Ez a weboldal a felhasználói élmény optimalizálása érdekében sütiket használ.

Felhívás bagolylesre!

A Művelődési ház udvarán és annak környékén lévő fákon tanyázik két erdei fülesbagoly, jó ideje itt lehetnek már. Hazánkban az erdei fülesbagoly rendszeresen fészkel, nem vonul. Neve ellenére kerüli a nagy, zárt erdőket. A kis erdőfoltokat, a folyók ártereit, a parkokat, öreg temetőket kedveli. Ragadozó madár.
Aki szemfüles és megpillantja őket, készítsen fotót és töltse fel a Kömlődi Mindenes facebook oldalára, legyen minél több képünk róluk. és akinek még ennél is több kedve van, az csatlakozhat, nem csak a fülesbaglyok vonatkozásában A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján meghirdetett játékhoz „Nagy Téli Madárles” címmel. Madárbarátok már biztosan hallottak róla, a feladat egyszerű, számlálni kell, elsősorban madáretetők környékén a megfigyelt madarakat. A Nagy Téli Madárles megfigyeléseit elsősorban madáretetők környékén végezzük. Ennek megfelelően olyan helyet válassz, ahol egy madáretető vagy valamilyen természetes táplálkozóhely van, amit a madarak rendszeresen látogatnak a tél folyamán! Fontos az is, hogy legyen egy kényelmes megfigyelő helyed, amelyről jó a rálátás és ahonnan több héten keresztül lehetőséged lesz a madarak számlálására. Ha kiválasztottad a megfigyelés helyét (ahol ülsz vagy állsz), akkor lehetőség szerint az egész szezonban onnan végezd a megfigyeléseket. Lehetőség szerint a délelőtti órákban végezd a számlálást, és minden esetben 30 percig tartson a megfigyelés. Fontos, hogy mindenképpen rögzítsd a számlálások kezdésének időpontját!
Annak érdekében, hogy a Nagy Téli madárles adatait tudományos kutatásokhoz lehessen használni, minden megfigyelőnek pontosan ugyanúgy kell megszámolnia a madarakat, amelyeket a számlálás 30 perce alatt lát.
A számolás menete a következő:
• Használd a Turdus app-ot vagy legyen kéznél a papír adatlap és az útmutató.
• Ha a papír adatlapod használod, a megfigyelés megkezdésekor jegyezd fel a dátumot és indítsd el az idő mérését, hogy biztosan 30 percig számlálj. Ha az app-ot használod, erre nem lesz szükség, az app elvégzi helyetted.
• Minden alkalommal, amikor egy fajt látsz a kiválasztott helyen, számold meg az egyidejűleg látható egyedek számát minden észlelt faj esetén, és jegyezd fel ezt a számot a számlálólapra vagy írd be új észlelésként az applikációba. (Például, ha először ránézel az etetőre, egy csuszkát és négy széncinegét látsz, jegyezd fel ezeket a számokat a nevük mellé.) 
• Ha később az adott félórás számlálás során egy faj több egyedét látod egyidejűleg, javítsd át az adatokat a papírodon, hogy a nagyobb számot rögzítsd. (Például, ha később két csuszkát és nyolc széncinegét látsz, módosítsd a csuszkák számát egyről kettőre, a széncinegék számát pedig négyről nyolcra.) Ha az appot használod, javíthatod a számot is, de új észlelésként is felviheted a nagyobb egyedszámot.
• Ne add össze a számokat! A számlálás során egyszerre csak az egyes fajok legnagyobb egyedszámát kell rögzítened. Ha ezt a módszert követed, soha nem fogsz egy madarat többször rögzíteni. 
• Az adott napi számlálás végén az egyidejűleg látott legnagyobb egyedszám lesz a végső számod az egyes fajok esetében, amelyet jelenteni fogsz a Téli madárlesnek. 
Számláld meg…
• fajonként az összes egyedet, ami egyszerre látható. Például, ha két házi veréb van az etetőn, és további hat várja a sorát egy közeli bokorban, számold meg mind a nyolcat.
• a madarakat, amelyek vonzódnak a megfigyelési helyhez az általad biztosított élelem vagy víz miatt, még akkor is, ha nem táplálkoznak, esznek vagy fürdenek. Például számold meg az olyan madarakat, mint a karvaly, ami az etetőkre járó madarakkal táplálkoznak, de nem feltétlenül jönnek magára az etetőre.
• a madarakat, amelyek vonzódnak az etetőhelyen tartott gyümölcsökhöz vagy bokrokhoz. Ilyen például a vörösbegy vagy a csonttollú.
De ne számláld…
• a madarakat, amelyek egyszerűen átrepülnek az etetőhely fölött, mint például a ludak vagy a darvak.
• a madarakat, amelyeket a kiválasztott számlálási napokon kívül figyelsz meg. Ha nem számlálási napon látsz olyan madarat, amelyről adatokat szeretnél közölni, töltsd fel a Turdus applikáció MAP moduljában alkalmi megfigyelésként.
• a madarakat, amelyeket csak sötétedés után hallasz, vagy csak mesterséges fénnyel látsz.
A felhívással kapcsolatban további fontos információk a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján: https://mme.hu/teli-madarles olvashatók. A számlálás február 28-ig tart.