Ez a weboldal a felhasználói élmény optimalizálása érdekében sütiket használ.

Ismerjék meg Herbst Leilát

Herbst Leila Gizella, de inkább csak Leila valószínűleg még nem sokak számára ismerős Kömlődön, hiszen csak augusztus óta él a településen. Leila 18 éve költözött Magyarországra Erdélyből, és most először költözött városból falura, egy kicsit szokatlan is volt ez neki. Leila mandalákat készít, pontosabban a pontozott mandala technikát alkalmazza, melyet 2 évvel ezelőtt sajátított el egy tanfolyamon, azóta pedig, ahogy fogalmaz, a többi jött magától. De mindenekelőtt mi is az a mandala? A mandala szó szanszkrit nyelven azt jelenti, hogy kör, így nem meglepő, ha a mandala általában egy körkörős szimbólum, amelyet meditációra és imádságra is használnak. A kör ugyanis az egyik legősibb szimbólum, a teremtésé, amelyet nem csak a keleti, de a nyugati világ is előszeretettel használ a mai napig, gondoljunk csak a templomokon látható rózsaablakokra.
A mandala amellett, hogy egy szent kör, különböző mintákat és ezekhez kapcsolódó vallási szimbólumokat is rejt. Minden szimbólumnak más és más a filozófiai és spirituális tartalma, s mivel a hivatalos mandalák a szentírás szövegein alapulnak, készítésük igen összetett feladat. Leilát mindig is érdekelte a spiritualizmus, egy energiatanfolyamon így ismerkedett meg a mandala világával, amit nagyon szeret, kikapcsolja, hobbyként műveli, de természetesen rendelésekre is készít, keressék bizalommal. Először csak kezdetlegesen, majd a lánya agitálására komolyabban is elkezdett vele foglalkozni. Arról mesél, hogy egyfajta üzenetek a mandalák, mind a színek, mind a szimbólumok jelentenek valamit, ezeknek gyógyító erejük van, energiát sugároznak az emberi szervezet, a fizikai test számára. A mandalák színezése pozitív hatással lehet a testre, a lélekre és a szellemre egyaránt, mivel nyugtat, ellazít, miközben a koncentrációt is erősíti. A jó közérzet elérése mellett azonban komolyabb dolgokra is használható, minden színnek megvan a gyógyító hatása, megvan a maga jelentése, így a:
Fehér: nyugalom, megkönnyebbülés, tökéletesedés, együttérzés
Fekete: újjászületés, titok, belátás, megérzés
Szürke: szeretet, hűség, lelki gyógyulás, szelídség
Sárga: intelligencia, fogékonyság, barátságosság, természet
Kék: harmónia, elégedettség, ellazulás
Tűzpiros: szerelem, hatalom, rettenthetetlenség, változás
Bíbor: bölcsesség , emberszeretet, idealizmus
Rózsaszín: érzékenység, a "belső" gyógyulása, egyetemes gyógyulás
Narancs: becsvágy, önkontroll, vitalitás, megérzés
Zöld: nyugalom, gyógyulás, bizalom, növekedés, kapcsolat
Barna: stabilitás, földközelség, tudatos kötődés a környezethez
Ezüst: jólét, érzékfölötti, természetfölötti képességek, áradó érzelmek szimbóluma.
A mandala készítés igen nehéz és összetett feladat, meg kell érezni mire van szüksége annak, akinek készíti, meg kell látnia az embert, aztán megtervezi a színeket és szimbólumokat, majd jöhet az alapozás , utána kézzel előrajzolja az egészet, ez sokszor bizony több idő, mint maga a pontozás. Egy komolyabb témájú mandalát 2-3 hét alatt készít el. Általában feszített vászonra dolgozik, de festett már bögrére és kaspókra is. Akril festéket használ és a hagyományos ecset mellett a különféle méretű pontozó eszközök a legfontosabb szerszámjai. A műveket a legvégén befújja lakkal, mely tartósságot nyújt. Kiállítása még nem volt, de azt mondja, ha felkérnék rá, szívesen vállalná. Leila elmeséli, hogy tarot kártyázással és kristályprogramozással is foglalkozik. Itt ki is emeli, hogy ő nem jósnő és nem is jósol, csupán energiákról beszél a hozzá fordulókhoz, azokról az energiákról, amik gyengébbek és mik azok, amik erősebbek, min kéne az illetőnek változtatni ahhoz, hogy az energiák is változzanak. Ő útmutatást ad, de ez egy szabad döntés, ha az illető akar változtatni és tesz is saját magáért, akkor változnak az energiák is.

Leila további munkái megtekinthetők a Galériában!