Ez a weboldal a felhasználói élmény optimalizálása érdekében sütiket használ.

Falunap 2019.

Ha augusztus, akkor Falunap Kömlődön. Ebben az évben kicsit rendhagyó időpontban került megrendezésre ez az esemény, hiszen a szokásos második szombat úgy alakult, hogy munkanap idén. Persze ez semmit nem vont le abból, hogy minden eddigi rutin úgy történjen, ahogy az elmúlt években. A műsorokat már nagyon-nagyon régen, még februárban kezdték szervezni. Ilyen korán el kell kezdeni ahhoz, hogy a tervezett fellépőket meg lehessen hívni, hiszen sok művész, már leköti a nyári fellépéseit és úgy kell „vadászni” rájuk, hogy rá is érjenek. Ez évben is törekedtek a szervezők arra, hogy színes, minden igényt kielégítő műsor legyen, mindenki megtalálja a magának tetszőt ezen a napon. Természetesen a műsor összerakásával korán sincs vége a Falunap szervezésének, hiszen már hosszú hetekkel előtte kell beszerezni minden kelléket, hozzávalót az ételekhez, elrendezni, hogy legyen sátor, legyen hol ülni, legyen meg minden, ami egy sikeres rendezvényhez kell. Van olyan feltétele is a sikeres napnak, amiről már tényleg csak az égiek tehetnek, és ez az időjárás. Az idei Falunapon egy kicsi ijesztgetéstől eltekintve panasz nem lehetett, kifogástalanul végezte feladatát az időjárásfelelős.

 

Mint minden évben ez alkalommal is már korán feltették főni a finomabbnál finomabb ételeket az önkéntesek, hogy mire a déli harangszó megszólal, mindenki találjon a szája ízének megfelelő ételt. A 300 forintos támogatói jegy lehetőséget adott egy adag ételhez, így szinte baráti összegből meg lehetett ebédelni. A jó ebédhez Ottó a zenész szolgáltatta a megalapozó hangulatot a délután további részéhez.

A 2019-es falunapi megnyitó kicsit másabb, kicsit ünnepélyesebb volt a tekintetben, hogy  Popovics György a megyei közgyűlés elnöke átadta a falunak a Megyezászlót. Elmondta, hogy a zászló egy csoportot, egy megyét jelképez. A Megyei Önkormányzat minden település számára ajándékoz egyet egy uniós pályázat jóvoltából. Igaz a legkisebb megye vagyunk, mondta, de a gazdasági mutatóinkat tekintve az élbolyban helyezkedik el Komárom-Esztergom megye. A zászló a megye és Kömlőd címerét tartalmazza, ennek fényében kérte a kömlődieket, hogy óvják és védjék ezt a jelképet. Bogáth István polgármester megköszönte és megígérte, hogy méltó helyre kerül a Polgármesteri Hivatalban a Megyezászló. Elmondta, hogy büszke, hogy ezt a települést szolgálja. Öröm, hogy az óvodapályázati pénzhez megérkezett a kiegészítés, így már nincs akadálya a bővítés elkezdésének. Az első pályázat benyújtása után olyan építőanyagdrágulás következett be, hogy ebből eredt a pénzhiány, de ez a gond is - hála Popovics György közbenjárásának -, elhárult, így rövidesen megkezdődhet az óvoda átépítése. Bogáth István a település polgármestere ezután a színpadra szólította Czunyiné dr. Bertalan Juditot és Bán Gellért urat, hogy az elmúlt idők kömlődi beruházásait adják át egy jelképes nemzeti színű szalag átvágásával. Az ünnepélyes szalagátvágás után a térség országgyűlési képviselő asszonya elmondta, hogy mindig szívesen jön Kömlődre, örömmel látja földijeit is, hiszen sok bokodi honfitársa is megjelent. Humorosan megjegyezte, hogy annyi ünnepélyes átadásra jön a faluba, hogy már megérdemelne a község egy élesebb ollót. Elmondta, hogy akik még nem ismernék a falu polgármesterét arról az oldaláról, hogy ha a település előmeneteléről van szó, nincs számára akadály, „rámenősen” tör előre, hogy megkapja a község a beruházásokra szánt pályázati összegeket. Mint minden évben, most is jó hírrel jött a Falunapra. Elmondta, hogy kiírták a pályázatot a magyar Faluprogramban, melynek keretében lehet pályázni olyan utakra is, melyek nem csak felújításra várnak, hanem újonnan kapnak aszfaltot. Ez jó pályázat lesz a Határ utcának, ha minden jól megy és jó pályázatot ír a község, akkor a 30 millió forintból meg lehet valósítani ezt az elképzelést is.

