az utómunkák, de emellett a Jókai és Vörösmarty utca vége is elkészült. Helyi adóból közel hatmillió folyt be a közös kasszába, s összességében 11,5 milliót költöttek beruházásra.

Az ülésen szóba került többek között még a sportegyesület támogatása, az időskorúak helyzete, a csapadékvíz elvezető árkok állapota, s megkezdődött a Falunap szervezése is.

2012.04.27.

Please publish modules in offcanvas position.