Ez a weboldal a felhasználói élmény optimalizálása érdekében sütiket használ.

A társulás jövője bizonytalan, de a diákokat továbbra is várja Kocs

Bár még sok a bizonytalanság az új közoktatási törvény körül, az biztos, hogy a diákokat továbbra is fogadja a kocsi iskola – körülbelül így lehetne összegezni Kiss Ferenc polgármester és Bódis Jánosné kocsi polgármester tájékoztatóját, ami a csütörtöki szülői fórumon hangzott el.

Elsőként Kömlőd településvezetője ismertette kronológiai sorrendben az elmúlt hetek történéseit. Mint elhangzott, március eleje óta folynak az egyeztető tárgyalások, melyek során mindkét fél elsősorban a gyerekek érdekét tartotta szem előtt.

Mint arról az érintett szülők már értesültek, a kocsi intézmény működtetését szeptembertől átveszi helyi református egyházközség, így az intézményfenntartó társulás – a jelenlegi helyzet szerint – megszűnik augusztusban. Ez azt jelenti, hogy az óvoda és az iskola működtetése visszakerül a kömlődi önkormányzathoz. Időközben az is kiderült, hogy az állam csak az oktatásirányítást vonja magához és finanszírozza, a vagyon (épület, felszerelés) marad az önkormányzatoknál, annak minden költségével (rezsi, felújítás stb.) együtt. Az idő pedig sürget, hiszen május 31-ig írásban kell nyilatkozni a további működtetéssel kapcsolatban.

Bódis Jánosné megnyugtatta a szülőket, hogy igaz, hogy a közoktatási változások nem a két község akaratát tükrözik, hanem a központi irányításét, és még sok a bizonytalanság, de a gyerekeket továbbra is fogadja a kocsi intézmény, s a 23 érintett családból 22-en már nyilatkoztak arról, hogy továbbra is odajáratják csemetéjüket. A helyzetet még az is bonyolítja, hogy a két település két külön járáshoz fog tartozni a jövő évtől, lesz tehát bőven feladata az önkormányzatnak, hogy kialakítsa a jövő intézményrendszerét.

Bogáth István képviselő azt hangsúlyozta, hogy iskolaügyben a képviselő-testület egyhangúlag támogatta a társulás fennmaradását, és a továbbiakban is konszenzusos döntésekkel keresik a legoptimálisabb megoldást. Azt is felvetette: megfontolandó lenne egy olyan jellegű integráció, mely alapján a jelenlegi épületben össze lehetne vonni az iskola mellé az óvodát és a községházát is. Mindezek azonban további egyeztetéseket igényelnek, nem beszélve arról, hogy a végleges döntésre csak akkor kerülhet sor, ha végre megjelenik a közoktatási törvény végrehajtási rendelete is, amit már sokan várnak szerte az országban a hasonló gondokkal küzdő településeken.

2012.04.13.