Ez a weboldal a felhasználói élmény optimalizálása érdekében sütiket használ.

2024. április 24. szerda

Kömlőd község

Kömlőd

A könyvnek lelke van

Ismét mérföldkőhöz érkezett Kömlőd község, nem is akármilyen mérföldkő ez, hiszen egy könyvtár átadása nagy öröm egy település életében.

Az eső, ami jelen esetben öröm volt, hiszen már régen áztatta a földeket, ismét közbeszólt és az eredeti forgatókönyvet át kellett írni, az ünneplő közösség beszorult a Polgármesteri Hivatal tanácstermébe. Hosszú munkálatok végére került pont ezen a napon, melyben egyaránt részt vettek a kivitelezők, az önkormányzat, a helyi közmunkások, a József Attila Megyei Könyvtár a  kömlődi könyvtár „gazdája” Kovács Mihályné Erzsike, és sokan mások.

Az átadó ünnepség a Himnusz hangjaival vette kezdetét, majd Bogáth István polgármester köszöntötte a meghívott vendégeket, Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő asszonyt, Popovics Györgyöt a megyei közgyűlés elnökét, Dr. Kancz Csaba kormánymegbízottat, Mikolasek Zsófiát a József Attila Könyvtár igazgatóját, valamint a megjelent falubelieket.

 

Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő asszony örömmel nyugtázta, hogy Kömlődön ismét egy átadásra kerül sor. Rendkívül jó, hogy a kistelepülések is hozzájuthatnak ilyen fiókkönyvtárhoz, ahol a könyvek fizikai tapintásán túl, meg lehet tekinteni digitális formában is egy-egy könyvet, ha esetleg hiányzik ebből a könyvtárból, akkor a megyei könyvtár átküldi igény szerint. Könnyebbség lesz ez az óvodások számára, hiszen a pedagógusok fel tudnak készülni egy-egy foglalkozásra ebben a formában is. Öröm a tanulóknak, mert ha szükségük van rá, nem kell Tatabányáig utazniuk. Öröm az olvasni szerető falusiak számára is, - mert túl azon, hogy egy békés nyugodt hely az olvasásra, a könyvek kikölcsönzésére – de ez egy közösségi tér is, ahol a négy számítógépen internetezésre is lehetőség adódik, sőt akár filmklubot is létre lehet hozni, hiszen a hatalmas plazma tévén igazán minőségi látvány tárulhat a néző elé. Igaz, hogy a mai digitális világban már minden elérhető egy kattintással, de a könyv varázsa, az illata, a mozdulat, hogy levesszük a polcról, talán sosem megy ki a divatból. Dr.Kancz Csaba kormánymegbízott arra kérte a jelenlévőket, a szülőket, nagyszülőket, hogy vigyék el gyerekeiket, unokáikat magukkal a könyvtárba, mert teljesen más érzés megtapintani egy könyvet, aminek lelke van. Örömmel nyugtázta, hogy az ünneplők között gyerekek is vannak, mert ha idejekorán megfertőződnek az olvasás szeretetével, elkíséri egy életen át őket, és a szókincsük nem a digitális társalgáson keresztül, hanem csak így, az olvasással fejlődik, ami majd kamatozik életük folyamán a jó kommunikációs készséggel. Mikolasek Zsófia a megyei könyvtár igazgatója megköszönte a segítséget a munkatársaknak, különösen Erzsike munkáját, aki minden bizonnyal jó gazdája lesz ennek az intézménynek. Annak érdekében, hogy ez a könyvtár jól működjön minden háttérsegítséget meg fognak adni számára. Popovics György a megyei közgyűlés elnöke, a megye üdvözletét tolmácsolva szintén nagy örömét fejezte ki, hogy egy újabb közösségi térrel gazdagodott a falu. A könyvtár akkor jó, amikor él, amikor megtöltik az olvasni szerető felnőttek, gyerekek. Kömlőd fejlődésének ez is egy hatalmas lépcsőfoka, ami remélhetőleg nem torpan meg. Kömlődön nő a lakosság száma, ami örvendetes. Befejezésül elmondta, ha nem is tudnak minden rendezvényre ellátogatni, azért a szemüket rajta tarják a településen.

A köszöntő beszédek után a község egyik kicsi leendő olvasója szavalta el az ünneplőknek a könyvtárról, a könyvekről szóló kedves kis versét. Az elismerés, a gratuláció nem is maradt el számára.

Az eső talán kicsit alábbhagyott, mire az ünnep végéhez közeledett, így a vendégek, a falu lakossága átfáradt a könyvtár elé, ahol a nemzeti színű szalag átvágása után hivatalosan is szabaddá vált az út a kultúra ezen „szentélyébe”.

Mindenkinek ajánlani tudom ezt a kedves, bensőséges, bekuckózós helyet akár órákat eltöltve ott, akár csak beugorva egy-egy könyv kikölcsönzése miatt.

Minderre alkalmuk lehet a falubeli, olvasni szerető gyerekeknek, felnőtteknek hétfőn és csütörtökön délután 16 és 19 óra között.

Varga Katalin

2019.04.09.

 

Please publish modules in offcanvas position.