Az ünnepélyes aktus végeztével kezdetét vette a műsorfolyam. Ember nem volt, aki ne vette volna észre, hogy a helyi mazsorett csoport érkezik a színpadhoz, hiszen a tatai Ütőegyüttes „támogatásával” ütemes dobpergésre masíroztak a fellépés helyszínére a csinos ruhába öltözött fiatalok. Nagy volt a meglepetés, hiszen a rendszeresen fellépő csoport mellett hófehér kosztümben lépkedtek azok a lányok, asszonyok, akik bevállalták, hogy erre a napra összeállnak, és kicsit nosztalgiáznak, hogy milyen is volt az az érzés, amikor ők hódították még meg a világot jelentő deszkákat. Aki ott volt láthatta, hogy még ma is kiállhatnának a közönség elé – ahogy meg is tették -, olyan biztonsággal forgatták a botokat, lépkedtek a zenére, táncolták együtt a koreográfiát.

A Tatai Ütőegyüttes Molnár Szabolcs vezetésével szintén újdonságot hozott a Falunap műsorfolyamába. Az együttes néhány megyei zenetanár és művész elhatározása után úgy döntött, hogy elindítanak egy koncertsorozatot. A Ráhangoló azóta is töretlen népszerűségnek örvend kicsik és felnőttek között egyaránt. 

A tarjáni Sramli Kings duót keveseknek kell bemutatni. Ugyan elsőként vettek részt a kömlődi Falunapon, de nehezen lehetett ellenállni, hogy táncra perdüljön az ember dalaik hallatán. Ez nem is csoda, hiszen számukra az elsődleges szempont, hogy dallamos, vidám, pörgős, néha pikáns dalokat adjanak elő.

Szekér Anna már többször bizonyította, hogy szépen csengő hanggal rendelkezik.  Most egy kollégájával tette örömtelivé a kömlődieknek ezt a délutánt a sok-sok sláger eléneklésével. Hasonló stílust képviselt a Nem csak a 20 éveseké a világ című blokk, ahol az Eurpen Operett formációból egy komáromi hölgy és férfi partnere elevenítette fel a régi népszerű slágereket, amire sokan még tinédzser korunkban táncoltunk a házibulikban.

A zenei folyamot „megtörte” egy KEMPO bemutató, ami sokaknak volt merőben új, hiszen a KEMPO egy összetett harcművészet és küzdősport. Alapja az utcai önvédelem. Érdekessége, hogy ezt a harcművészeti ágat a magyar dr. Harnos Imre hozta létre a különböző harcművészetekből átemelve a technikákat. Bizony tátott szájjal figyelte a közönség, amikor a 10 éves törékeny kicsi lány vagy fiú és a nagyobbak könyékkel, tenyér éllel, ököllel törték az itong téglát, cserepet, és amikor a kétszeres világbajnok Budai testvérek Anita és Levente a bemutatóját tartotta.  A testvérpár édesapja is tagja az egyesületnek, Ő az utcai önvédelmet mutatta be szintén szenjor társával. Nem kevésbé keltett meghökkenést Bognár Levente László edző a Gyémánt Kempo Egyesület vezetője szerszámnyél és tetőléc törésével, amit a társai combján, hasán, derekán vitt véghez. Sokan gondolták, hogy ez fájdalmas és kegyetlen, de meg van az a technika, a koncentráció és izomtömeg, ami tompítja ennek veszélyét. A környei egyesület várja mindazokat, kicsiket, nagyokat, akik az ízelítő kapcsán kedvet kaptak ezt a harcművészeti sportot elsajátítani, megszerezni egy kis önvédelmi technikát, amire ne legyen szükség, de jó, hogy birtokában van valaki. Azt az edző mindig hangsúlyozza, hogy ezzel a tudással soha nem szabad visszaélni.

