Ez a weboldal a felhasználói élmény optimalizálása érdekében sütiket használ.

A közösség akarata

Bogáth István a község polgármestere júliusban közmeghallgatásra invitálta a helyieket. A tét nem volt kisebb, minthogy legyen-e a településen a régi csokoládégyár épületéből munkásszálló.  Két héttel előtte kereste meg Pankotai Zoltán és Kun Róbert, hogy az általuk megvásárolt épületben egy 60 fős munkásszállót terveznek kialakítani és beüzemelni. Természetesen ez a lakosságot nagymértékben érintő döntést a Polgármester és az önkormányzat sem szerette volna felvállalni anélkül, hogy a közösség véleményét nem kérik ki az ügyben, hiszen fontos a falu békéje, nyugalma. Érvek és ellenérvek csaptak össze, hangsúlyozva, hogy előítélet mentes a lakosság, viszont a környező települések rossz tapasztalatai alapján a lakók félnek, hogy a nyugalmukat megzavarják a majdan beköltöztetett emberek. Nem tudni, hogy milyen kultúrát hoznak magukkal, mennyire tudnak beilleszkedni a kis közösségbe.  A környező városok ipari parkjaiban sok a vendégmunkás, és hallani lehet sok negatív tapasztalatot is a településeken.  Megkérdőjelezték, hogy a magaviseletükkel nem zavarják-e meg a intézmények munkáját, a lakosság békéjét.  A munkásszálló kialakításának beruházói  próbálták megnyugtatni a megjelenteket, hogy a létesítendő munkásszállón élőkre szigorú házirend vonatkozik. Ennek ellenére a megjelent lakosság túlnyomó többsége hangoztatta, amennyiben a tulajdonosok nem állnak el a döntésüktől, miszerint munkásszálló legyen Kömlődön, további lépésekre szánják el magukat.

Az ülés végén egészen meglepően a kivitelezők felvetették, hogy ha nem munkásszállóvá alakítják át, akkor elképzelhető, hogy szociális otthonná alakítanák. Ennek az ötletnek egyöntetűen örültek a jelenlévők, hiszen ez optimális lenne az idős emberek gondozására és a munkahelyteremtés létrejöttére egyaránt a településen.

A megjelent tulajdonosok ígérték, hogy július 16-án megkeresik a Polgármestert a döntésükkel. Ez meg is történt, tájékoztatásul elmondták a kivitelezők, hogy hajlanak a kompromisszumra, nem áll szándékukban a lakosság akaratával szembe menni. Több alternatíva is felmerült az épület további sorsával kapcsolatosan, de a megfelelő döntés még várat magára.

Természetesen a lakosságot folyamatosan tájékoztatjuk a fejleményekről Kömlőd község honlapján, a Kömlődi Hírhozóban, ha szükséges ismét összehívja a Polgármester a közmeghallgatást, annak érdekében, hogy az épület hasznosítása, leendő funkciója mindenki akaratának megfelelő legyen.

Varga Katalin

2019.07.22.