Sok tekintetben volt újszerű az idei Falunap, többek között még sosem lépett fel olyan zenekar, aki az ír kocsmák hangulatát varázsolta volna Kömlődre. A tatai Seamróg zenekar ezt tette, akik vidám, könnyed, optimista életérzést közvetítettek a koncertjükkel a nagyérdemű felé.

Sokan várták már az esti koncertet, László Attila fellépését. Kömlődiek, de a környező, valamint messzebb eső településekről is ellátogattak a rajnogók a koncertre. Aki még nem látta meg sem ismerhette a 2011-ben a Csillag születik vetélkedőt megnyerő akkori apródfrizurás 14 éves fiút, hiszen egy magas, csinos fiatalember állt fel a színpadra és varázsolta el csodás baritonjával a közönséget. Attila Kézdivásárhelyen született, de már hosszú évek óta Magyarországon él szüleivel, itt érettségizett és a magyar állampolgárságot is megszerezte időközben. Rengeteg fellépése van, a rajongói oldalán 160 ezer követője rendszeresen osztja meg dalait, amelyek részben feldolgozások, részben pedig saját szerzemények, hiszen egészen kitűnően zongorázik, zenét szerez, elvégezte a kőbányai zenei stúdiót és rendszeresen képezi magát.  Talán a koncert, melynek részesei voltunk még tovább növelte kedvelői számát, szerény, minden sztárallűrt nélkülöző személyét nem nehéz megszeretni a kiváló hangja mellett.

A kitartó közönség sem csalódhatott, hiszen egy fergeteges utcabál részesei lehettek ahol az Electro Band húzta a talpalávalót.

Persze egy falunap nem lehet sikeres tombolahúzás nélkül, ahol sokan örülhettek egy-egy kincs becserkészésének, és nem lehet elfeledkezni a gyerekekről sem, akik önfeledten szórakozhattak a környei vállalkozók által kitelepült légvár és fajátékok rengetegében. Nem kevésbé volt örömteli a gyerekek számára a kézműves sátor és arcfestés, ahol sort álltak a kicsik és kevésbé kicsik azért, hogy „átváltozzanak” hacsak pár órára is.

Köszönet illeti meg az összes résztvevőt, aki ennek a napnak a sikeréhez bármit is hozzátett. Elsősorban az önkormányzatot, Bogáth István polgármestert, aki fáradhatatlan volt minden tekintetben, nem volt még az sem idegen tőle, hogy traktorra üljön és levágja a füvet a rendezvénytéren, irányított, dolgozott megállás nélkül. A hivatal dolgozóit, akik megteremtették a hátteret a hónapokig tartó szervezéssel, a műsorszámok összeállításával, a művészek megkeresésével, aki összeállította a fellépők sorát, a közmunkásokat, a falu önkénteseit, akik mindig készek arra, hogy segítségére legyenek a szervezőknek ahhoz, hogy sikeres legyen a nap. Köszönet mindazoknak, akik megfőzték az ebédet, a nyugdíjas asszonyoknak, akik fáradhatatlanul gyártották a hot-dogot az éhes szájaknak és mindazon szponzoroknak, akik tárgyi vagy anyagi segítséget nyújtottak ehhez a naphoz.

Elmondható, hogy jó hangulatban telt az ez évi falunap is, ami azért is különleges volt, mert már egy aszfaltozott, kulturált területen állhatott a sátor.

Természetesen mindenki elvárásának nem lehet eleget tenni, de ez a jeles esemény most sem okozott vélhetően csalódást a helyieknek és a környékből vagy messzebbről Kömlődre látogatóknak.

Varga Katalin

A GALÉRIÁBAN SOK FÉNYKÉP LÁTHATÓ

2019.08.08